Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a fost convocată de PSD luni în Parlament să prezinte raportul preliminar privind decesele COVID-19.

Ioana MihailaFoto: gov.ro
  • "Românii au dreptul să știe adevărul. Familiile care și-au îngropat apropiații, bolnavii cronici lipsiți de tratamente sau intervenții medicale de specialitate, toți cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorități trebuie să știe adevărul! Tot adevărul!
  • ”Transparenții” care au votat ieri – în mod rușinos! - împotriva înființării Comisiei de anchetă privind pandemia au datoria morală să ofere răspunsuri, iar vinovații trebuie să plătească!", a scris pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Camera Deputaţilor şi Senatul au respins marți, în plenul reunit, cererea PSD pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind datele din perioada pandemiei. Mai mulţi parlamentari PSD s-au strâns în faţa biroului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum "Nu ascundeţi morţii”, "Spuneţi adevărul” şi au cerut coaliţiei de guvernare să voteze pentru înfiinţarea comisiei de anchetă.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele de COVID-19 sunt subraportate. Vlad Voiculescu a vorbit despre o diferență de 500 de decese neraportate numai la Spitalul Colentina din București, adăugând că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, este așteptată să prezinte rezultatele unui raport al comisiei de anchetă în acest caz. Ea a susținut, duminică, la Prima TV, că există diferenţe între numărul de decese cauzate de COVID-19 raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, iar în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Ioana Mihăilă a fost întrebată duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă atunci când cineva spune că în România au murit 28.000 de oameni din cauza Covid-19, această cifră este corectă, relatează News.ro.

„Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a fost întrebat dacă exclude posibilitatea să fie rea voinţă sau intenţie din partea unor medici sau manageri de spital în raportarea acestor cifre false şi dacă a existat o ingerinţă politică în aceste raportări.

„Nu le-aş spune cifre false, le-aş spune diferenţe de raportare. Pentru a ajunge la astfel de cifre, rezultatele inadecvate au venit din toate judeţele ţării, de la mai multe unităţi sanitare, aşa că exclud posibilitatea existenţei unei înţelegeri între tot acest personal medical sau auxiliar care a raportat. (…) Ca să pot spune cu certitudine că a fost sau nu a fost o ingerinţă politică, cred că trebuie să ne uităm mai atent la cifre şi că această analiză va dura mai mult, ce vreau să cred este că nu a fost o ingerinţă politică”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.