Dincolo de atacurile directe și declarațiile publice, în interiorul PNL se dă lupta pentru accesul la baza de date a partidului. În spatele atacurilor și contrelor publice dintre Ludovic Orban - Robert Sighiartău și Rareș Bogdan (susținători ai candidatului Florin Cîțu la șefia PNL) este de fapt un scandal legat de controlul bazei de date a partidului, afirmă surse din partid.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai exact, surse din PNL susțin că președintele PNL Ludovic Orban l-ar fi acuzat pe secretarul general Robert Sighiartău că nu permite accesul la baza de date a partidului și modificarea acesteia și astfel poate controla și manipula votul delegaților la congresul partidului din 25 septembrie.

În ședința Biroului executiv al PNL, secretarul general Robert Sighiartău i-a spus lui Ludovic Orban că "suferă de sindromul ceaușist".

"Prietenii dvs. duc o campanie mizerabilă împotriva noastră, am fost și amenințat telefonic că veți depune plângere penală (...) Domnule Orban, înțeleg că vă lasă nervii prin filiale, ați coborât atacul mult prea jos. Ați ajuns să mă amenințati cu plângeri penale pentru ca respect statutul partidului", ar fi spus Sighiartău în ședința BEX, conform surselor HotNews.ro.

Amenințarea privind plângerea penală la care s-a referit Robert Sighiartău în ședință are legătură cu acuzațiile lui Ludovic Orban conform cărora secretarul general nu permite modificări la numărul de delegați din organizațiile PNL.

Potrivit surselor citate, președintele PNL, Ludovic Orban, l-ar fi avertizat pe Robert Sighiartău că va depune plângere penală dacă va descoperi că nu există concordanță în datele referitoare la numele și numărul delegaților partidului.

Mai exact, Orban îl acuză pe secretarul general al partidului că nu permite radierea numelor unor persoane care nu mai sunt membri PNL și că nu operează modificări în acest sens în mai multe organizați PNL, printre acestea numărându-se PNL Arges și PNL Hunedoara (organizații fidele lui Ludovic Orban).

Totodată, Orban ar fi solicitat firmei care administrează baza de date a partidului să facă o analiză privind numărul de membri cotizanți și un eventual transfer al acestora dintr-o organizație în alta.

De partea cealaltă, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, le-a comunicat colegilor că, statutar, baza de date este înghețată și nu se mai pot opera modificări, nu se pot introduce persoane noi sau înlocuite în ceea ce privește numărul delegaților.

"Este un război al taberelor din partid. La fiecare congres s-a discutat despre controlul delegaților, fie s-au lansat acuzații de modificare a datelor, fie sau schimbat regulile, criteriile și numărul delegaților participanți la congres în funcție de cine a deținut controlul. Orban încearcă să lanseze suspiciuni privind legitimitatea delegaților la congres dar nu are dovezi concrete în acest sens.", au explicat sursele HotNews.ro.

De menționat este că, în prezent, potrivit hotărârii Consiliul Național din 30 mai 2021 și conform statutului partidului, desfășurarea congresului PNL va avea loc cu participarea a 5000 de delegați și cu o normă de reprezentare stabilită în funcție de media rezultatului procentual al organizațiilor la alegerile locale și parlamentare (50%) și media rezultatului ca număr de voturi al organizațiilor la alegerile locale și parlamentare (50%) din anul 2020.

De asemenea, de precizat este că din componența comisiei de organizare a alegerilor fac parte mai mulți oameni care se află în tabăra lui Florin Cîțu. Printre aceștia se numără: Theodor Stolojan, Robert Sighiartău, Dan Vîlceanu, Florin Roman, Stelian Bujduveanu.

În comisie, Orban se poate baza pe Ioan Bălan, George Ionescu, George Șiscu și Gigel Știrbu.