Din culisele luptei pentru putere din PNL: cum s-au grupat liberalii și cine sunt cei care vor să-i taie din putere lui Orban / Scenariile de moment

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 20 mai 2021, 9:31 Actualitate | Politic


Orban si liderii PNL
Foto: Facebook
Lupta pentru conducerea PNL este abia la început. Dezbaterile pe stabilirea datei congresului au dat startul luptei pentru identificarea candidaților și poziționarea organizațiilor. În interiorul PNL există lideri nemulțumiți de modul în care Ludovic Orban a gestionat în ultimul an partidul, dar nu există prea multe soluții. Principala problemă cu care liberalii se confruntă este identificarea unui lider care să pregătească partidul și să ofere candidatul câștigător la alegerile prezidențiale din 2024.

Pornind de la acestă premisă, există mai multe scenarii și variante de leadership pe care liderii PNL le discută în interior.

Până acum doar Ludovic Orban și-a anunțat public intenția de a candida pentru postul de președinte PNL. Ludovic Orban a făcut anunțul însoțit și de intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024.
 • Ludovic Orban: "Sunt conştient de faptul că, odată înscris în lupta pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, odată cu acest mandat, trebuie să iau în calcul şi candidatura la Preşedinţia României, pentru că preşedintele Partidului Naţional Liberal va trebui să intre în lupta pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Sigur, pe de altă parte, sunt un om care am în vedere toate alternativele, în politică e bine să ai o gândire strategică”, (Kanal D, 24 martie).
Intenția liderului PNL de a candida la alegerile prezidențiale din 2024 i-a nemulțumit pe unii lideri care consideră că Orban nu poate aduce o victorie partidului. În plus, lui Orban i se reproșează faptul că a condus partidul discreționar, fără a permite accesul la decizii liderilor din Biroul Politic.

"Declarația pe care a dat-o referitoare la candidatura la prezidențiale i-a deranjat pe mulți colegi și i-a făcut să se gândească de două ori înainte de a-l susține pentru un nou mandat. Orban își dorește să fie președintele partidului, candidatul la președinție, să-și numească oamenii în funcții și să conducă singur, practic să controleze totul", a explicat pentru HotNews.ro unul dintre membrii conducerii PNL.
În acest context, chiar dacă de la începutul anului o mare parte dintre organizațiile PNL din țară și-au anunțat public susținerea pentru Ludovic Orban în fruntea partidului, situația este departe de a fi una clară.

Oficial, 18 organizații și-au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban: București, Hunedoara, Caraș Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, sector 1, Sector 2, sector 4, sector 6 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj.

Dincolo de declarațiile oficiale există și organizații unde Orban și-a susținut oameni fideli sau a numit președinți interimari și care, bineînțeles, și-ar dori să obțină mandate pline. Și pe votul acestora contează liderul PNL: Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Brăila, Satu Mare, Neamț, Vâlcea, Timiș, sector 5 București, Olt, (11 organizații).

Reamintim că liderii din Transilvania, Banat și Moldova s-au poziționat împotriva lui Ludovic Orban în timpul negocierii funcțiilor pentru Guvernul Florin Cîțu. La vremea respectivă lideri ca Emil Boc, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu sau Dan Motreanu i-au reproșat președintelui PNL că a cedat mult prea ușor partenerilor de la USR-PLUS, ministere cheie din Guvern, în schimbul obținerii funcției de președinte al Camerei Deputaților. Nemulțumirile interne au continuat și la negocierea funcțiilor în eșalonul doi și trei din Guvern unde Orban și-a numit apropiații.

În acest context a apărut varianta candidaturii lui Florin Cîțu la șefia partidului. Din postura de premier, Florin Cîțu are parte de vizibilitate mediatică, iar susținătorii acestuia mizează pe faptul că acesta cooptează capital politic pe teme de actualitate ca gestionarea situației pandemice, relaxarea restricțiilor și campania accelerată de vaccinare a populației.
Dincolo de imaginea publică, Florin Cîțu nu are o relație bună cu liderii din teritoriu. "Cîțu nu colaborează cu primarii, cu șefii de CJ-uri. La toate ședințele de partid, oamenii se plâng că le răspunde la telefon, iar când o face, îi tratează arogant. Asta nu îl ajută deloc în competiția internă dar pare că nici nu-l interesează prea tare. Cîțu dă impresia liderilor din teritoriu că nu este interesat de a conduce un partid, ci este interesat mai degrabă de o carieră financiar-bancară", au explicat surse din conducerea PNL pentru HotNews.ro.

În jurul lui Cîțu nu este coagulată o tabără așa cum are Ludovic Orban fideli. Potrivit surselor citate, Cîțu are susținerea celor care sunt împotriva actualului președinte PNL, dar acest lucru nu este suficient. Un eventual eșec împotriva lui Orban la congres ar duce implicit la pierderea funcției de premier pentru acesta.

În interiorul partidului se discută și se analizează variante de echipe care să-l contracandideze cu succes pe Orban dar, în acest moment, nu s-a identificat echipa câștigătoare. De altfel, premierul evită să-și anunțe intenția clară de a candida la fotoliul de președinte PNL.

Întrebat de presă, în urmă cu o zi, dacă de a intra în competiția pentru funcția de președinte al PNL, premierul a răspuns evaziv. "Am spus întotdeauna că experiența pe care am acumulat-o ca parlamentar, ministru de finanțe și premier este o experiență care poate să ajute partidul în perioada următoare”, a declarat Florin Cîțu, în Parlament, în fața presei.

"Toată lumea așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să dea un semnal de susținere clară a acestuia. Până acum, la nivel intern, mesajul citit printre rânduri de liberali este că președintele își dorește o schimbare chiar la nivelul conducerii", au explicat sursele HotNews.ro.

Printre liderii nemulțumiți de Ludovic Orban și care l-ar susține pe Florin Cîțu se numără Emil Boc, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Florin Roman, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Virgil Chițac, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Organizațiile care se poziționează împotriva lui Ludovic Orban sunt: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Gorj, Timiș și Constanța (în total 11 organizații).

În acest context, în interiorul partidului se conturează mai multe scenarii de conducere. Prima variantă este candidatura lui Ludovic Orban ca lider suprem, cu un Birou Executiv (Bex) format din fidelii care să nu-i conteste deciziile.

Candidatura la prezidențiale ar urma să rămână la alegerea lui Ludovic Orban, fapt care îi deranjează pe liderii din teritoriu, în special pe cei din Transilvania. Conform surselor citate, lideri ca Ilie Bolojan, Emil Boc vor să-și păstreze posibilitatea de a candida sau a propune un candidat pentru funcția de președinte al României.

Varianta numărul 2 care este analizată de liderii care îl contestă pe Ludovic Orban este ca acesta să împartă puterea decizională în partid. Mai exact, Orban să accepte să formeze o echipă de conducere (nu din fideli așa cum este în prezent) din care să facă parte și adversarii săi, iar puterea decizională să se împartă în Biroul Executiv Național.

În ceea ce privește candidatul PNL pentru prezidențiale, competiția să rămână una deschisă pentru restul liderilor de partid și nu numai.

Varianta numărul 3 este cea reprezentată de Florin Cîțu care să devină candidatul "doi în unu" al PNL: președinte PNL - premier. În acest scenariu, Cîțu ar fi un președinte formal al partidului, conducerea de facto ar reveni unui președinte executiv sau prim-vicepreședintelui.

În plus, Biroul executiv format din liderii de organizații ar lua deciziile organizatorice. În ceea ce privește candidatul pentru președinția României acesta să fie decis prin competiție deschisă, cu un an înaintea scrutinului.

Varianta numărul 4 vizează o conducere arbitrară care să fie susținută, în consens de toți liderii PNL. Mai exact, numirea unui președinte care să se ocupe strict de gestionarea partidului și să-l pregătească pentru campania din 2024, fără ca acesta să candideze la alte funcții în stat.

Acest scenariu este discutat de către o parte din liderii PNL nemulțumiți de Ludovic Orban și care nu sunt convinși că Florin Cîțu poate confirma ca lider politic. Potrivit surselor HotNews.ro, se vehiculează numele europarlamentarului Dan Motreanu, fost secretar general al PNL, drept candidat la funcția de președinte al partidului.

Reamintim că liberalii au discutat la începutul săptămânii despre organizarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a propus liberalilor ca pe 15 septembrie să fie data la care să aibă loc alegerea conducerii. Până în prezent doar Ludovic Orban și-a anunțat intenția de a candida la șefia partidului iar adversarii acestuia caută soluții pentru un contracandidat puternic.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10883 vizualizari

 • +4 (18 voturi)    
  Fără nicio scuză... (Joi, 20 mai 2021, 10:10)

  Tutea [utilizator]

  ... PNL arată jalnic, după mai bine de 31 de ani de politică postdecembristă. După o sarabandă de lideri de partid cu iz penal sau penali de-a dreptul, PNL ajunge la nivelul anilor 2020-2021 fără lideri reali, capabili să câștige capitala sau Cotroceniul. Și asta în timp ce resursele financiare ale partidului au fost constante, la fel ca și prezența la putere, în mod direct sau indirect, în 80-90% din timpul scurs de la evenimentele din decembrie 89. Când un partid cu pretențiile PNL caută locomotive de tipul Klaus Iohannis (pentru Cotroceni), Rareș Bogdan (pentru europarlamentare) sau Nicușor Dan (pentru Primăria Capitalei) - toți veniți din afara vechiului PNL - nu mai sunt multe de spus. Mai mult, ca și cum nu ar fi îndeajuns, metehnele PNL sunt identice cu cele ale PSD și nici nu există vreun semn că această situație s-ar putea schimba. Numiri de fini, amante, cumetri, chelneri, brancardieri, (absolvenți ai unor instituții de învățământ obscure sau la vârsta senectuții) în funcții sau poziții de decizie vitale și câte alte grozăvii, ne devoalează un partid de secol XIX, cu priorități minuscule, multe concentrate sau dictate de sistemul digestiv sau reproducător al celor care au decis asemenea nominalizări. În plus, în loc să se concentreze pe deratizarea morală a propriei formațiuni politice, reformatorul PNL s-a angajat, în diabolizarea oricărei alte formațiuni politice pretendente la guvernare, fără argumente reale. Probabil consiliați de noul prim-vicepreședinte (Rareș Bogdan) care, ani la rând, demolând mediatic (cu argumente relativ pertinente) rivalul PSD a obținut rezultatele scontate. Singura mențiune este aceea că politica lui "sparge-i becul vecinului ca să se observe mai bine strălucirea luminiței mele de lanternă" nu va funcționa și marele PNL riscă să devină o pată de întuneric. Indiscutabil, Drulă este cel mai performant ministru din cabinetul Cîțu iar asta deranjează cumplit pentru că nu este din PNL....
 • +4 (10 voturi)    
  personal (Joi, 20 mai 2021, 10:32)

  varavara [utilizator]

  nu ii vad in postul de presedinte nici pe Orban nici pe Citu. Daca nu gasesc o personalitate mai cu charisma care sa ii reprezinte nu prea au sanse la presedintie in 2024.
  • +10 (10 voturi)    
   Ai asteptari... (Joi, 20 mai 2021, 10:58)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui varavara

   PSD si PNL au mai mutle in comun decat acte de coruptie (mici sau mari), stil politic asemanator (nu vorbesc de ideologii aici), stil de a conduce partidul asemanator, decizii populiste si tot asa...

   Este vorba si de faptul ca sunt numai dinozauri care pe vremea Cizmarului erau niste neica nimeni dar au ajuns mari "oameni de afaceri", "baroni" sau "politicieni" dupa Revolutie. In rest, tot gandirea si mentalitatea de acum 40 de ani o au. Bine mai strecoara si ceva "modernism" si "progeresism" p-acolo ca sa para ca sunt in secolul XXI.

   In rest, ce carisma?
 • +4 (16 voturi)    
  Și dacă mai punem la socoteală ... (Joi, 20 mai 2021, 10:35)

  Tutea [utilizator]

  .. și faptul că "reformatorul" PNL așteaptă, aidoma PSD, ca proprii penali (Alexe sau Chirică) să-i fie luați în cătușe de Justiția Română, direct din fotoliile de primar sau președinte de consiliu județean, cred că nu mai este nevoie de niciun comentariu. PNL este acum la cârma României - un fel de manager de companie/instituție iar principala sa preocupare nu este nici pe departe alcătuirea, împreună cu alte formațiuni politice, unei echipe solide, menite să scoată România din Evul Mediu - în care tot el a ținut-o, timp de 31 de ani ci aceea a eliminării oricărei amenințări ce poate veni de la partenerii de alianță. Ce perspective de reformă poate oferi PNL României, în situația în care, la câteva luni de la preluarea puterii, liderii acestuia își canalizează energiile în lupte intestine dirijate de de orgolii personale sau stau cu ochii în urnele de vot, fără ca pericolul unui nou scrutin electoral, în următorii 4 ani, să le amenințe in vreun fel planurile de revitalizare a statului? Nu, PNL și PSD nu au capacitatea de a fi vreodată locomotive ale României și nu pentru că cineva le-a furat șinele pe care ar trebui să tracteze această țară în direcția potrivită ci pentru simplul motiv că nu au capacitatea să o facă, așa cum au arătat-o, timp de 31 de ani.
  Mă aștept mai degrabă
  • 0 (10 voturi)    
   baietica .... (Joi, 20 mai 2021, 11:13)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

   ...ai uitat robinetul deschis si nu mai stii cum sa te opresti in a desfiinta PNL-ul !!!Dupa cum puti a USR ,crezi si faci o propaganda stravezie acestuia ,care dupa moda instituita pe acilea este singurul partid uns cu mir dumnezeesc ,plin de capabili si singurul ce poate propune un candidat teribil la presidentie !!!Acesta desigur este maretul Barna care a mai fost odata candidat si a fost devansat de una numita Dancila !!! ASa ca mai pune batista pe tambal badie !!!
   • +2 (8 voturi)    
    PNL-ul nu-l desființez eu sau alții... (Joi, 20 mai 2021, 14:21)

    Tutea [utilizator] i-a raspuns lui asada

    ... din afara partidului. Se autodizolvă, îmbrățișând metehne de grup infracțional. Chiar mă gândeam cât durează până la momentul în care sar la beregata oricărui comentator de altă culoare, trolli PNL. Că și din aceia are marele partid liberal... exact ca PSD - uniți în cuget și-n simțiri. Chiricii, patricii, taricenii sau alexii care i-au furat și-i fură în continuare șuruburile de la calea ferată, inclusiv șinele, sunt de vină. Opriți-vă în a vă autocompătimii și vedea doar oameni răi care vor, gratuit, răul marelui și imaculatului liberalism. Acceptați sau nu, la baza dezastrului politic ce paște PNL nu sunt forțe oculte din exterior ci proprii castori care-l rod la rădăcină și culcă la pământ. Treziți-vă că nu mai ține cu sloganuri, șepci, emisiuni televizate plătite sau fluturași electorali! Pe mine și alți vreo 18 milioane de români n-ar trebui să ne intereseze câtuși de puțin cine este premier, ministru, președinte de agenție, primar, prefect sau președinte de consiliu județean, mai mult de câteva zile, în perioada campaniei electorale, o dată la 4 ani. Tot așa cum nu știu și nu mă interesează care este numele celui responsabil cu furnizarea apei menajere, a energiei electrice sau gazului, în gospodăria mea. Eu știu că trebuie să-mi plătesc toate facturile și taxele și să-mi văd de viața mea, nu să stau cu ochii pironiți în mass-media, în fiecare zi, ca să văd ce gogoși îmi mai vinde câte un ales al neamului sau vreun imun.. la lege și la bunul simț. Știu, poate vă depășește conținutul postărilor mele sau al așteptărilor dar, ghinion, asta trebuie să livreze un partid politic, în mileniul III.
    • -1 (5 voturi)    
     ramane ... (Joi, 20 mai 2021, 16:04)

     asada [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

     ....asa cum ne-am inteles, ca poate nu ma depasesc frustrarile tale!!! Ochii pe robinet,ce naiba!!!!Acum ca tot o spusesi lasa naibi politica la o parte si stai cu ochii pe ale tale ,vezi-ti de pretioasa ta viata !!! Ce niba ,nu te poti abtine !!! In rest numai de bine !!!!
     • 0 (6 voturi)    
      Oricât de mult deranjează... (Joi, 20 mai 2021, 16:39)

      Tutea [utilizator] i-a raspuns lui asada

      ... o să continui să vă arăt "coșurile" de pe față și "ridurile" urâte ce brăzdează chipul acestui partid, în pofida rimelului sau fondului de ten cu care încercați să le acoperiți, făcând eforturi disperate în a poza în tinere speranțe. Și aceasta spre disperarea dumneavoastră și a celorlalți sponsori sau beneficiari de sinecuri sau contracte bănoase.
      Rămâne cum am stabilit - românii așteaptă politică și politicieni de nivelul mileniul III, nu îmbătrâniți în machiavelisme dâmbovițene de inspirație orientală!
      • -1 (3 voturi)    
       emotionant !!!! (Vineri, 21 mai 2021, 16:53)

       asada [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

       Ai muncit nu gluma incepand la 10:10 cu 1750 de caractere scrise,ai continuat la 10:35 cu alte 1150 caractere si apoi am fost bagat eu in seama la 14:21 si 16:39 cu alte 1500 si respectiv 550 de caractere !!! Toate acestea cu un singur scop ,tarnosirea si terfelirea PNL-ului !!! Acum asa de curiozitate ,tu sau cine din familia ta a fost data in suturi afara din PNL ,sau ti-ai luat prea in serios sarcina de servici !!??? Inca odata,iti urez numai de bine !!!
 • +6 (12 voturi)    
  liderul la Cotroceni (Joi, 20 mai 2021, 10:45)

  Vic_Tor [utilizator]

  liderul PNL va fi automat candidatul la prezidentiale in 2024 ! Orban clar nu are fata de presedinte. Nici Citu. De asta este asa o problema mare in interiorul PNL, nu au un lider cu stofa de presedinte, cu imagine , cu prestanta.
  • +2 (6 voturi)    
   Dar cand au avut? (Joi, 20 mai 2021, 11:00)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

   Din cauza asta n au avut niciun presedinte.
 • +4 (10 voturi)    
  Iohanis promoveaza doar marionete idioate (Joi, 20 mai 2021, 10:58)

  jackalphonse [utilizator]

  Atat timp cat va fi Iohanis mare guru in pnl, pnl-ul va avea doar idioti la conducere.
  Daca stau si ma gandesc, nici inainte n a fost cine stie ce.
  PNL-ul a ajuns jalnic, corupti aproape la fel ca psd-ul, dar cu gura mai mare, dand bani grei la presa ca sa vorbeasca partidul de bine.
  Nici n-o sa ma mir daca coruptii de pesedisti sau gibonii auristi vor ajunge sa-i bata la alegeri.
  Cat despre USR, o sa dispara din cauza lui Barna, eu nu ma mai asociez cu asa ceva.
  • -2 (4 voturi)    
   urmeaza Drula (Joi, 20 mai 2021, 15:11)

   Vic_Tor [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Barna va face pasul in spate si Drula va prelua partidul. Pentru ca pe Voiculescu l-au mazilit toti, le era prea frica de el, tocmai din cauza alegerilor prezidentiale.
   • 0 (4 voturi)    
    Drula e o obraznicatura tanara (Joi, 20 mai 2021, 17:27)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Vic_Tor

    si diletanta cum exista ,,o moda" in USR. Intradevar, sunt multi altii mai slabi ca el.
    Dar Sefia USR este ,,o palarie prea mare" pentru Drula.
 • +5 (9 voturi)    
  Penelistii nu sunt sanatosi la cap : (Joi, 20 mai 2021, 11:58)

  Susufler0 [utilizator]

  Orban, Catu, candidati la Prezidentiale in 2024 ?

  PS. :))))))))))))))
 • +5 (11 voturi)    
  Orban si Penalii din Iasi (Joi, 20 mai 2021, 13:05)

  vlad.pe [utilizator]

  Cel mai mare oraș din Moldova este condus de Mihai Chirica si Costel Alexe care au cate 2 dosare penale, ambii sefi in PNL, Chirica a fost sef si la PSD.

  De ce i-a sustinut Ludovic Orban si Klaus Iohannis la conducerea PNL Iasi?
  • -3 (3 voturi)    
   Nu Orban l-a pus (Joi, 20 mai 2021, 17:30)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   pe Chirica sa fure !. Chirica a asigurat PNL-ul, cand s-a transferat in partid, ca e cinstit !
 • -1 (5 voturi)    
  Interesant (Joi, 20 mai 2021, 13:31)

  Nissan [utilizator]

  Este cel mai interesant partid. Exista 2 curente: cel liberal care promoveaza liberalismul economic si care se contrapune curentului conservator, adica sa nu se schimbe nimic. Lupta intre cei 2 poli nu face decat sa fragilizeze dreapta in ansamblu.
 • +1 (1 vot)    
  Diagnostic. (Joi, 20 mai 2021, 18:58)

  Azra [utilizator]

  PNL-ul reflectă perfect divizarea si pulverizarea existente in prezent in mediul politic la noi, ambele cu efecte negative directe asupra unei gestiuni corespunzatoare a treburilor tarii.Este faramitat si fractionat in interior iar corolarul sau este lipsa unor lideri credibili- L.Orban, Câțu, hăt departe de statura necesara si șifonați deja prematur in furcile politicii- ca sa nu mai vorbim de câțiva dintre ceilalti - Rares Bogdan, Emil Boc(Doamne fereste!), care au deja un pronunțat și vizibil stigmat de expirați politic, fără posibilități de a-și mai reveni vreodata in ochii alegatorilor!
  In mod foarte probabi PNL se va splitui la urmatorul congres sau imediat după, ceea ce ii va accelera viteza pe calea urmată de PNȚ-CD, spre un final rapid al carierei sale post-decembriste.
  Singurul, dar absolut singurul si cel mai inteligent dintre toți cei din zona superioara a partidului este liderul bănățean Ardeleanu si care are o conduita constantă de mulți ani. Uneori cand il aud vorbind pe la televiziuni, regret foarte mult ca nu are si un partid care să se afirme cu și să valorifice potențialul unor asemenea oameni politici. El este insă un caz singular in lumea noastra politică actuala, dacă o putem numi așa și care corespunde pe deplin profilului european al unui politician de buna calitate.PNL l-a mai avut in trecutul apropiat si pe Senatorul brașovean Dumitru Ghișe, la fel de excelent, dar care a disparut, necorespunzand criteriilor actuale ale PNL, de masurare a valorilor politice a liderilor săi.
  Ghinionul lui Ardeleanu(același cu al lu Ghișe)
  este că nici unul dintre colegi-animați de ambiții personale- nu se gândește să dea partidul pe mâna unui asemenea politician si, chiar dacă acest lucru s-ar intampla, printr-o minune, in actuala conjunctura si situatie interna de dezbinare a partidului el nu va reusi sa faca nimic.Boala PNL-ului este prea avansata pentru leacurile existente.
 • 0 (2 voturi)    
  Peneleul (Joi, 20 mai 2021, 19:36)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Sau cealalta jumatate a angajatilor la stat.
  E vreun candidat la sefia PNL care vine din mediul privat ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by