Ludovic Orban a declarat că PNL nu are nicio obligaţie să susţină proiectul de lege al USR PLUS care prevede ca persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 să beneficieze, la cerere, de o zi liberă, transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că partenerii de coaliţie nu au discutat cu PNL în acest sens şi nici la nivelul Guvernului. Din punctul său de vedere, iniţiativa legislativă excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental, a mai precizat liderul liberalilor.

„Nu, nu s-a discutat la nivelul coaliţiei, nu face parte din strategia de vaccinare care este una stabilită la nivel guvernamental. Noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare şi foarte multe companii au arătat responsabilitate şi au îndemnat angajaţii care au organizat, în condiţii exemplare, procesul de vaccinare”, a afirmat liderul iberal.

”Cred că strategia de vaccinare care a fost stabilită de Guvern şi care este implementată trebuie să rămână în continuare strategia de vaccinare. Ca atare nu avem niciun fel de obligaţie de a susţine un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nu au discutat nici la nivel guvernamental şi care, din punctul meu de vedere, excede cadrul de vaccinare care este stabilit la nivel guvernamental”, a explicat Orban, întrebat luni la Parlament dacă PNL susţine proiectul USR PLUS prin care cei care merg la vaccinare să aibă, la cerere, o zi liberă în acest scop.

Ce prevede proiectul de lege privind ziua liberă pentru vaccinare

Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, conform iniţiativei de lege.

Este prevăzută, prin proiect, şi posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept este acordat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat să acorde ziua liberă dacă organizează un centru de vaccinare la sediul său.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.