Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat că la Ministerul Muncii se lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor, deoarece acest sistem nu poate să rămână „sustenabil” fără unele modificări, în contextul în care generaţiile numite „decreţei” se îndreaptă spre vârsta de retragere din activitate, notează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Este un angajament ferm al actualei coaliţii. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară”, a afirmat Barna, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Întrebat despre egalizarea vârstei de pensionare şi majorarea nivelului de cotizare, Barna a spus: „Nu se regăsesc aceste aspecte definite în ceea ce avem în programul de guvernare şi ceea ce se regăseşte în PNRR. Vom avea o nouă lege a pensiilor”.

CITEȘTE ȘI: Vom munci până la 70-75 de ani? Ce se întâmplă dacă se corelează vârsta de pensionare cu speranța de viață. Care e situația în Europa

El a explicat că „speranţa de viaţă a crescut peste tot”. „De fapt, este o politică la nivel european, cel puţin se regăseşte în toate statele, dar nu este un angajament pe această componentă în momentul de faţă, angajamentul ţine doar de o nouă lege a pensiilor”, a menţionat Dan Barna.

„În România este nevoie de o nouă lege a pensiilor, tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (...) Nici eu nu am spus aşa ceva (că s-ar modifica vârsta de pensionare - n.r.). Am spus că, în momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm. (...) Este o temă importantă. Sunt convins că fiecare român înţelege. Din moment ce astăzi suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă, (...) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem. Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generaţii numite „decreţei”, care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări”, a adăugat vicepremierul.

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban recunoaste că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și stagiul de cotizare: „Nu s-a luat o decizie” / Ce susținea ministrul Muncii cu o zi înainte