Senatorul USR PLUS Cristi Berea a depus o inițiativă legislativă prin care se elimină posibilitatea plății unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracțiunea de evaziune fiscală. Potrivit proiectului, se reintroduce pedepsirea faptei chiar si în condițiile achitării prejudiciului și se diminuează limitele de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor și penalităților, înainte de primul termen de judecată.

Sedinta ParlamentFoto: AGERPRES

Consultă aici proiectul de lege

Inițiativa vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scăpa pe evazioniști de închisoare dacă achitau prejudiciul, introducând ca alternativă plata unei amenzi. Șeful statului a declarat că a promulgat legea deoarece aceasta a fost declarată constituțională de CCR, iar Parlamentul o poate modifica.

„Legea, în forma actuală, încurajează și nu combate evaziunea fiscală. Chiar și înainte de promulgarea noilor prevederi, evaziunea fiscală în România ajungea la 28 de miliarde de euro. Nu avem nevoie de banii aceștia și cei care au furat din banul public nu trebuie pedepsiți drastic? Bunăstarea evazioniștilor e suportată de contribuabili cinstiți care nu primesc nicio recompensă pentru cinstea lor. În schimb, avem grijă ca un hoț să nu facă pușcărie dacă, prins fiind, dă înapoi prada”, a declarat Berea.

.

Proiectul de lege prevede că:

  • fraudele privind rambursările de TVA și alte restituiri sunt infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, iar asocierea în vederea săvârșirii acestor fapte, cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi;
  • sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale este considerată infracțiune de evaziune fiscală și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi.
  • în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate” iar alineatele (11) și (12) de la Art.10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se abrogă.