Comisiile Juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins marți, rapoartele de activitate pe 2019 și 2020 ale Avocatului Poporului. Primirea unui aviz negativ asupra activității din partea Parlamentului este un pas înainte pentru demiterea șefului instituției. De altfel, Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR au anunțat încă de la începutul anului că doresc să o înlocuiască pe Renate Weber din fruntea instituției.

Renate WeberFoto: Agerpres

Votul pentru ambele rapoarte de activitatea a fost dat în lipsa parlamentarilor de la PSD şi AUR, care au părăsit şedinţa.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a fost cel care a propus respingerea rapoartelor iar decizia a fost adoptată cu unanimitatea celor prezenţi.

La audiere, Avocatul Poporului, Renate Weber, a precizat că a preluat funcţia în luna iulie 2019, menţionând că la acea dată digitalizarea se afla la "nivelul anilor '90".

"La data la care am preluat această instituţie, din punctul de vedere al digitalizării, ea era pe la începutul anilor '90. Angajaţii nu aveau nici adresă de e-mail oficială, nu exista conectivitate la internet. Lucrurile s-au schimbat foarte repede. În 2019, au avut 10.507 audienţe, 14.000 de petiţii, am răspuns la 10.000 de apeluri telefonice şi au fost 1.300 de sesizări din oficiu", a declarat Weber.

Deputatul PNL Ioan Cupşa i-a reproșat lui Renate Weber că instituția pe care o conducere nu a făcut plângeri penale referitoare la abuzurile asupra copiilor.

De asemenea, deputatul PNL, Cristian Băcanu a criticat faptul că Avocatul Poporului nu a întocmit un raport special cu crimele de la Caracal, deşi au trecut doi ani.

Parlamentarii PSD şi AUR nu au dorit să participe la dezbaterea rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului invocând faptul că acestea au fost puse pe ordinea de zi fără a fi analizate de către membrii comisiilor de specialitate.

"Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat peste noapte, fără a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atât de complexe şi detaliate şi a ne face o imagine corectă asupra activităţii instituţiilor vizate a fi audiate astăzi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională", a transmis social-democratul Nicuşor Halici, la începutul reuniunii.

Şi reprezentanţii AUR s-au retras de la ședință.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat recent că obiectivul coaliţiei de guvernare este alegerea unui nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare. El a precizat, însă, că, în cadrul coaliţiei, nu s-a luat încă o decizie în privinţa candidatului pentru această demnitate.

În urma cu 10 zile, Coliția a discutat, în spatele ușilor închise despre propunerile pentru funcția de Avocat al Poporului. Conform surselor HotNews.ro, UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

O decizie nu a fost luată deocamdată în ceea ce privește persoana care va fi susținută de către Coaliție.