Disputa PNRR. De ce vorbesc liberalii ca și cum n-ar fi în guvern. Ce nu s-a spus despre angajamentele trimise la Bruxelles

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Marţi, 25 mai 2021, 17:44 Actualitate | Politic


Citu si ministri
Foto: Guvernul Romaniei
Planul Național de Redresare și Reziliență, pe scurt PNRR, însemnă zeci de miliarde de euro pentru România, dar și garanții că banii de la Bruxelles nu ajung într-o gaură neagră. Guvernul de la București a transmis un plan de angajamente pe termen lung, în care sunt atinse subiecte sensibile, pensii, salarii, impozite. Brieful de opt pagini a ridicat tensiunea în PNL. Partidul se află în plină campanie electorală internă, Congresul din toamnă atârnând greu în strategia pe termen mediu, stabilind în principiu direcția pentru parlamentarelele și prezidențialele din 2024.

Lupta pentru putere în partid se dă acum între Ludovic Orban, care și-a anunțat deja candidatura, și Florin Cîțu, care deocamdată nu se grăbește să o facă, dar care este girat de mai mulți lideri cu greutate ai partidului, printre care și Emil Boc.

De aici și disputa, mutată la nivel guvernamental.

Războiul pe pensii Turcan-Ghinea - cum stau de fapt lucrurile

Public și în spatele ușilor închise, liberalii s-au arătat nemulțumiți. Prima grijă, potrivit unor surse din partid, că ministrul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi lăsat ca documentul trimis la Bruxelles să ajungă în presă. A doua grijă, că au fost luați pe nepregătite și nu au avut o strategie de comunicare. Au vorbit miniștrii Muncii, Raluca Turcan, și al Finanțelor, Alexandru Nazare.

Public, Raluca Turcan și-a atacat voalat colegul de guvern. „Respingem orice speculaţii şi mai ales amatorismul unor oameni politici care fie folosesc documente de lucru, fie merg pe vechea tehnică a dezinformării şi încearcă pur şi simplu să sădească o stare de tensiune în rândul oamenilor, pe fond cei mai afectaţi şi care merită să primească aceste reforme”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a calificat drept „minciuni gogonate” informatiile privind creșterea stagiului de cotizare, desființarea pensiei anticipate sau creșterea vârstei de pensionare. Ea a insistat că nu există astfel de discuții în guvern.

Surse guvernamentale au declarat însă pentru HotNews.ro că în cabinet au fost în repetate rânduri discuții și informări referitoare la fiecare aspect din planul de angajamente transmise la Bruxelles.

Cîțu spune că „nu e nimic nou”. Ce spun documentele

De altfel, chiar premierul Florin Cîțu nu a spus niciun moment că documentul nu este asumat de guvern, însă nici nu a intrat în amănunte. Șeful Executivului a vorbit despre „o problemă de sustenabilitate a sistemului de pensii” în 10-15 ani, despre planul de convergență și recomandările Comisiei Europene.

„Astfel, avem nevoie de aceste reforme. Nu este nimic nou. Aceste reforme sunt deja prezentate în strategia fiscal-bugetară care este publică, în programul de convergenţă, care este şi el public şi vor fi transferate şi în PNRR. Nu este nimic în plus sau altceva. (...) Nu avem un plan larg prezentat până acum. Nu a fost o discuţie despre pensia anticipată sau despre alte pensii. Se discută despre reforma sistemului de pensii, iar obiectivul acestui sistem este sustenabilitatea”, a spus Cîțu.

Ce spun însă documentele invocate de premier? Exact ce scrie în documentul transmis la Bruxelles, cu angajamentele și strategia pe termen lung pentru sustenabilitatea finanțelor publice și, implicit, sistemului de pensii.

România înregistrează un risc ridicat privind sustenabilitatea, determinat de creșterile mari ale cheltuielilor cu pensiile estimate, având în vedere legislația în vigoare în septembrie 2020.

În Raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice, publicat la începutul anului 2021, comparativ cu raportul anterior, România înregistrează o creștere a riscului privind sustenabilitatea finanțelor publice pe termen scurt de la nivel scăzut la nivel ridicat. Astfel, Romania se alătură unui grup restrâns de state membre care înregistrează risc ridicat pe toate orizonturile de timp analizate. Raportul precizează că, în cazul României, clasificația de risc ridicat este determinată și de creșterea cheltuielilor cu îmbătrânirea populație.

Ce spune programul de convergență 2021-2024: Discuțiile pe cadrul legii pensiilor continuă pentru diminuarea riscurilor pe termen lung

Modificările aduse legii pensiilor la inceputul anului 2021 reduc riscul pe termen scurt. Prin OUG 8/2021 Guvernul a amânat creșterea indexării ad-hoc a pensiilor și intrarea în vigoare a legii pensiilor 127/2019 începând cu 1 septembrie 2023. Estimările preliminare conduc la concluzia că riscul ridicat pe termen scurt identificat prin Raportul de monitorizare a sustenabilității datoriei publice publicat la inceputul anului 2021, poate fi reclasificat la un risc redus. Pe termen lung însă, riscul privind sustenabilitatea finanțelor publice persistă și este considerabil.

Modificările care vor intra în vigoare la 1 septembrie 2023 conduc la o creștere nesustenabilă a cheltuielilor cu pensiile și ulterior la un nivel ridicat al datoriei publice. Discuțiile pe cadrul legii pensiilor continuă pentru diminuarea riscurilor pe termen lung.

Având în vedere prioritățile politicii fiscal-bugetare de reducere a deficitului pe termen mediu, precum și asigurarea sustenabilității finanțelor publice pe termen lung, în prezent se analizează propuneri de modificare a legii pensiilor care să asigure atât echitate pentru pensionari, cât și sustenabilitatea finanțelor publice pe termen lung.

Trei soluții ale Comisiei Europene pentru sustenabilitatea sistemului de pensii

Într-o fișă tematică a Comisiei Europene, privind adecvarea și sustenabilitatea pensiilor sunt trei măsuri identificate în acest sens.

„Gestionarea provocărilor pe care le presupune îmbătrânirea populației necesită reforme ale pensiilor, care: (i) să asigure un echilibru mai bun între cotizații și drepturi; (ii) să reducă pensionarea anticipată; și (iii) să crească vârsta de pensionare. Aceste măsuri nu sunt însă suficiente dacă sunt aplicate separat. Succesul unor reforme în sectorul pensiilor care să restricționeze pensionarea anticipată, să crească vârsta de pensionare și eventual să coreleze vârsta sau prestațiile cu creșterea speranței de viață depinde de adoptarea unor măsuri privind locul de muncă și piața muncii care să susțină un parcurs profesional mai îndelungat și neîntrerupt atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Astfel de stimulente pot influența doar într-o anumită măsură practicile de gestionare a vârstei aplicate de angajatori. Sunt necesare și politici specifice pentru lucrătorii vârstnici, care să vizeze atât cererea, cât și oferta de pe piața muncii, în strânsă colaborare cu partenerii sociali”, se arată în documentul Comisiei Europene.


Cîțu îi lasă pe toți să se certe

În acest moment, Florin Cîțu îi lasă pe toți să se certe și preferă să fie mesagerul veștilor bune, creându-și astfel un ascendent asupra lui Ludovic Orban, pus în situația de a para toate atacurile și de a da explicații. Congresul PNL poate fi doar o etapă în planul lui Cîțu care pare dispus de a-și asuma reforme. Ar putea pierde din electoratul captiv pe care PNL și PSD se bate în acest moment, însă ar putea duce la lărgirea bazinului electoral al liberalilor prin atragerea celor nemulțumiti de PNL, însă care nu s-au orientat către USR-PLUS preferând să nu participe la vot.

De altfel, public Orban nu-l atacă pe Cîțu, lăsându-i pe alți liberali să o facă. „Noi nu facem reforme pentru că ne cere Comisia Europeană. Noi facem reforme pentru că sunt necesare pentru România şi avem prevăzute aceste reforme în programul de guvernare - 'România educată', reforma pensiilor publice, reforma în domeniul salarizării publice, reforma în domeniul Justiţiei, repararea tuturor stricăciunilor provocate în legislatura anterioară sistemului de Justiţie. Toate aceste reforme le facem pentru că este nevoie de aceste reforme pentru România”, a declarat Orban, la câteva minute după ce Raluca Turcan acuza „minciuni gogonate”.

Chiar dacă ar pierde lupta în partid la Congresul din această toamnă, lucrurile s-ar putea schimba radical până în 2024, lui Ludovic Orban nefiindu-i garantată candidatura la prezidențiale la pachet cu șefia partidului.

În această cheie ar putea fi interpretat și mesajul recent al lui Emil Boc: „Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu este viitorul României și al Partidului Liberal”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12584 vizualizari

 • +15 (21 voturi)    
  e foame de bani (Marţi, 25 mai 2021, 17:51)

  wweesstt [utilizator]

  poate sa crape tara! de speciali si de bugetari nu se va atinge nimeni! vor indatora/inrobi generetii de generatii si de pensiile speciale necontributive, mai ales ale serviciilor(uriase in raport cu oamenii de rand) nu se vor atinge! nici de sporurile si salariile animalelor politice bugetare nu se vor atinge! vor creste taxele inflatia, cursul de schimb, preturile si vor suferii tot contribuabili nespeciali! „toti pe contributivitate” a fost o mare minciuna electorala! la fel si „reforma alparatuui bugetar” o mare minciuna electorala! se pare ca doar iesind in strada putem anula aceste nedreptati(ca la ordonanta 13)!
 • +14 (20 voturi)    
  Pana in toamna NU va fi data nici o lege pt pensii (Marţi, 25 mai 2021, 17:55)

  Gryphus [utilizator]

  De 5 luni PNL: vorbeste de legea pensiilor, de legea salarizarii unitare, de sporuri si salarii speciale

  dar de FACUT NU face nimic, doar vorbeste

  Bugetarii sunt in asteptare, cand va veni legea veti vedea si raspunsul lor: ori pleaca Turcan ori pleaca guvernul PNL
 • +16 (20 voturi)    
  Deci problema e ca Ghinea a scapat doc in presa (Marţi, 25 mai 2021, 17:59)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  "potrivit unor surse din partid, că ministrul USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi lăsat ca documentul trimis la Bruxelles să ajungă în presă."

  Pai nu se lauda PNL cu "transaparenta"?

  Vad ca ii deranjeaza mereu cand e ceva facut public... si nu, nu zic ca Ghinea e o capodopera al USRului, ca asa fac fanii PNL si alti postaci, incep cu din alea gen "da' ce ma, Ghinea e perfect? ca a gresit X si Y" de parca asta era subiectul.

  Hai sa ne concentram pe subiect aici putin. Cate scenete au fost jucate pana acum unde mereu a fost o problema cand presa afla ce "nu trebuia"? De cate ori a fost vina altuia? Nu conteaza a cui. De asumat nu isi asuma nimeni.

  Cat despre Turcan, experienta ei ca ministru al muncii mi-a aratat ca nu e diferenta intre competentii PSD din guvernele anterioare si cel PDL. Dupa un an jumate in care liberalii au avut ministerul muncii sa vina Turcan si sa spuna ca descopera apa calda si ca a tras concluzia ca are nevoie de o firma de consultanta ca sa rezolve ceva, e maxim.

  Intre timp, am senzatia ca UE isi pierde rabdarea cu incompetenta romanilor.

  "A doua grijă, că au fost luați pe nepregătite și nu au avut o strategie de comunicare."

  Tipic. Au ceva "in lucru", conform spuselor lor, ca mereu cand ii intreba presa se laudau ca analizeaza si studiaza, insa nici acum nu au ce comunica.

  Eh. Parca in 2019 PNL propusese oameni mai destepti decat cei de acum. Mai putin Bode, normal. Ala e un fel de Daea mai coerent.
 • +4 (14 voturi)    
  Si ce daca va candida (Marţi, 25 mai 2021, 18:05)

  Zache58 [utilizator]

  Domnul Orban la presedentie?Va culege cel mult 10%.La cate blestematii fac liberalii pe spinarea romanilor,ma mir ca mai vorbeste cineva din tabara lor de alegeri .Bun articolul din HN,ala cu ''Needucati,nevaccinati,saraci''.Culmea este ca asa vom fi si peste 100 ani!.Mesterul Manole si Miorita sunt caracteristice acestui spatiu danubiano-pontic.
 • -4 (18 voturi)    
  USR+ spune adevarul romanilor (Marţi, 25 mai 2021, 18:07)

  lcostea [utilizator]

  Se vede clar ca USR+ este singurul partid care spune adevarul romanilor: asa a fost si cu decesele covid si ptr asta au platit cu functiile.

  PNL si PSD nu suporta ca cineva sa le spuna adevarul romanilor. PNL ar vrea ca romanii sa creada in cresterea economica si sa isi consume toti banii ca sa se infruncte ei cu firmele lor si cu baietii destepti din imobiliare.

  Ma felicit ca nu am consumat bani in Romania si cu am achizitionat nici o proprietate. Anul asta este ultimul an Prima Casa, ultimul an in care tinerii vor fi pacaliti sa cumpere imobile scumpe.
  • +2 (10 voturi)    
   oooo (Marţi, 25 mai 2021, 23:50)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui lcostea

   USR+ nu a spus despre decese prin VV decat dupa ce a plecat - cea care a descoperit diferentele este doctorita Andreea Moldova,

   Unii din PNL nu suporta adecarul si o tot dau dupa gard - cred ca a venit timpul sa faca un pas inapoi, altii la rand.

   despre #ciumarosie - no comment

   Banii tai sunt ai tai, faci ce vrei cu ei, oriunde vrei.
   • +1 (9 voturi)    
    da, Moldovan a descoperit problemele (Miercuri, 26 mai 2021, 6:26)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    cu câteva săpt. înainte să fie demisă, așa că V.V. nu putea să le comunce mai devreme.
    Dealtfel, oricum s-a antepronunțat destul de riscant.
    Oricum, vorbeam de transparența USR versus peascunzișul vechilor partide și aveai usturimi. Obiecții ?:)
   • 0 (0 voturi)    
    DA (Joi, 27 mai 2021, 8:44)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    USR+ nu urmeaza linia transparentei promisa.
    #farapenali la anul si la mai multi bani...

    daca astepti saptamani pana sa pui in miscare un aparat mai bine te lasi de munca ca si Ministru.

    Uite ca a venit o alta ministereasca USR+ si dansa ne-a spus, de la inceput, sa mai asteptam si mai mult cifra corecta ref. decedati... Bai, ma lasi!

    Partidele politice reflecta realitatea din RO - asa cum sunt reprezentatii lor tot asa este si societatea din care fac si eu parte, banui ca si zvarlitaa

    schimbarea in societate si implicit la nivelul partidelor incepe la nivel personal, cu fiecare, duoa posibilitati, fara usturimi,doar perseverend.
  • -5 (7 voturi)    
   Pai, sa se faca agentie de stiri! (Miercuri, 26 mai 2021, 2:58)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui lcostea

   Pai, sa se faca agentie de stiri!

   Sa-si ia un nume corespunzator, "La Foamea'n glanda", sau cam asa ceva si sa distribuie stiri. Sa nu se mai inghesuie pe functii si sinecuri, sa stea in opozitie.

   Pana una-alta, vad ca securistii astia prosti, de rit nou, uSRI+2,15, sunt la guvernare, da' latra de parca ar fi in afara ei. In bula ta de feisbuci, uSRI+2,15 nu sunt la guvernare?
 • +10 (16 voturi)    
  . (Marţi, 25 mai 2021, 18:11)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Bine că stă o țară întreagă în ifosele unor oameni mici ahtiați după bani (ca întotdeauna). Mari strategi și oameni politici, n-am ce zice.
  • -2 (8 voturi)    
   Hă? (Miercuri, 26 mai 2021, 6:28)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   Cum stă țărișoara la cheremul politicienilor ?!

   Dimpotrivă, văd că țărișoara s-a relaxat de tot cu Covidul, consumă în draci din importuri nesustenabile, se pregătește de marea vacanță pe datorie, încarcă pe țeavă limitele de credit de pe card, în fine, înțelegi tu
   • 0 (0 voturi)    
    Pishca??? (Joi, 27 mai 2021, 8:51)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Pai zic ca nu e rau ca se relaxeaza tzarishoara, iese din psihoza lock-down-ului si evident ca face in exces ceea ce nu au avut voie sa faca...

    Unii folosesc aceasta oportunitate pentru ca sa isi creasca CA, altii pentru a se indatora, dupa posibilitati...

    dar astia de urmaresc cu mare atentie, strategi, nu gluma, nu au instrumente de aplatizare a nebuniilor prestate cu succes de cei cazuti in ispita/ consum??
 • +11 (13 voturi)    
  deci (Marţi, 25 mai 2021, 18:16)

  nahir [utilizator]

  să înțeleg că fiecare va minți de va îngheța apa, spinarea cetățeanului român fiind deja amanetată la UE.
  Ce anulare de pensii speciale, ce legi economice care să sprijine astfel crearea de locuri de muncă. Ioc.
  • -5 (5 voturi)    
   înțelegi după fix 2 minute de efort (Miercuri, 26 mai 2021, 6:30)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   total nedocumentat că 1. și politicienii ăștia sunt la fel ca ceilalți dar, mai ales, 2. că tu poți rămâne și tu la fel.
 • +1 (11 voturi)    
  pensii ... (Marţi, 25 mai 2021, 18:26)

  codrean [utilizator]

  Spre deosebire de sistemul de pensii private, sistemul din Romania se bazeaza 'pe solidaritate"; nu este un fond care se investeste si produce bani. ma tem ca europenii nu au inteles si Dl.Ghinea nici el si deci nu le-a putut explica. Pensiile nu se platesc -decat pertial, teoretic - din contributiile salariatilor de azi. Nu exista, propriu zis, un "buget de pensii". Exista doar "bugetul general consolidat" care cuprinde si asigurarile de sanatate, si pensiile ! Deci discutia "sustenabilitatii" nu-si are sensul ! Asta trebuia spus Comisiei Europene !
  Sigur, banii trebuiesc cheltuiti chibzuit, cu masura, in functie de venituri. Veniturile statului provin din surse diferite - la noi TVA predomina - si Statul, Ministerul de Finante care administreaza bugetul tarii. Chiar asa, nu dam la pensii dar avem intreprinderi de stat cu pierderi anuale de sute de milioane de euro !? Vezi CFR Marfa, Tarom, ElectroOltenia, etc.
  Nu de-aici ar trebui sa incepem ?
 • +1 (7 voturi)    
  Gogosi...Clatite, (Marţi, 25 mai 2021, 18:30)

  Ben-Zen [utilizator]

  contra paprika iute de la Bruxelles.
 • 0 (10 voturi)    
  Comentariu pe langa (Marţi, 25 mai 2021, 19:01)

  Ichi [utilizator]

  O lupta penibila intre diletanti de cariera si diletanti activisti. Din acelasi diletantism, prezent si la unii si la altii, au facut o mizerie din PNRR.
  Intrebarea este daca asta este maximul pe care il putem scoate din noi si atunci chiar nu are sens sa ne mai agitam. Sau puteam scoate mai mult daca nu se muscau unii pe altii de dos pentru o bucata de ciolan.

  Dar ce ma deranjeaza pe mine mai tare e poza articolului. Ce naiba cauta astia doi cu fundul pe masa? Cat de penibil si nesimtit poti sa fii sa ai o asemenea atitudine de cocota ieftina, ministru/vicepremier fiind?
  • 0 (14 voturi)    
   Eu nu ma mir deloc! (Marţi, 25 mai 2021, 20:09)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

   Atata stie Barna sa se comporte,atata poate,atata stie.Din nimic nu iese nimic.
   • -2 (8 voturi)    
    neah (Miercuri, 26 mai 2021, 6:33)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    doar vrei să-l înjuri direct pe Barna, despre care evident nu știi nimic, doar că nu te lasă HN. Așa că-l faci "nimic" și alte copilării
  • -2 (8 voturi)    
   PNRRul nu este încă decis (Miercuri, 26 mai 2021, 6:38)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

   De fapt nu știi nimic dintre planurile de dezvoltare propuse, darămite acceptate la Brusel, darămite implementate :). Da ?

   Nu știi nimic de măsurile de echilibrare fiscală (ce spune articolul ăsta e o ciornă, cel mult). Ele vor fi, că-s inevitabile, nu-ți fă iluzii.

   La faza cu statul cu fundul pe masă...ce să zic, probabil ai niște trigăre iraționale prin tine, sechele din educația primită, pentru că o groază de oameni cu CVuri babane din toată lumea asta stau așa ocazional și zău că nu trebuie să-ți dea ție socoteală
   • +2 (6 voturi)    
    Magneziu (Miercuri, 26 mai 2021, 9:48)

    Ichi [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Eu imi permit sa iti recomand niste magneziu si declestarea falcilor. Sa fim putintel mai relaxati, daca se poate, ca prea ne luam in serios si nimicurile astea umane despre care vorbim aici, chiar nu merita.

    Statul cu curul pe masa e nesimtit oriunde, mai putin in clubul de striptease, unde e de dorit, ca de aia mergi acolo.

    Referitor la PNRR, propunerile inaintate de catre Romania sunt publice. Documentul cadru il gasesti aici: https://mfe.gov.ro/pnrr/.
    In general, ai nevoie de mandat de negociere, iar pentru asta trebuie sa ai informatiile sisematizate intr-o forma sau alta, ca sa ai pe ce sa primesti mandatul. Discutiile despre documente secrete reprezinta baliverne. Daca nu sunt baliverne si e adevarat ce spui, e grav.

    Ce au facut ai nostri a fost sa mearga cu o gramada de mere stricate, peste care au pus niste sobolani morti. Pentru tot au cerut 40 miliarde EUR. Asa numita tactica de negociere a fost ca vor primi pentru merele stricate 20, fara comentarii, doar ca sa scape lumea de putoarea sobolanilor. Ca oricum trebuie sa luam si noi ceva, nu? Nah, asta a iesit.
    • -3 (3 voturi)    
     de la capăt (Miercuri, 26 mai 2021, 12:12)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

     "De fapt nu știi nimic dintre planurile de dezvoltare propuse, darămite acceptate la Brusel, darămite implementate :). Da ?"
     Hai, poate te prinzi la a doua lectură. PNRRul nu a fost depus oficial. Nu a fost aceptat în nici o formă. Nu a fost implementat. LOL, băi nene, cum poți să nu fii în stare să citești un text aproape binar de simplu ?!

     Fălci încleștate ? Nu eu mă plâng pe aici în avans de eșecul unui program de jdemii de miliarde care încă nu există :)

     Nu știi tu tehnica adminstrativă, regimul documentelor de stat etc etc . Da ? :)

     Mere, șobolani, vaete, of, of... viața e lungă, arta e scurtă, cum ziceau romanii

     Și da, inclusiv alde Bezos stă cu fundul unde vrea el... ireal subiect....
 • +10 (12 voturi)    
  Un lucru (Marţi, 25 mai 2021, 22:30)

  My50cents [utilizator]

  E sigur
  Daca nu vor taia pensiile speciale serios di daca nu aduc pensiile mici la un nivel rezonabil, urmatorul guvern va fi PSD-AUR
 • +1 (11 voturi)    
  cea mai interesanta (Miercuri, 26 mai 2021, 0:01)

  ..13 [utilizator]

  Mi s-a parut iesirea in decor a dnei Turcanu.
  Nu stie, nu vede, nu are habar.

  Nu mai este mult pana pe 1 Iunie 2021 - mi-am luat pop-corn si urmaresc cu mare atentie.

  imi pare extrem de rau dar Citu sta la cotitura ca un pisic sa inhate soricelul derutat Ghinea - vai de capul lui si a lui Barna

  Parerea mea este ca PNRR ar fi trebuit sa arate ca si concept altfel de la bun inceput - Citu are o intelegere mult mai ampla si mai corecta a situatiei.

  Primul draft trimis de Ghinea nu se poate comenta - cred ca au lesinat aia la Bruxelles si au intrebat daca au inteles romanii de l-au redactat ceva din marele program...Inadmisibil, ca acum sa fie criza de timp pentru a trimite un document acceptabil.

  In ceea ce ii priveste pe pesedisti astia sunt de tot circul - nu au creier, doar vor sa fraiereaca inca o data pe fraierii din RO

  sper ca PNRR sa fie aprobat la bruxelles si apoi date niste contre in pesede ca astia ne-au adus unde suntem acum si tot ei blocheaza RO si tot ei sunt cei mai jalnici politicieni din RO alaturi de Haur...

  Dar vai de mama noastra.
  • -2 (10 voturi)    
   nu știi nimic de draftul (Miercuri, 26 mai 2021, 6:39)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   trimis inițial de Ghinea la Brusel. La propriu, decât dacă ai acess la informații clasificate, documente de serviciu. Să fim serioși. D


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by