PSD a redactat textul moțiunii de cenzură care urmează să fie depus săptămâna viitoare în Parlament. Titlul moţiunii este "România eşuată. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîţu". Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni că dacă Guvernul Cîțu pică, propunerea PSD de premier este Alexandru Rafila, iar guvernul ar putea fi unul minoritar.

Ciolacu si Rafila Foto: Hotnews

"Astăzi am finalizat textul moţiunii de cenzură la adresa celei mai dezastruoase guvernări din ultimii 30 de ani. Este textul cu care vom pleca să negociem cu alţi parlamentari decât cei ai PSD şi textul pe care îl vom prezenta partenerilor sociali (...) Alexandru Rafila este propunerea de prim-ministru. Vom discuta dacă moțiunea va trece (n.red. despre partidele care vor forma un nou guvern). Poate să fie și un guvern minoritar. Am exclus colaborarea cu PNL”, a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Social democrații au făcut public textul moțiunii de cenzură care începe cu un motto format din versurile poetului George Bacovia."Prin fumul de țigări, ca-n nouri/ Gândeam la lumi ce nu există..."- George Bacovia - ”Seară tristă.

PSD acuză guvernul Cîțu că duce economia țării „spre prăpastie cu o viteză uluitoare” și că nivelul de trai al românilor se prăbușește.

"Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai ”lucruri fantastice”!!!

Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat!", scriu social democrații în textul moțiunii de cenzură.

Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură și înlăturat Guvernul este nevoie de votul a 234 parlamentari, jumătatea plus unu din numărul de mandate. În prezent șansele pentru a fi adoptată moțiunea sunt mici și asta pentru că Opoziția reprezentată de PSD și AUR are împreună doar 203 de voturi (PSD - 157 de mandate AUR - 46 mandate).