După șase luni de guvernare, actuala coaliție nu a reușit să rezolve mai multe probleme pe care le pusese pe lista urgențelor în programul de guvernare, între care pensiile speciale sau desființarea Secției speciale. Vicepremierul Dan Barna spune că implementarea programului de guvernare este "mai lentă" pentru că există "o viteză diferită în înţelegerea reformelor între partidele din coaliţie".

Dan BarnaFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro
  • "Este o viteză diferită în înţelegerea reformelor între partidele din coaliţie. Asta este realitatea. USR PLUS a venit în această coaliţie cu o dorinţă de reformă foarte puternică. Ceilalţi doi parteneri au fost de acord, a fost un program de guvernare agreat, numai că asupra timing-ului avem aceste discuţii care încă durează.
  • Coaliţia are un program de guvernare, dar implementarea lui e mai lentă decât noi ne-o dorim", a declarat co-președintele USR-PLUS joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

Barna se declară nemulțumit de întârzierile reformelor în Parlament, unde s-au blocat mai multe legi importante, promise prin programul de guvernare, pe lista urgențelor. Printre acestea: pensiile speciale, desființarea Secției speciale, alegerea primarilor în două tururi.

  • "Faptul că în Parlament lucrurile merg foarte greu nu cred că e o taină pentru cineva. Sunt multe iniţiative şi sunt restanţe în ceea ce înseamnă reformele din programul de guvernare asumat de coaliţie, care au rămas, restanţe care sunt în momentul de faţă în Parlament şi în logica aceasta trebuie privit mesajul Guvernului şi al premierului din ultimele zile, pentru că SIIJ-ul încă nu s-a rezolvat, pensiile speciale încă nu s-au rezolvat, primarii în două tururi încă nu s-a rezolvat, educaţia pentru sănătate a copiilor, o altă temă importantă, nu a fost încă clarificată.
  • Toate aceste lucruri, toate aceste iniţiative sunt încă în Parlament şi, bun, înţeleg că este un element de campanie internă în partidele de coaliţie, dar, dincolo de asta, pentru cetăţeni, pentru cei care nu urmăresc viaţa partidelor, aşteptarea ca aceste reforme să se întâmple este una foarte legitimă şi foarte reală şi exact din această logică evident nu sunt foarte mulţumit de ceea ce s-a întâmplat până acum în Parlament şi la fiecare şedinţă a coaliţiei împingem aceste teme pentru a deveni realitate", a adăugat Dan Barna, citat de Agerpres.