Decizie cu impact major în justiție. Parlamentul a modificat Codul de procedură penală: instanța trebuie să pronunțe decizia în maxim 120 de zile / Motivarea în aceeași zi cu pronunțarea

de L.P.     HotNews.ro
Luni, 10 mai 2021, 17:12 Actualitate | Politic


plen Camera
Foto: cdep.ro
Camera Deputaților a adoptat luni, proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală și care prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale este de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor. De asemenea motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunțării. Camera Deputaților este forul decizional, proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul a fost adoptat cu 244 de voturi "pentru", trei "împotrivă" și 40 de abțineri.

"Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor", prevede proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Prin propunerea legislativă au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi - de exemplu, prin pensionare - să semneze motivarea hotărârii.

"Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei", menţionează propunerea legislativă.
 • „În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin (1), instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile.
 • În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”
 • Alineatul 1 prevede că „deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor”.
 • (...) maximum 120 de zile, putând ca în situaţii cu totul excepţionale să prelungească 30 de zile şi încă 30 de zile, astfel încât să nu se depăşească în total 120 de zile de la încheierea procesului. În acest timp nu se poate pune în executare nicio soluţie, nu este pronunţată nicio soluţie, nici de condamnare, nici de achitare.
Senatul a adoptat săptămâna trecută, proiectul de lege după ce Curtea Constituțională a stabilit ca decizia instanței să fie pronunțată odată cu motivarea, ceea ce a stârnit o furtună în sistemul judiciar.

Senatorii au introdus o serie de amendamente pe un proiect de lege al USR-PLUS și PNL care prevedea initial ca termenul maxim să fie de 90 de zile. Forma inițială a fost contestată de către magistrați, care au susținut că termenul de 90 de zile este mult prea strâns pentru motivarea hotărârilor judecătorești.

Ce a stabilit Curtea Constituțională, în 7 aprilie:
 • Punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea ca valori supreme ale statului de drept.
 • Sunt neconstituţionale:
 • art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii";
 • art. 405 alin. (3) - "(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii";
 • art. 406 alin. (1) şi (2) - "(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier".
 • Ce înseamnă?
 • Decizia instanței trebuie pronunțată odată cu motivarea: "Hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării".
 • Acum, motivarea trebuie redactată într-un termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304. În realitate, s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5077 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  o decizie (Luni, 10 mai 2021, 17:39)

  dcotoara9 [utilizator]

  nu prea buna pentru smenari :)
 • +3 (3 voturi)    
  ! (Luni, 10 mai 2021, 21:35)

  tudorr [utilizator]

  Infractorul valcov a primit 8 ani cu executare acum 2 ani si ceva, de ce dureaza un proces 10 ani in Rromanica?
  • +4 (4 voturi)    
   Este mult mai complicat (Luni, 10 mai 2021, 23:44)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   De ce dureaza un proces penal 10 ani? Depinde la ce instanta ajungi, de componenta completului de judecata, de cat de bine a intocmit procurorul dosarul..

   Problema cea mai mare pare sa fie momentan lipsa de personal. Numarul judecatorilor a crescut constant dupa '89, dar si numarul cazurilor si al complexitatii legislatiei a explodat. Inainte de '89 multe procese penale durau cateva minute si nu exista nici o cale reala de apel. Asta daca aveai norocul sa ai parte de un proces echitabil si nu ajungeai sa-ti semenzi propria condamnare in beciurile securitatii.
   Azi, daca ai bani de avocati, poti sa tragi de timp ani de zile. Practic, avocatii si "expertii" pot scrie mai mult decat poate judecatorul citi intre doua termene. Si judecatorul nu are un singur caz asignat.
   • +2 (2 voturi)    
    ! (Marţi, 11 mai 2021, 12:51)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Am inteles, multumesc pentru explicatii. E cumva logic daaaar ca idee am fost martor la un proces care s-a intins pe vreo 6-7-8 ani, cred ca nici acum nu e finalizat, si efectiv la 3 dintre audieri sau cum se mai cheama s-a frecat menta ore intregi, mie mi-au stricat 3 jumatati de zi din viata efectiv degeaba, neavand nicio treaba nici o treaba cu dosarul respectiv. Avocatii inculpatilor foloseau tot felul de tertipuri, ba ca e plecat din tara, ba ca s-a imbolnavit subit, orice numai sa amene la nesfarsit finalizarea procesului. Basca intre timp a iesit si judecatorul la pensie si s-a reluat procesul! Pe ni bil! In Uk in cateva luni esti rezolvat achitat sau condamnat!
   • +1 (1 vot)    
    ! (Marţi, 11 mai 2021, 12:51)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Justitia trebuie facuta cu ajutorul AI ului, in America deja se implementeaza sistemul si in curand n-o sa mai fie nevoie de o armata de bugetari in domeniu...
 • +5 (5 voturi)    
  Reiau argumentul de la articolul anterior pe tema (Luni, 10 mai 2021, 21:38)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Situatie prezent:
  Acum, motivarea trebuie redactată într-un termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304. În realitate, s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor.

  Dupa promulgare:
  În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”


  Deci, si in trecut teoretic legea ii obliga sa le motiveze intr-un termen, si judecatorii incalcau legea.
  Ce ii opreste si dupa promulgarea noii legi sa o incalce in continuare?
  Sunt sanctiuni prevazute in noua lege pentru judecatorii care o incalca? Daca nu, legea e egala cu zero si va fi batjocorita in continuare.
 • +1 (1 vot)    
  Se poate ca legea sa fie precisa? (Marţi, 11 mai 2021, 2:17)

  Sthelian [utilizator]

  Ce inseamna "În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin (1)"???
  Imi vine in minte faimosul decret lege 92 din 1990 (numit Mica Constitutie)- daca i-am gresit numarul sa fiu scuzat,
  in care undeva in ascuns se scria ca daca noua constitutie nu va fi adoptata in 9 luni mandatul se poate prelungi pina la 18 luni. Ceea ce s-a facut...
  Propinentul meu este si mai transant, c alegea nu impune nici o sanctiune judecatorilor. EU ajung la concluzia si mai drastica, ca va deschide larg poarta actiunilor avocatesti de anulare a pedepsei pe motiv ca pedeapsa n-a fost pronuntata si motivata in cele 120 de zile.
  Va reamintesc ca legile sunt facute de ei pentru ei. Un proces poate dura ani de zile si anula pe motiv ca pe perioada procesului s-a prescris fapta, in loc ca legea sa spuna clar ca pe durata procesului durata de prescriere nu functioneaza.

  Cred ca mai util ar fi sa ni se ofere linkul unde sa se poata citi legea asa cum a fost votata ea in parlament, nu sa ni se prezinte rezumate asa cum vrea muschiul ziaristului. In lege o virgula schimba enorm.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by