Proiect de lege depus la Senat de Florin Cîțu și de mai mulți liberali: În 26 mai să fie instituită Ziua Naţională a Alegătorului

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 21 iunie 2021, 18:00 Actualitate | Politic


Florin Citu in Parlament
Foto: Guvernul Romaniei
Senatorii PNL Florin Cîţu şi Iuliana Scântei, alături de alţi liberali, au depus la Senat un proiect de lege care prevede instituirea Zilei Naţionale a Alegătorului în 26 mai. În această zi, "autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza, la nivel naţional şi local, manifestări, campanii de informare, evenimente şi activităţi cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei dreptului de vot şi a importanţei alegătorilor şi a referedumurilor pentru democraţie şi statul de drept, precum şi informării cetăţenilor cu privire la drepturile şi procedurile electorale”, potrivit inițiativei legislative.

Ce prevede proiectul de lege:
 • "Se declară ziua de 26 mai ca Ziua Naţională a Alegătorului. Ziua Naţională a Alegătorului este o sărbătoare naţională anuală care promovează democraţia prin vot şi prin alegeri democrstice şi încurajează participarea cetăţenilor la procesele democratice şi electorale.
 • În scopul marcării Zilei Naţionale a Alergătorului, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza, la nivel naţional şi local, manifestări, campanii de informare, evenimente şi activităţi cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei dreptului de vot şi a importanţei alegătorilor şi a referedumurilor pentru democraţie şi statul de drept, precum şi informării cetăţenilor cu privire la drepturile şi procedurile electorale.
 • Activităţile prevăzute pot fi organizate în străinătate de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate.
 • AEP organizează manifestări, campanii de informare, evenimentele şi activităţi proprii dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului, promovează Ziua Naţională a Alegătorului în ţară şi în străinătate şi poate sprijini, tematic şi logistic, organizarea în ţară şi în străinătate a activităţilor.
 • Activităţile pot fi organizate de partidele politice, respectiv de organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri.
 • În perioada de 30 de zile de dinaintea Zilei Naţionale a Alegătorului, Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectoratele şcolare, unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior organizează activităţi educative pentru elevi şi studenţi privind importanţa participării la alegeri şi referendumuri, precum şi sistemul electoral românesc. Activităţile pot fi organizate în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, societatea civilă, asociaţii de şi pentru tineret, elevi sau studenţi.
 • În perioada de 30 de zile de dinaintea Zilei Naţionale a Alegătorului, Camera Deputaţilor, Senatul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza campanii de informare şi evenimente pentru promovarea în rândul tinerilor a importanţei participării la alegeri şi referendumuri. Activităţile pot fi organizate în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, societatea civilă, asociaţii de şi pentru tineret, elevi sau studenţi.
 • În perioada 16 mai – 26 mai, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor realiza şi vor include în programele lor, emisiuni dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului, vor promova campaniiile de informare şi vor reflecta în cadrul programelor lor activităţile. În cadrul emisiunilor informative dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului participă şi reprezentanţi ai AEP.
 • În săptămâna care include data de 26 mai, Autoritatea Electorală Permanentă prezintă Parlamentului un raport privind accesul alegătorilor la vot, care va include date statistice privind compoziţia corpului electoral şi referinţe privind gradul de interes al acestora în legătură cu participarea la alegeri şi referendumuri, precum şi recomandări privind creşterea participării la vot. AEP adoptă, cu consultarea Guvernului şi a structurilor asociative ale administraţiei publice locale, ghidul de organizare a activităţilor.
 • Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor, evenimentelor, activităţilor şi campaniilor se asigură anual, din bugetul de stat şi bugetele locale, prin bugetele Camerei Deputaţilor, Senatului, Adminsitraţiei Prezidenţiale ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi/sau locale, precum şi ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune".
Senatul este prim for sesizat pe acest proiect, iar Camera Deputaţilor este for decizional. (Sursa: News.ro)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1569 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  Era target? (Luni, 21 iunie 2021, 18:05)

  Jolly Roger [utilizator]

  Trebuia musai legiferat ceva ca sa justifice activitatea parlamentara pe luna iunie sau cum?
  Și dacă chiar trebuia ceva, chiar orice? Nu putea sa fie ceva folositor???
  • +8 (8 voturi)    
   cand o sa propuna si ziua lui catu (Luni, 21 iunie 2021, 18:29)

   qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   sa fie sarbatoare nationala? total penibil!
 • +8 (10 voturi)    
  Amu (Luni, 21 iunie 2021, 18:32)

  ipolitic [utilizator]

  pot muri linistit, las in urma o tara, in care s-a pus si ultima caramida la marele obelisc al legilor. Cu aceasta lege justitia va deveni perfecta, nimic de adaugat, nimic de corectat. Bravo PNL, dupa acest act eroic te si poti dizolva, toate sunt rezolvate.
  • +2 (2 voturi)    
   hehehehe (Marţi, 22 iunie 2021, 4:06)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Treaba cu obeliscu' e in felul urmator:

   Ei obelisc

   Voi obeliti

   Noi obelim.
 • +8 (10 voturi)    
  Ziua nationala a FURTULUI cand se face? (Luni, 21 iunie 2021, 18:48)

  Gryphus [utilizator]

  in Romania la cat fura politicienii si prietenii lor trebuie sa avem si ziua nationala a HOTILOR
  • +3 (3 voturi)    
   hahaha (Marţi, 22 iunie 2021, 4:07)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Aia e in fiecare zi.
 • +5 (7 voturi)    
  Un bun prilej (Luni, 21 iunie 2021, 19:18)

  fdaniel [utilizator]

  Un bun prilej de sifonat bani pe postere și festivități fără rost
 • +5 (5 voturi)    
  Legea votantului fraier (Luni, 21 iunie 2021, 19:22)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Pe cand !?
  Ati indeplinit toate promisiunile electorale iar acum scarpinanduse la cei doi ,,neuroni", parlamentarii au emanat o tampenie.
 • +5 (7 voturi)    
  Bătaie de joc, numele tău e de azi PNL! (Luni, 21 iunie 2021, 21:03)

  EllenaS [utilizator]

  PNL-știi parlamentari se plictisesc și avansează proiecte de legi de tot râsul! De-asta ați vrut puterea? Se pare că da. Să vă fie rușine! Chiar că sunteți nemernici!
 • +4 (4 voturi)    
  Ziua batjocoririi alegătorului român? (Luni, 21 iunie 2021, 21:54)

  Addi [utilizator]

  Votul electoral = cea mai mare înșelătorie națională .Atat timp cat își bat joc de votul acordat de români, guvernând doar pentru interesele lor de grup, aruncând la gunoi tot ceea ce au promis in campanie, inventarea acestei sărbători este dovada celui mai mare cinism/dispreț față de acest popor. Dar romanii, popor creativ, vor ști să întoarcă aceasta batjocura. In locul propagandei politice împusa de aceasta putere putem răspunde cu cele mai frumoase proteste naționale. Abia aștept sărbătoarea aceasta!
 • +4 (6 voturi)    
  Ziua Națională a Alergătorului (Luni, 21 iunie 2021, 22:09)

  di livio [utilizator]

  după aia ziua națională a mergătorului, ziua națională a umblătorului alb și ziua republicii în marșarier...bugetarii se bucură, administrația centrală și locală, încă o posibilitate de sifonat bugete...și locale și țentrale
 • +3 (5 voturi)    
  O varianta mai buna (Luni, 21 iunie 2021, 22:56)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  In 26 mai in fiecare an sa se voteze un sfert din parlament. Si odata la 4 ani sa se voteze presedintele si primarii.
  • +2 (4 voturi)    
   Foarte buna ideea. (Luni, 21 iunie 2021, 23:28)

   rsumy_ [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

   Asa n-ar mai dormi in parlament 4 ani, ar fi tot timpul in priza...

   Iar presedintele sa fie ales de parlament si sa aiba un rol figurativ.
   Ca s-asa nu face si nu poate sa faca mai nimic... Sau desfiintata institutia cu totul.
 • +4 (6 voturi)    
  Ziua alegătorului înșelat (Luni, 21 iunie 2021, 23:02)

  Addi [utilizator]

  Cu cât cinism și spirit proletcultist ne propun aceasta zi propagandistica. Se reintroduce educația politica, poate și de socialismul științific? Exista vreo înșelătorie mai mare decât minciunile electorale? Dar tot râul este spre bine. Daca se votează ziua alegatorului , pirm răspunde cu proteste naționale - ziua alegătorului înșelat. Ar putea fi o zi a solidarității naționale împotriva înșelătoriei și imposturii politice.
 • +4 (4 voturi)    
  ""Conducatorii "" (Marţi, 22 iunie 2021, 0:04)

  mihai53 [utilizator]

  Doamne , cine ne conduce . Din toate promisiunile din campanie s-a ales praful si acum ni se arunca niste bobite pe post de reforma . Catule , chiar nu iti este rusine ? PNL , turma indolenta si incompetenta . Asta este maximul ce pot ei sa faca . Restul , este in interes personal .
 • +5 (5 voturi)    
  alo (Marţi, 22 iunie 2021, 4:08)

  john70 [utilizator]

  Ar trebui sa fie 20 Mai, sa li se aminteasca in fiecare an romanilor cat de idioti au fost in 1990 cand pe 20 Mai au votat 85% cu Ion Iliescu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by