Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, că în prezent nu se plătesc pensii speciale pentru primari, menţionând că el, în mandatul de premier, şi Guvernul Cîţu au prorogat intrarea în vigoare a prevederilor în acest sens a Codului administrativ. Declarația vine după ce co-președintele USR PLUS, Dan Barna a spus că liberalii s-au abținut de la vot în Parlament la propunerea privind eliminarea acestor pensii.

Ludovic Orban si Dan BarnaFoto: Agerpres

"La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari. Deci, eu, ca premier, am prorogat în 2020 intrarea în vigoare a prevederilor Codului administrativ şi, de asemenea, guvernul Cîţu a prorogat intrarea în vigoare. Evident, în legea pensiilor se va reglementa acest subiect amplu. Ştiţi că există o activitate intensă la Ministerul Muncii. De asemenea, există o comisie la nivelul coaliţiei care pregăteşte, practic, reforma în domeniul pensiilor", a declarat Orban, la Parlament după ce a fost întrebat în legătură cu acuzaţiile aduse PNL de către USR PLUS pe motiv că liberalii nu au susţinut în comisii proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

Orban a precizat că, dacă este necesar, subiectul va fi discutat în coaliţia de guvernare.

Întrebat în legătură cu faptul că există declaraţii contradictorii între membrii Executivului în privinţa reformei sistemului de pensii, Orban a menţionat: "Tocmai de aceea prefer să nu dau declaraţii despre proiectul de lege, decât după ce el ajunge la maturitate, va trece de comisia de specialişti formată din reprezentanţii partidelor din coaliţie şi după ce convenim în cadrul coaliţiei asupra proiectului de lege".

"Până atunci este şi o căutare, aşa, a unor puncte de vedere şi de multe ori miniştrii exprimă puncte de vedere care nu sunt conforme cu o decizie, ci poate cu o idee personală sau un punct de vedere personal", a adăugat Ludovic Orban.

Co-președintele USR Dan Barna a acuzat, joi, parlamentarii PNL, UDMR şi PSD că nu au susţinut la Comisia pentru drepturile omului un aviz pozitiv la proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali.

„Am văzut în Parlament că din păcate, în Comisia de drepturile omului, o comisie în care a fost la vot inițiativa pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, doar USR PLUS și încă doi parlamentari de la partide mai mici din opoziție au susținut această inițiativă. Restul, marea clasă politică, s-a abținut. Adică și PNL, și PSD au fost solidari în vot de abținere, astfel încât iată, propunerea nu a întrunit numărul de voturi și a fost respinsă”, a spus Barna joi seara la Digi24.

De asemenea, USR-PLUS a postat pe pagina de socializare: "În faţa camerelor de filmat, parlamentarii PSD, PNL, UDMR spun că vor echitate pentru pensionari, dar când e vorba de măsuri concrete pentru eliminarea pensiilor speciale, fac pasul înapoi. Aşa s-a întâmplat şi astăzi când, în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, proiectul USR PLUS de desfiinţare a pensiilor speciale pentru aleşii locali a primit aviz negativ. Au fost doar 6 voturi "pentru", din care 4 de la USR PLUS, şi 18 abţineri de la PSD, PNL şi UDMR",