Cum explică ministrul Cercetării excluderea Laserului de la Măgurele din consorțiul european ELI-ERIC: Neîncrederea anterioară nu a putut fi recuperată în două luni / De ce a trimis ministerul chiar în ultima clipă solicitarea?

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2021, 14:56 Actualitate | Politic


Laserul de la Măgurele
Foto: Hotnews

​”Prin decizia luată în februarie 2021 în Comitetul ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium), România nu a fost inclusă în consorțiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice făcute anterior acestei reuniuni. Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deși România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri.”, spune ministrul.

”Opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului”

Acesta dă asigurări că până în 2023, conform planificării, va continua implementarea componentelor care alcătuiesc infrastructura pentru ca ea să poată fi folosită pentru proiecte importante de cercetare și dezvoltare, iar opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului.

”Drumul către succesul acestui proiect este în acest moment coordonat de o echipă formată din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului României, MAE, MCID și IFIN HH. Opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului, în același timp infrastructura trebuie să devină accesibilă comunității științifice din întreaga lume. Menținem deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, platformă prin care echipele de proiect rămân în contact cu ceilalți actori implicați, atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ. ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat.”, a scris Teleman pe Facebook.

O întrebare fără răspuns din partea domnului Teleman: de ce România nu a trimis aplicația în timp util la ELI?

România nu a trimis aplicația în termen, cu toate că partea română știa de anul trecut din august, deci ELI-ERIC nu au avut practic ce statut sa accepte. Memorandumul în cauză, asa cum HotNews a scris, a fost aprobat de guvern abia pe data de 10 februarie 2021, deci a putut fi trimis doar ulterior. Ședința în care s-a hotărât formula finală pentru ELI-ERIC, anume "33rd meeting of the Committee for the implementation of the Regulation on the Community legal framework for a European Research Infrastructure Consortium (ERIC)" a avut loc tot in 10 februarie 2021. vezi mai jos ce spunea Ministerul Cercetării în acel memorandum.
Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată pe 5 mai de a înființa Extreme Light Infrastructure (ELI) ca un consorțiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC) doar cu Republica Cehă și Ungaria, fără România. Decizia de a aproba cererea vine după ani de negocieri intense, potrivit unui comunicat al ELI.

Există o a treia facilitate ELI în construcție în România, lângă capitala București. Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, are și el sute de oameni de știință și studenți absolvenți angajați în proiect. Se așteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizație internațională.”, se arată în comunicatul ELI, fără a se preciza însă și o dată certă.

România a pierdut calitatea de membru după ce nu și-a atins țintele asumate și a încercat, sub conducerea ministrului Cercetării Teleman, să se repoziționeze și să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC și IMPULSE să re-atingă această țintă în 2023.

ELI-ERIC nu a mai oferit posibilitatea părții române de a opta, în acel moment, pentru statutul de Membru Gazdă ci doar de a adera la ELI-ERIC ca Observator (într-o primă variantă) sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic-în acest caz, fără ca România să fie membru al ELI-ERIC (într-o a doua variantă).

Prin decizia de ieri, România a pierdut și acest statut.

„Această decizie înseamnă că toate laboratoarele pot funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație”, spune Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium. „Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este intens”.

ERIC este o entitate juridică unică, formată dintr-un regulament al UE special destinat infrastructurilor științifice. Ca organizație internațională, membrii săi sunt țări care contribuie științific și financiar la consorțiu. Pe lângă Republica Cehă și Ungaria, Italia și Lituania sunt membri fondatori. Germania și Bulgaria se alătură ca observatori cu scopul de a se alătura pe deplin la o dată ulterioară. Alte țări europene și non-europene și-au exprimat interesul de a se alătura după înființare.

Facilitățile ELI ERIC sunt ELI-Beamlines în Dolní Břežany în Republica Cehă și instalația ELI-ALPS din Szeged, Ungaria. Acestea sunt primele laboratoare științifice la scară largă construite în cele mai noi state membre ale Europei, la un cost de 300 de milioane EUR - fiecare - în ultimii șase ani, folosind fonduri structurale europene. Ei angajează deja 600 de oameni de știință, ingineri și personal de sprijin din țările gazdă, din regiune și din străinătate.

Integrarea facilităților ELI este planificată să aibă loc în următorii doi-trei ani, cuprinzând o fază operațională inițială. În acest timp, procedurile tehnice și științifice din diferitele facilități sunt armonizate. Fuziunea este facilitată de o subvenție de 20 de milioane EUR acordată de Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont 2020 cunoscut sub numele de „IMPULS”.

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare în Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțari și la proiecte de cercetare. Nu s-a întâmplat așa, România nu a fost inclusa in consorțiul ELI-ERIC.

Conform unei estimări a Bancii Mondiale întreținerea facilității ar costa România 30 de milioane de euro pe an.


Care au fost argumentele ministerului Teleman pentru alegerea statului de Observator Fondator:

”Deși au fost realizate eforturi deosebite de către partea română în relație cu serviciile Comisiei Europene și membrii fondatori ai ELI-ERIC, aceștia din urmă nu au oferit posibilitatea de a opta, în acest moment, pentru statutul de Membru Gazdă ci doar de a adera la ELI-ERIC ca Observator (într-o primă variantă) sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic-în acest caz, fără ca România să fie membru al ELI-ERIC (într-o a doua variantă).

Deși nu reprezintă una dintre variantele propuse de membrii fondatori ELI-ERIC, rezultatul discuțiilor purtate la finalul anului 2020 –începutul anului 2021 a condus spre alegerea opțiunii de Observator Fondator pe baza următoarelor argumente, conform prevederilor din statut:

-Observatorii Fondatori au dreptul de a numi până la 2 reprezentanți care să participe la Adunarea Generală și la Comitetul Administrativ și Financiar (art.17 alin. (4) . Deși nu au drept de vot, reprezentanții Observatorului Fondator pot fi informați, astfel, în mod direct, în legătură cu problemele și activitățile ELI-ERIC;

-Fiecare Observator Fondator poate numi o Entitate Reprezentantă (art. 21 alin (2), la fel ca oricare alt Membru. Entitatea Reprezentantă realizează activitățile în numele Membrului, în legătură directă cu scopul și activitățile ELI-ERIC(art. 15 alin (2)). Astfel, înțelegem că și Entitatea Reprezentantă a Observatorului Fondator, ar putea fi conectată la activitățile ELI-ERIC;

-Observatorii Fondatori nu plătesc taxă (art. 17 alin (2) și Anexa 2);

-Observatorii Fondatori sunt acceptați pentru o perioadă de trei ani, în cazuri excepționale putând să prelungească acesta perioadă (art. 17 alin (1)). Astfel, au un răgaz de trei ani pentru a decide dacă este în avantajul lor să adere la ELI-ERIC.

În cazul în care aleg să adere la ELI-ERIC, trebuie să notifice Adunarea Generală cu cel puțin 6 luni înainte de încheierea celui de al treilea an financiar complet.”

Context:

Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare în Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțari și la proiecte de cercetare. Nu s-a întâmplat așa, România nu a fost inclusa in consorțiul ELI-ERIC.

Conform unei estimări a Bancii Mondiale întreținerea facilității ar costa România 30 de milioane de euro pe an.

Fiecare din cei trei piloni ELI, conține un sistem de laseri puternici și o sursă de particule. Laserul și sursa sunt componente indispensabile ale ELI. Pentru pilonul românesc, sursa de particule este o sursă gamma.

În 2018, ELI-NP a reziliat contractul de 67 de milioane de euro cu consorțiul european EuroGammaS, acuzând consorțiul de întârzieri în livrarea sursei. Consorțiul motiva întârzierea printr-un raport în care arăta că clădirea ce ar fi trebuit să adăpostescă sursa nu era potrivită pentru instalarea echipamentelor.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10432 vizualizari

 • +9 (31 voturi)    
  vina e a fostului guvern care n-a stiut ce sa faca (Joi, 6 mai 2021, 15:36)

  Gryphus [utilizator]

  ei au lasat totul in seama unui fizician si nu au controlat constructia proiectului.

  proiectul facut prost, executia facuta cu intarziere si nici astazi nu e gata

  decizia UE corecta
  • +15 (17 voturi)    
   tare (Joi, 6 mai 2021, 17:36)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   fix un fizician e de vina pentru mizeria de tara numita romania.
   Proiectul nu il face un fizician ba gigele!
   Dar imi amintesc ca acum 2-3 ani nu puteau sa fie angajati fizicieni si doctori universitari din europa occidentala pentru ca ministerul educatiei nu avea cum sa echivaleze studiile alora cu mizeria de programa din romania.
   Imi amintesc cum acum 1-2 ani a fost prins un IT-ist care mina Bitcoin folosindu-se de aparatura superdezvoltata a institutului. Vorbim de mizerabili pusi in functii de conducere de la partide care nu au treaba cu cercetarea cu dezvoltarea. Sunt un fel de elena ceausescu ...
   • +2 (2 voturi)    
    hey ... ministrul educatiei este acelasi. (Joi, 6 mai 2021, 20:05)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    hey ... ministrul educatiei este acelasi.
   • +2 (2 voturi)    
    ai dreptate (Joi, 6 mai 2021, 21:01)

    ana520510 [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    Da! Asa este! Ai dreptate.
   • +2 (6 voturi)    
    un fizician a decis cu ce firma se face lucrarea (Joi, 6 mai 2021, 21:54)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    gigicule, tu crezi ca la Magurele la Facultatea de Fizica nu se da spaga? ala care a condus proiectul si decis ce firma il face e cel rasponsabil. trebuia supravegheat de guvern, l-au lasat de caoul lui

    e plin de profesori de fizica facuti pe spaga la Magurele, la 40 de anisori
    • 0 (0 voturi)    
     nu vorbi pe nas (Vineri, 7 mai 2021, 15:50)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     NU decide un fizician, poti sa spui ca un fizician a facut parte dintr-o comisie care a ales constructorul, in cel mai bun caz.
     Nu alege un matematiciant constructorul facultatii de matematica, nu alege un fizician constructorul. UE nu a dat banii catre un fizician ci catre guvern, guvernu a pus politruci printre care probabil si un fizician. Toate mizeriile astea de partide au avocati, doctori profesori rectori, propulsati in functie de carnetul de partid, dar asta nu inseamna ca ala face ce vrea.

     Nu un fizician face caietu de sarcini, nu un fizician face licitatia, nu un fizician alege constructorul.
     Guvernele PSD erau preocupate de modificarea legilor. Imi amintesc de premierul Japoniei cum venise cu un avion plin de oameni de afaceri sa discute posibile investitii si Dragnea il dadea jos pe Tudose, ala care spunea ca incaseaza bani in plic ca nu are incredere in banci. Premier de tara care zice ca nu are incredere in banci... Iar priemierul Japoniei se plimba prin muzeu taranului, acolo l-am trimis noi. DECI ce dumnezeului exeplu mai bun vrei la capitolul investitii si dezvoltare.
     Auzi domne cica trebuia sa supravegheze guvernu lucrarea...
     Eu nu aud de proiecte incepute si terminate la timp de guvernele romaniei, ca vorbim de metrou, centura, autostrada, pod, tunel, pasaj, canal... ce sa mai vorbim sa termine inainte de termen, precum in occident?! :))))))) glume proaste.
  • 0 (0 voturi)    
   p.s. (Vineri, 7 mai 2021, 15:52)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Stii cate guverne au fost schimbate de la initierea proiectului? nu unul ci peste 4-5 guverne!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   nu frant au facut-o pentru ca statul roman e (Vineri, 7 mai 2021, 21:25)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   nu frant au facut-o pentru ca statul roman e CORUPT se vede in fiecare zi ursul Arthur, poapa Teodosie, sistemul sanitar
   , Polutia Romana, CCR, Justitia, SRI, SIE etc.... parca e o intrecere intre ei sa arate care e mai hot si mai dobitoc ...... cel mai bine vad romanii care lucreaza in afara intrebatii-i pe ei si o sa va confirme ca e adevarat ...
 • +14 (18 voturi)    
  L-am construit aproape bine... (Joi, 6 mai 2021, 15:41)

  Ovidiu P [utilizator]

  La ce folosim noi laserul asta, daca nu se va face cercetare cu el?
  • +21 (25 voturi)    
   o viitoare ulilizate (Joi, 6 mai 2021, 15:56)

   iondelaafumati [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu P

   pentru epilare permanenta ! va fi coada in fata lui
  • +11 (17 voturi)    
   Ne mandrim :)) (Joi, 6 mai 2021, 16:04)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu P

   Si serios! Asa de preocupati au fost sa se organizeze cum sa ciordeasca mai mult (vedeti cine ce si cum au fost/sunt papagalii pregatiti de ciordeala prin toate clusterele si ongurile din jurul ELI), incat au uitat ca mai trebuie sa faca si treba la "inima" sistemului. Adaugand si aroganta sefului academician Zamfir, o sa vezi de ce se alese praful, pana una alta.
 • -14 (30 voturi)    
  Deci cine e vinovat? (Joi, 6 mai 2021, 15:59)

  Unforgiven [utilizator]

  Tot PSD? PSD a iesit de la guvernare de mai bine de 1 an si jumatate, nu de doua luni.
  Avem nevoie de mai multe lozinci cu PSD si greaua mostenire.
  • +12 (28 voturi)    
   mda (Joi, 6 mai 2021, 16:43)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   pai bombele cu ceas puse de dragnea, olguta si toata camarila lor.. se vad cu intarziere..

   si peste 10-20 ani ii vom mentiona..

   asa cum si acum ne aducem aminte cu "drag" de cum nea bombonel nastase ne-a vandut OMV-ul, BCR-ul, romtelecom-ul, resurse, proprietati.. etc pe degeaba

   asa ne vom aduce aminte cu acelasi drag de hotii care au fost la guvernare intre 2016 si 2020
   • -9 (13 voturi)    
    Daca nu vindea Petromul la OMV nu intram in UE (Joi, 6 mai 2021, 17:24)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Asta, asa , pentru cultura ta generala...

    Apropo, OMV este austriac, Petrom e roman, Petrom a fost vandut la OMV, nu OMV-ul a fost vandut
   • +2 (2 voturi)    
    Normal (Vineri, 7 mai 2021, 11:59)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Trebuie sa se creeze premisele unei intrigi care sa scuteasca de critica si sa justifice inscaunarea dreptacilor nostri frumosi la putere pentru urmatorii cel putin 20 de ani, asa incat sa aiba timp de furat si vandut cat mai mult si totul sa se faca pe seama grelei mosteniri, iar totul sa fie oficial si legal.

    Cu siguranta ca acesta este si interesul majoritatii celor care au ajutat la inscaunarea PNL-USR, adica al organizatiei ipocrite #rezist, al tuturor protestatarilor corecti si neintinati si al tuturor celor care voteaza tot timpul dreptacii imaculati.
  • +5 (9 voturi)    
   . (Joi, 6 mai 2021, 17:19)

   Tomato [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   in 2018 cine era la guvernare? Ca doar atunci s-a stricat treaba.
  • +5 (11 voturi)    
   da, pai ai dreptate (Joi, 6 mai 2021, 17:48)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   da, pai nu, ca institutul a fost facut zile trecute de PNL-USR :)))))))))))))))))))
   Cand o ai pe DANCILA profa de Mate si pe DAIA profu de Agricultura, niste somnitati. Cum rahat sa nu iti iasa institutul de fizica cu cormorani? :))))))))))))))))))))))))))))))))))

   "Of tara, dulce tara... cum ne dau PROSTII AFARA?!"

   Acum cativa ani ma intrebau colegii de la munca ce se intampla in romania, ca au vazut prin ziare cum ca daca furi bani de la stat de pana in 100000Euro nu patesti nimic, o lege trecuta de Iordache & Co, dupa care ma intrebau ce se intampla ca cica e un referendum si vrem sa trecem in constitutie cum ca famila e facuta din femeie si barbat, nu exista monoparental sau coplu homosexual care sa alcatuiasca familie. Si ma tot intreaba colegii ce dracu se intampla cu romania. Le sunt ca sunt niste maimute acolo care vor sa tina tara la nivel bananier si ca pana in prezent le merge. Ce pot sa spun cand dobitocii din romania zic sa nu se mai bage astia din vest la noi in tara. Iar oamenii de rand din occident citesc de mizeriile pe care le fac romanasii!
   Credeti ca in occident nu apar stiri cum ca UE a dat bani romanilor sa faca Cel mai cel laser iar coruptii nu au fost capabili sa se tina de proiect desi au papat banii?
   Te intrebi de ce nu a ajuns Agentia Europeana a medicamentului in romania sau alte agentii.... de nemernici ce suntem!
  • +12 (18 voturi)    
   Exact asa e: PSD e vinovat (Joi, 6 mai 2021, 17:53)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Pentru ca in 2018-2019, cu PSD la putere si cu ciudatul Zamfir sef la Magurele, am distrus complet orice sansa in a face parte din Comitetul ELI ERIC.

   - A fost reziliat contractul cu EurogammaS, iar acest lucru a creat o imensă dispută cu instituțiile europene

   - Autoritățile române au ignorat deliberat scrisorile și apelurile la negociere ale partenerilor din proiectul ELI

   - Autoritățile române au refuzat pur si simplu să răspundă în vreun fel la apelurile europenilor de a gasi soluții problemelor create de decizia de a anula contractul pentru construirea sursei gamma de proveniență europeană. De pildă, Ministrul Cercetării din guvernul PSD, în acea vreme Nicolae Hurduc, nu a răspuns la nici o scrisoare ce îi era adresată de către miniștrii cercetării ceh, francez și italian care încercau o mediere.

   - Declaratia din 2019 a Corinei Cretu, care numai de antipatii PSD-iste nu poate sa fie banuita: Eu m-am simtit datoare sa trag un semnal de alarma, vazand ca a trecut mai mult de o luna de cand am trimis, Comisarul Moedas si cu mine, scrisoare oficiala catre dna Prim Ministru si nu avem un raspuns. Mi se pare ireal .
   • +5 (11 voturi)    
    foarte corect! (Joi, 6 mai 2021, 18:00)

    mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Da, asa se intampla cand pui generalii de secu sa conduca astfel de proiecte cu miza foarte mare.Confunda comisia UE cu propria unitate militara sau propriul institut unde dadea cu pumnul in masa inconjurat de zeci de yesmeni ...care acum l-au repudiat si au ales alte funduri de pupat .Unii,mai plang si acum dupa el....mai pe la colturi dosnice.
    • 0 (6 voturi)    
     Secu-neSecu... (Joi, 6 mai 2021, 20:15)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

     Iata ce am gasit despre Zamfir. NU prea cred ca americanii l-au primit sa lucreze 12 ani la ei pe baza de apartenenta la Secu...:(citeste si PS-ul)


     1978 – 1990: Researcher, National Institute of Physics and Nuclear Engineering
     (IFIN), Bucharest – Măgurele.
     1990 – 1992: Visiting Scientist, Koln University, Germany
     1992 – 1997: Physicist, Brookhaven National Laboratory, Upton, New York
     1997 – 2004: Senior Scientist - Research Professor, Yale University,
     Wright Nuclear Structure Laboratory, New Haven, CT, USA
     -------------------------------------------

     PS: sunt de acord cu ceea ce spui despre Secu, dar atunci cand e cazul, cand Secu (veche si noua, SRI se numeste asta noua), prin incompetenta distruge ceva. Zamfir asta are un CV cat 10 prichindei d'astia #rezisti pusi la un loc in buzunarul lui de la vesta. Nu despre asa ceva vorbim cand spunem "Secu".

     Daca vrei intr-adevar sa vezi cum se distruge ceva, da un ochi la Cernavoda, sa vezi cum incompetenta Secu (turnatori SRI angajati pe pile) distruge o Centrala Nucleara ce poate INCA furniza Romaniei 10-20 de miliarde de euro profit!
     Daca nu, nu, probabil ca aia sunt "turnatori de bine", d'astia "corecti politic" iar la esecul previzibil al Cernavoda vor fi <DIN NOU> vinovati Dragnea din puscarie si Dancila (de niciunde), "somnitati", cum le spunea, fara ghilimele* un #rezist de-al tau.

     *omul e convins ca "somnitati" e corect.
     • +4 (4 voturi)    
      daca ne luam numai dupa CV (Joi, 6 mai 2021, 23:02)

      John_Re [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      .. are experienta manageriala zero. typical soarece de laborator.
      ... in US prindea cel mult un post de sef de laborator.
      • +1 (1 vot)    
       Daca vorbeai despre anul 2004 (Vineri, 7 mai 2021, 2:39)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

       Daca vorbeai despre anul 2004...cand a preluat conducerea IFIN...putem accepta ca "nu avea experienta manageriala" , dar el a inceput sa fie contestat (orchestrat, e evident), in 2017...cand se prefigurau niste finalizari in programul ELI (deci NU intamplator).
       Bref, ar trebui sa fim consecventi:
       ....ori a fost incompetent managerial toti cei 13 ani dinaintea lui 2017 iar realizarile de pana atunci s-au intamplat din spuma marii...
       ...ori a fost competent managerial in toata perioada si ceea ce s-a intamplat dupa 2017-2018 nu-i decat o diversiune a securistilor care au dat-o in bara SI de data asta. Pe buzunarul si reputatia Romaniei, doar nu pe buzunarul lor.

       Tu alegi, dar pentru mine-i clar: daca exemplele dinainte cu echipele de gimnastica feminina si de fotbal nu sunt concludente, gandeste-te ce au reusit astia de acum sa faca cu PNNR-ul, gandeste-te la "realizarile" astora de acum cu...sa zicem..cu TIR-urile pe post de ATI permanent, cu Justitia si raportul MCV, etc.

       Adica, in general, gandeste-te ce realizari au astia de (aproape) doi ani de cand au luat guvernarea vis-a-vis de urletele de strada si pretentiile lor.
 • +8 (20 voturi)    
  Zamfir e un cadru cu state vechi (Joi, 6 mai 2021, 16:59)

  mmmircea [utilizator]

  iar expertiza lui e turnatoria, nu fizica. Ar trebui sa raspunda material, el in solidar cu cei care l-au sustinut.
  • +6 (12 voturi)    
   Omul trebuia dat de mult timp afara (Joi, 6 mai 2021, 17:57)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Nu stiu ce poate ca om de stiinta.

   Dar prestatia lui ca directorul ELI-NP a fost mizerabila cap-coada. Trebuie dat afara de multa vreme.

   Eforturile lui Teleman acum sunt zadarnice. Decizia era definitiva de la inceputul lui 2020. A fost o incercare care merita, sa fim acceptati ca membru fondator observator. Dar era destul de clar ca nu avem sanse nici la asta.
 • -1 (11 voturi)    
  laser.... (Joi, 6 mai 2021, 17:51)

  danton68 [utilizator]

  reprezentantul adm. prezidentiale... Iohanis ?.
  reprezentantul guvernului.... Catu ?
  reprezentantul MAE, MCID și IFIN HH?
  ce dracu cautati acolo ?
  eu sunt reprezentantul extraterestrilor si n am primit functie .... rusine sa va fie :)))
 • -2 (4 voturi)    
  Mare si inutil (Joi, 6 mai 2021, 18:28)

  VOX. [utilizator]

  Mai bine faceau un milion de sabii laser. pentru cavaleri.
 • -1 (5 voturi)    
  sa-l inchida si gata (Joi, 6 mai 2021, 19:02)

  Daniel007 [utilizator]

  nu vad de ce Romania ar sustine pe mai departe acest proiect.
  Am facut pe desteptii, dar ne-am aratat limitele, atat putem!
  Cine e cu adevarat destept, sa-si caute de lucru in afara!
 • +3 (5 voturi)    
  alta explicatie (Joi, 6 mai 2021, 19:18)

  John_Re [utilizator]

  .. management securist. cu doctorat la academie.
  • 0 (8 voturi)    
   Nu ti se pare nimic ciudat...? (Joi, 6 mai 2021, 21:20)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Exista un pattern aici; iata doua exemple:

   - gimnastica feminina (tot asa, "cei mai medaliati" antrenori din istoria MONDIALA a gimnasticii, Octavian Belu si Mariana Bitang, fabricile de campioane, au fost terfeliti in toata presa pana cand au renuntat, pur si simplu). Romania era No1 mondial in gimnastica feminina...azi nu se mai califica nici la campionatele europene.
   - fotbalul: candva, nu cu mult timp inainte, Ro juca de la egal la egal cu Argentina la Campionatul Mondial. Azi, ne bate Armenia de nu stim cum ne cheama. Dar e normal: voi, romanii, ati avut de ales intre un reprezentant al generatiei de aur, cu CV in forurile de conducere a UEFA si o tinichea securistoida...si ati ales ghici ce: tinicheaua securistoida. Rezultatele confirma alegerea.

   Urmeaza, in 2-4 ani, Cernavoda. La ceea ce se intampla acolo, s-ar putea sa fie mai repede de 2 ani. Ca sa fie clar: putinii care mai stiu/stiau meserie sunt trecuti pe linie moarta, marginalizati sau indepartati; de fiecare data locul lor e luat de un semi-securist (turnator) precar pregatit si fara viziune. E doar o chestiune de timp pana la caderea absoluta, iremediabila.

   PS: Zamfir a lucrat 12 ani in US. Nu cred ca Yale University l-au primit pe baza de CV securist.

   PPS: Am vazut ca poti mai mult. Chiar nu vezi diversiunea cu Zamfir? Asta cu Laserul Lui Peste e esec de tara, nu de om.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 mai 2021, 20:24)

  [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  incompetentii promovati de PSDUDMRPNLUSR (Joi, 6 mai 2021, 22:38)

  hopsinoi [utilizator]

  distrug cercetarea si educatia din Romania.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by