Deputații dezbat la această oră moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Moţiunea este intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

UPDATE ora 17.14 George Simion, AUR:

 • Domnule Ghinea, cred că ar trebui să vă schimbaţi ochelarii, pentru că noi nu am semnat nimic. Aţi greşit, după cum aţi greşit când tot pe acel scaun când v-am cerut să garantaţi că nu vor veni controale ale FMI că ne împrumutăm prin PNRR şi Comisia Europeană va fii atentă şi ne va lua toţi banii prin PNRR înapoi, dacă vom greşi. Nu mă interesează că pe IT-stul unora îl cheamă Sebastian Ghiţă şi pe IT-ştii altora îi cheamă altfel. (...) Am cinci întrebări şi dacă ne răspundeţi la ele, noi nu votăm moţiunea simplă – Vi se pare normal să dăm, prin PNRR, sute de milioane de euro pe site-uri? De ce noi plătim 200 milioane euro pentru programul de cărţi de identitate şi Franţa plăteşte mai puţin pentru un număr mai mare de oameni. Vi se pare normal să dăm 133.000 euro pentru un training de persoană? Vi se pare normal să dăm 600.000 euro pentru un raport privind salarizarea? Vi se pare normal să dăm 170.000 euro pentru un proiect de cercetare a 100 de firme? Vorbiţi de risipă şi de furt. Sunt cinci întrebări la care am dori să auzim răspunsuri de la dvs. Noi nu am fost că a fost respins PNRR, Comisia Europeană vi l-a trimis înapoi pe anumite puncte. Răspundeţi, vă rog

UPDATE 16.40 Sorin Grindeanu, PSD:

 • Această moțiune nu este doar despre Cristian Ghinea și despre dezastrul produs în privința PNRR. Domnul Ghinea este prototipul unui mod de a face politică. Prototipul USR-istului care știe doar să dărâme, nu să construiască.
 • De când ați apărut ca partid pe scena politică doar asta ați făcut. Ați criticat, ați blocat și ați distrus.
 • Domnule Ghinea ieșiți din bula în care trăiți.
 • Așa cum pe plan personal ați știut să vă transformați în active financiare și afaceri profitabile, de ce nu faceți la fel și cu România?
 • De ce nu vreți ca nivelul de trai al românilor să crească? Pe Facebook sunteți un maestru al demagogiei. În realitate, aveți vocația de ONG-ist ideologic, pe bani mulți.
 • Ați ajuns astfel unul dintre băieții deștepți ai ONG-urilor abonate la tocat fonduri europene ca să încasați gras sume enorme.
 • Ați tratat un subiect vital pentru dezvoltarea României nu cu responsabilitate, nu cu dorința de a face un plan viabil pentru această țară, ci cu nesimțire, cum ați venit și astăzi. Cu tupeu, isterie și iresponsabilitate.
 • Ați ajuns să fiți un fel de Clotilde Armand cu barbă și burtă. Faceți pariuri publice la televizor pe miliardele europene.
 • Texte întregi din PNRR sunt luate cu copy-paste. Doar asta știe să facă domnul Ghinea. A făcut asta ani de zile.

UPDATE ora 16.23 Cristian Ghinea, USR-PLUS:

 • Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din comisii că ar fi bine să discutăm pe bune, aşezat, serios despre fondurile europene. Nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul
 • Au intrat 1.6 miliarde euro din fonduri structurale în România, ceea ce înseamnă 10 milioane euro pe zi, înseamnă 440.000 euro pe oră, adică aproape jumătate de milion euro bani intraţi în ţară anul acesta
 • Și asta înainte de PNRR. Alte 2,3 miliarde euro aflate în procesare, bani care vor intra în ţară până în decembrie. Cifrele vorbesc şi vă fac de râs. A doua minciună gogonată. Spuneţi că absorbţia curentă e la pământ. Fals. Rata e de 55% în marja curentă a mediei europene de 58%. E chiar mai mare decât a altor state ca Italia, Spania, Danemarca sau Olanda
 • Spuneţi că Guvernul nu a alocat bani pentru combaterea epidemiei de COVID. Fals. 2,7 miliarde lei au fost alocaţi în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România. Sunt proiecte în curs de implementare. Şi aceste informaţii se găsesc pe site. Puneţi mâna şi citiţi că nu doare

UPDATE ora 16.15 Ședința este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Cristina Prună, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 178 de deputaţi. Este prezent şi ministrul Cristian Ghinea. Textul moţiunii simple este citit în plen de către deputatul PSD Ştefan Moşoiu.

Moţiunea, intitulată "Cristian Ghinea - de la zero la abis", este semnată de 82 de deputaţi PSD. Votul urmează să fie dat marţi.

Social democrații îi reproșează ministrului că blochează absorbția de fonduri pentru autoritățile locale, că „îndatorează” țara cu 15 miliarde de euro prin PNRR și că banii luați prin planul de redresare sunt „doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR.”

Potrivit documentului PSD spune că „România este la un pas de a avea dezangajare masivă de fonduri mai ales pe sectorul apă-canal și pe cel al deșeurilor, suma depășind 900 milioane euro” din fondurile europene din cadrul financiar 2014-2020.

„Practic, România va împrumuta 15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR. Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creșterea nivelului de trai al românilor, educația, sănătatea, infrastructura, agricultura și firmele românești mai pot aștepta”, scriu social democrații.

Social-democraţii au mai depus moţiuni simple împotriva miniştrilor Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui şi Adrian Oros și toate au fost respinse de Parlament.