Prognozele arată că România se află, alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în Uniunea Europeană în 2021, a susținut joi președintele Klaus Iohannis. El a mai spus că, pe fondul campaniei de vaccinare, pandemia se atenuează, iar viața socio-economică își reia treptat cursul.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Prognozele arată că multe state membre vor reuși să atingă, până la sfârșitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, țara noastră aflându-se, alături de Franța, în topul creșterii economice estimate în Uniunea Europeană.

Pandemia a pus însă o uriașă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare și măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea și perseverența în efortul de consolidare fiscală și de revenire la sustenabilitate”, a spus șeful statului, în mesajul transmis în deschiderea Forumului Economic Franco-Român.

Iohannis a mai susținut că ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură. ”Un proverb francez spune că <>. Pentru România, acel <> este anul acesta, când începem reconstrucția pe baze solide, prin reforme și investiții consistente. Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunitățile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent".

Franța a fost întotdeauna un partener privilegiat al României în plan european şi global, a mai declarat Iohannis, invocând povestea de succes a Daciei – Renault.

”Avem un parteneriat strategic puternic între țările noastre, parteneriat a cărei dimensiune economică trebuie dezvoltată cât mai consistent, atât în plan bilateral, cât și în ceea ce privește cooperarea la nivel european, în dosare importante pentru viitorul Uniunii. Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. Multe companii franceze au investit în sectoare cheie, reușind să construiască în timp afaceri de succes, cu puternic impact național și internațional. Să ne uităm, de exemplu, la povestea de succes a Daciei – Renault, care poate fi preluată și multiplicată și în alte domenii de activitate”.