Ludovic Orban și Florin Cîțu au semnat anul trecut și i-au dat fostului șef Unifarm Adrian Ionel 1,1 miliarde de lei printr-o OUG nesemnată de miniștrii Sănătății și Justiției, relatează Libertatea.ro. Nimeni din Ministerul Sănătății, proprietarul companiei Unifarm, n-a vrut să semneze documentul. Cu mare probabilitate, susțin surse din Ministerul Justiției, el a fost avizat de MJ, dar nu semnat de ministrul Predoiu. Adrian Ionel a primit miliardul care va fi folosit pentru achiziții supraevaluate ori nefolosite, potrivit Curții de Conturi și procurorilor DNA, care au deschis mai multe dosare pe numele șefului Unifarm și l-au trimis în judecată pentru luare de mită.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un raport al Curții de Conturi arată că, din miliardul de lei dat prin acest OUG și cheltuit în primăvara-vara lui 2020, articole medicale în valoare de 631 de milioane de lei erau încă pe stocul Unifarm acum doar două luni, pe 30 martie 2021.

Fostul șef Unifarm, Adrian Ionel, a primit 1.150.000.000 de lei direct de la Trezoreria Statului. Suma a fost aprobată prin OUG 29 din 18 martie 2020, document inițiat de ministrul finanțelor, Florin Cîțu, și semnat de premierul de atunci Ludovic Orban.

Victor Costache de la Sănătate, care era ministerul ce deține compania Unifarm, și Cătălin Predoiu de la Justiție nu au semnat documentul. Surse din MJ susțin că ”noi am avizat documentul, chiar dacă ministrul nu l-a semnat, pentru că nu era obligat să-l semneze, nefiind minister inițiator”.

Un control al Curții de Conturi a dezvăluit că împrumutul de 1,15 miliarde de lei cerut de Unifarm de la Trezorerie n-a trecut nici măcar prin CA-ul sau AGA de la Unifarm. Nimeni din Ministerul Sănătății, incluzându-l aici pe ministrul de atunci, Victor Costache, n-a vrut să semneze hârtia pregătită de șeful Unifarm.

Astfel, Adrian Ionel a primit miliardul care va fi folosit pentru achiziții supraevaluate ori nefolosite, potrivit Curții de Conturi și procurorilor DNA, care au deschis mai multe dosare pe numele șefului Unifarm și l-au trimis în judecată pentru luare de mită.

În momentul în care ministrul Costache a refuzat să semneze, Ministerul Sănătății era în posesia unui raport al propriului Corp de Control, care descoperise că Adrian Ionel comisese un șir de nereguli ca șef al Unifarm, după „Colectiv”, când, de asemenea, compania publică primise o importantă sumă de bani.

Citiți articolul integral pe libertatea.ro.