Primarul PNL al Iașiului Mihai Chirica a reușit miercuri să își asigure majoritatea în Consiliul Local, astfel că bugetul municipiului a fost adoptat la a treia încercare, după ce un reprezentant USR-PLUS a votat alături de consilierii PNL şi PMP.

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Iaşi a durat doar 30 de minute, iar bugetul local a fost aprobat, în favoarea proiectului votând 14 consilieri, respectiv 11 de la PNL, doi de la PMP şi unul de la USR-PLUS, scrie News.ro.

Votul consilierului USR-PLUS Cezar Baciu a fost decisiv pentru trecerea proiectului de buget local, PNL şi PMP având împreună doar 13 voturi, cu unul mai puţin decât reprezintă majoritatea simplă în consiliu. Baciu a precizat că decizia sa de a vota altfel decât a decis partidul este în conformitate cu jurământul pe care l-a depus în momentul validării sale în funcţia de consilier.

Consilierii PSD au părăsit sala în momentul votului, iar ceilalţi doi consilieri USR-PLUS prezenţi la întrunire s-au abţinut de la vot. Şase consilieri USR-PLUS nu au venit la şedinţa extraordinară de consiliu.

Conducerea filialei ieşene USR-PLUS nu a avut nicio reacţie deocamdată în privinţa votului exprimat de consilierul Cezar Baciu.

Aceasta a fost cea de-a treia şedinţă de consiliu în care s-a discutat proiectul de buget, la precedentele întruniri proiectul fiind respins. De fiecare dată, PSD a părăsit sala, iar reprezentanţii USR-PLUS s-au abţinut.

În Consiliul Local nu există deocamdată o majoritate politică. PNL deţine 11 mandate, USR PLUS nouă, PSD cinci, iar PMP două.

Primarul Mihai Chirica i-a acuzat în repetate rânduri pe cei din USR- PLUS că blochează proiectele oraşului, în timp ce liderii ieşeni USR-PLUS au cerut PNL să-i retragă sprijinul politic lui Chirica pentru a discuta o eventuală alianţă în consiliu.