Proiectul de lege prin care se acordă o zi liberă plătită celor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor, a fost adoptat miercuri de Comisia de Muncă din Senat. Proiectul urmează să intre la vot în plenul Senatului și dezbătut apoi în Camera Deputaților în regim de urgență.

vaccinarea in RomaniaFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid

Propunerea legislativă "O zi liberă pentru vaccinare" a fost votată în unanimitate în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială, "dovadă că solidaritatea în campania de vaccinare poate, iată, să nu aibă culoare politică", a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Oana Țoiu, unul dintre inițiatori.

Ce prevede proiectul de act normativ:

  • Persoanele care se vaccinează impotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:
  • a) o zi liberă plătită, care nu se include in durata concediului de odihnă, in ziua vaccinării, in cazul angajaţilor;
  • b) o zi scutire de frecvenţă, in ziua vaccinării, in cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
  • Drepturile persoanelor prevăzute la alin.(1) se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea.
  • Beneficiază de drepturile prevăzute la alin.(1) şi unul dintre părinţi in ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.
  • Drepturile persoanelor prevăzute la art 3 se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituția de profil la care a fost efectuată vaccinarea și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte potrivit căreia acesta nu a solicitat la locul de muncă o zi liberă în acest scop. În cazul familiilor monoparentale, declarația pe propria răspundere va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art 3 din Legea 227/2010.
  • Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului.

Propunerea a primit aviz favorabil de la: Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia de Sănătate și Comisia de Buget, precizează Oana Țoiu.