Parlamentul a respins marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului și CNA. Anterior, comisiile de specialitate au respins și ele rapoartele de activitate ale celor două instituții. Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului susține că respingerea rapoartelor de activitate este un abuz și încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale. Reamintim că PNL-USR-PLUS și UDMR vor să o înlocuiască pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Renate WeberFoto: Agerpres

UPDATE Senatorii şi deputaţii au respins rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, cu 245 de voturi "pentru" şi unul contra. Raportul pe 2019 - 187 de voturi "pentru" şi 23 de voturi contra; raportul pe 2020 - cu 242 voturi "pentru" şi 35 împotrivă.

Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.

Comisiile de cultură reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, marţi, raportul de activitate al CNA pe anul 2020. Respingerea raportului duce automat la demiterea membrilor Consiliului.

De asemenea, pe 25 mai, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins rapoartele privind activitatea Avocatului Poporului pe 2018, 2019 şi 2020. De precizat este că potrivit legii, respingerea rapoartelor nu atrage după sine demiterea Avocatului Poporului.

Reamintim că numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luată în discuție încă de la începutul anului, la pachet cu șefia TVR și Radio însă nu s-a luat nicio decizie în Coaliție din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care deține în prezent funcția.

Ludovic Orban anunța pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice pentru a elabora un raport în acest sens. Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL pentru sesizarile pe actele normative emise de guvern în perioada stării de urgență și stării de alertă.

Lista scurtă a Coaliției pentru Avocatul Poporului. Cu cine vor PNL și UDMR s-o înlocuiască pe Renate Weber

La mijlocul lunii mai, liderii Coaliției au discutat și au căzut de acord ca numirea pentru Avocatul Poporului să-i revină UDMR. Uniunea l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai care va fi susținut și votat de către Parlament dacă Renate Weber va fi înlocuită din funcție.

Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului invocă prevederile Constituţiei şi Legii de organizare a instituţiei, menţionând că, potrivit acestora, Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii. De asemenea, instituția nu poate fi supusă niciunui mandat imperativ sau reprezentativ şi nu poate fi obligată de nimeni să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale, iar în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.

"Toate acestea sunt rezultatul poziţiei constituţionale aparte a instituţiei şi explică de ce, în fapt, Avocatul Poporului răspunde numai în faţa Parlamentului, răspundere ce se materializează prin obligaţia prezentării de rapoarte anuale sau speciale. Prin acestea, Avocatul Poporului are ocazia să evidenţieze lipsurile şi disfuncţiile grave din administraţie şi să facă recomandări privind modificarea legislaţiei, sau să propună măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor persoanelor", se arată în comunicat.

Avocatul Poporului menţionează că singura prevedere expresă este cea referitoare la prezentarea raportului în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, dar că "potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea şi votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare".

Instituția mai precizează că pe ordinea de zi a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului de marţi se află rapoartele de activitate pentru anii 2018-2020, dar Avocatul Poporului nu a fost invitat la şedinţa respectivă pentru a prezenta aceste rapoarte, potrivit art. 60 din Constituţie.