Alternativa la reformarea TVR este desființarea Televiziunii Publice, a declarat la RFI președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, membru USR PLUS. El spune că are ”mari dubii” că TVR poate deveni un post relevant cu Ramona Săseanu la conducere și că criticile USR PLUS la adresa acesteia nu au fost ascultate, iar PNL "trebuie să și-o asume".

HotNews.roFoto: Hotnews

Doina Gradea și Georgică Severin au fost demiși de Parlament de la conducerea TVR, respectiv a SRR. În locul lor au fost numiți doi interimari: Ramona Săseanu și Liviu Popescu.

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, spune că șefa interimară a TVR a fost propunerea PNL, care trebuie să și-o asume.

  • ”Pe domnul Liviu Popescu l-aș descrie ca un profesionist, un om care s-a format în radio, care și-a dezvoltat cariera profesională în radio, care a lucrat la BBC, a lucrat și la alte posturi de radio și televiziune din România și care știe foarte bine ce face, un om care eu cred că va reforma bine instituția și care o va face relevantă (...).
  • Legat de propunerea pentru TVR nu aș avea nici o opinie, pentru că este propunerea PNL, de aceea îi las pe colegii mei de la PNL să analizeze și profilul și CV-ul și istoricul doamnei Săseanu”, afirmă Bulai.

Deputatul USR PLUS susține că formațiunea lui s-a opus în coaliție numirii Ramonei Săseanu în fruntea TVR, dar criticile nu au fost ascultate:

”Este un rezultat al unei discuții unde noi am spus că avem anumite semne de întrebare și anumite critici, care nu au fost ascultate și nu s-a mai putut face nici o negociere sau mișcare. Ce trebuie să facă cei doi șefi ai Radioului Public și TVR în momentul de față este să regândească instituțiile, să asigure un interimat bun, corect, până la o conducere plină, să reconstruiască pe cât se poate de mult aceste două instituții și să nu înceapă o vânătoare de pesediști. Ideea că vin ai noștri, pleacă ai voștri și unii îi dau afară pe alții și fac un război intern, negăsind o cale de reconciliere între angajați, jurnaliști, staff tehnic, nu este soluția pentru viitorul Radioului Public și al Televiziunii”, spune deputatul USR PLUS.

Iulian Bulai mai susține că răspunsul PNL la rezervele USR PLUS a fost un nu ferm: ”Președintele USR PLUS, Dan Barna, a abordat și aceste îngrijorări cu președintele Ludovic Orban, ne-am opus în aceste ședințe de coaliție acestei propuneri, am ridicat aceste semne de întrebare. Răspunsul a fost nu, tranșant și ferm din partea colegilor de coaliție”.

Întrebat care sunt semnele de întrebare, președintele Comisiei de Cultură a enumerat lipsa de capacitate managerială și anvergură profesională pentru un asemenea post, care presupune gestionarea a două mii de angajați și 82 de milioane de euro, cu o miză uriașă pentru toată țara și pentru scena media din România, o instituție care trebuie transformată dintr-o instituție cvasi-relevantă acum în primul motor de știri și informare din România. "Am mari dubii că se va întâmpla cu doamna respectivă în funcția de președinte-director general de la TVR, dar este asumarea PNL, ei trebuie să răspundă pentru această propunere”.

Iulian Bulai e de părere că dacă TVR-ul nu se reformează, ar trebui luată în calcul desființarea sa: ”Alternativa este o mișcare foarte radicală și anume desființarea TVR-ului. Dacă nu creează știri relevante, dacă nu-și justifică această activitate și o investiție uriașă, atunci trebuie să ne punem semne serioase de întrebare dacă își mai justifică existența. Este o opinie personală”.