Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a citit luni în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", fragmente din raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19. PSD a cerut prin vocea deputatului Alexandru Rafila ca institutiile publice abilitate "să investigheze posibile infractiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice prin greșeli sau manipularea intenționată a datelor". Dezbaterea este în desfășurare.

plen CameraFoto: cdep.ro

UPDATE ora 16.48

  • Ioana Mihăilă: Pentru publicarea datelor nu am tergiversat, ci am solicitat şi primit clarificări, pentru că noi primează exactitatea datelor şi nu rapiditatea lor. În mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidenţiate diferenţe care s-au accentat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai important. Aţi întrebat despre intervenţiile in bazele de date. Acele modificări care au fost realizate după ce colegii mei au asigurat diferenţele urmăreau asigurarea corectitudinii datelor, nu urmăreau îngreunarea. Au fost scoase câmpurile care erau greu de completat. Vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplină a acestora. Aţi întrebat dacă numărul de decese a influenţat măsurile de restricţiei. Măsurile de restricţie au fost luate pe baza incidenţei raportate
    Tocmai în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidențiate diferențele dintre cele două baze de date, diferențe care așa cum ați văzut și în raportul prezentat s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante
  • Responsabilul din ministerul Sănătății este un comitet numit în mandatul precedent lui Vlad Voiculescu și vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora.
  • Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, dar avem la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua măsurile care se impun şi avem încă o dată dovada că sistemul are sincope şi că reforma este necesară şi asta vrem să facem – reformă în sistemul de sănătate

UPDATE ora 16.25

  • Alexandru Rafila, PSD: Grupul de Comunicare Strategica s-a dovedit a fi Grupul de Confuzie Strategica prin numeroasele comunicate incomplete sau incorecte din ultimul an. Plecarea ministrului a generat controverse legate de numarul real al deceselor, s-a sugerat manipularea datelor din motive politice sau de alta natură. Stimată dna ministru, am câteva întrebări pentru dvs:
  • De ce ați tergiversat publicarea raportului timp de 7 zile?
  • De ce nu ați explicat de ce cele doua baze de date de la Ministerul Sănătății unde apar diferențe de aproape 30% între numarul de decese, nu au fost evaluate periodic pentru a elimina erorile?
  • Cine este responsabil în minister pentru această situație și dacă s-au dat sancțiuni?
  • Există dovezi privind pregătirea DSP și a spitalelor pentru introducerea datelor în aplicație?
  • S-a ajuns aici datorită politizării DSP și deprofesionalizării, tentativelor de subordonare politică a INSP și a lipsei de profesionalism la Ministrul Sănătății.
  • Cerem instituțiilor publice abilitate să investigheze posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice prin greșeli sau manipularea intenționată a datelor.

UPDATE ora 16.07 Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a citit fragmente din raportul privind modul de raportare a deceselor COVID-19 prezentat public săptămâna trecută. Mihăilă a declarat că a cerut clarificări Institutului Naţional de Statistică, Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, direcţiilor de sănătate publică şi spitalelor, care vor sta la baza propunerilor şi măsurilor de îmbunătăţire a modului de raportare a deceselor COVID.

Săptămâna trecută, Biroul permanent al Camerei a luat decizia de a o invita pe Ioana Mihăilă în plen, în urma unei solicitări făcute de deputaţii PSD. Tema de dezbatere este "Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare".