Reorganizarea Academiei de Poliţie, supusă debaterii publice – Se propune eliminarea studiilor doctorale şi desfiinţarea Facultăţii de Arhivistică

de DP     HotNews.ro
Vineri, 30 aprilie 2021, 18:50 Actualitate | Politic


Academia de Politie
Foto: Facebook
Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect care prevede reorganizarea Academiei de Poliţie. Proiectul propune eliminarea studiilor doctorale din cadrul instituţiei şi desfiinţarea Facultăţii de Arhivistică, potrivit news.ro. MAI a pus în dezbatere publică un Proiect de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 294/2007 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul propune mai multe modificări, unele în ceea ce priveşte formarea iniţială, altele care vizează formara continuă.

În ceea ce priveşte formarea iniţială, proiectul propune, potrivit Notei de fundamentare, următoarele modificări:

1. Reorganizarea studiilor de licenţă la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, exclusiv în cadrul a două facultăţi în vederea formării iniţiale a ofiţerilor pentru structurile MAI şi pentru ceilalţi beneficiari din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, respectiv Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept” şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”) şi Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Facultatea de Poliţie se înfiinţează prin reorganizarea Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Jandarmi, Facultăţii de Poliţie de Frontieră şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Academiei, şi preluarea de la acestea a atribuţiilor formative, a elementelor de structură şi a personalului didactic.

Programele de studii universitare organizate de Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, aflate în desfăşurare la data intrării în vigoare a hotărârii, se vor desfăşura în continuare, până la finalizare, conform planurilor de învăţământ aprobate, în cadrul Facultăţii de Poliţie, nou înfiinţate.

2. Desfiinţarea Facultăţii de Arhivistică. Aceasta urmează să îşi desfăşoare activitatea, în lichidare, până la absolvirea programelor de studii universitare de licenţă de către toţi studenţii înmatriculaţi, personalul urmând a fi preluat în cadrul noilor structuri.

Programele de studii universitare organizate de Facultatea de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, aflate în desfăşurare la data intrării în vigoare a hotărârii, se vor desfăşura în continuare, până la finalizare, conform planurilor de învăţământ aprobate.

3. Asigurarea suportului necesar pentru materializarea intenţiei Ministerului Afacerilor Interne de a realiza masterate profesionale destinate exclusiv persoanelor care au absolvit studii universitare de licenţă în specializări necesare MAI. Prin acest demers se creează premisele unor mecanisme de reducere a deficitului de personal înalt specializat, soluţia preconizând acordarea gradului profesional/militar şi repartizarea absolvenţilor în structurile MAI.

Asigurarea calităţii acestor programe de studii reprezintă unul dintre principalele obiective ale procesului de reorganizare a Academiei de Poliţie.

4. Eliminarea referirilor la studiile universitare de doctorat organizate la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Programele de studii doctorale organizate de către Şcolile doctorale din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” aflate în desfăşurare se continuă, până la finalizare, conform programelor individuale de cercetare ştiinţifică.

În ceea ce priveşte formarea continuă, Academia de Poliţie păstrează programele de masterat acreditate în domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept” respectiv in domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, si domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”.

De asemenea, se propune ca Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” să coordoneze metodologic, didactic şi curricular Institutul de Studii pentru Ordine Publică, Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen şi Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al MAI, structuri MAI cu atribuţii privind organizarea şi desfăşurarea programelor de formare continuă nonuniversitară, în context formal.

”Aceste soluţii au în vedere regândirea şi modernizarea programelor de pregătire atât la nivel academic, în scopul dobândirii de către cursanţi a abilităţilor practice necesare prevenirii şi combaterii eficiente a riscurilor la adresa ordinii şi siguranţei publice. În consecinţă, prin acest demers se preconizează materializarea intenţiei Ministerului Afacerilor Interne de a asigura, pentru structurile din subordine, nevoia de personal de calitate care să răspundă necesităţilor misiunilor din competenţă”, se arată în Nota de fundamentare.

Proiectul va staîn dezbatere publică în următoarele 10 zile calendaristice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7131 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  O idee foarte buna (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:45)

  mitg [utilizator]

  Sa nu mai ramana in arhive nimic, sa aduca toate pipițele cu cursuri de formare profesionala la arhivistica si sa mai ramana fix p documente pentru anchete cand ies marsaviile la iveala.
  • -8 (8 voturi)    
   Da' o facultate de aranjat farfuriile in dulap... (Vineri, 30 aprilie 2021, 22:07)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Da' o facultate de aranjat farfuriile in dulap...n-ai vrea, daca tot e asa de importanta "facultatea de arhivistica"?
   • -1 (3 voturi)    
    Lol (Vineri, 30 aprilie 2021, 23:43)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Daca farfuriile din dulap ar avea utilitate pentru juristi, economisti, analisti si mai apoi istorici, da, as dori ca cei care le manipuleaza sa fie cat de bine scoliti se poate.
   • -1 (1 vot)    
    E clar ca in Romanika e importanta "arhivistica" (Sâmbătă, 1 mai 2021, 3:30)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    E clar ca in Romanika e importanta "arhivistica". Trebuie facultate pentru asta, baietii stiu de ce.

    Scuze pentru inoportunare...o sa caut si eu prin US daca exista asa ceva...dar nu cred, la cat de inapoiati sunt americanii astia!
    • 0 (0 voturi)    
     E clar ca in Romanika... (Sâmbătă, 1 mai 2021, 17:12)

     gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Doar cine se teme de arhivele politiei romane, doreste desfiintarea ei!!! Va spun eu, ca US are cea mai tare arhiva a politiei, dar bineinteles informatizata. Am luat oscilatia dvs. intre si intre, ca o gluma!!!
  • +1 (1 vot)    
   O falsa problema. Nici nu inteleg de ce se flutura (Sâmbătă, 1 mai 2021, 9:15)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   prin presa, cei care invart ideea probabil ca stiu foarte bine procedurile academice. In iunie, anul aceste este evaluarea scolilor doctorale. ARACIS-ul are destule motive sa nu le dea acreditarea, dupa toate ispravile facute. De bun simt ar fi sa nu-si depuna dosarul de acreditare. daca totusi il depun, cum am spus, ARACIS-ul ii poate retrage acreditarea. Ce atata filozofie, ca se propune desfiintarea scolii doctorale. Sa depuna dosarul si vor fi respinsi, caci nu indeplinesc conditiile, evident. Sau sa nu-si depuna deloc dosarul, caci dau banii (staului roman) degeaba.
 • +16 (20 voturi)    
  Singura reorganizare (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:48)

  gebica [utilizator]

  corectă și eficientă ar fi desființarea totală a acestei struțo-cămile care numai instituție de învățămînt nu e. Pentru drept există facultatea specializată a Universității, patrontă de ministerul educației, iar pentru științele militare există academia militară. Restul sunt surogate și încercări de a trece pe sub radar un așa-zis învățămînt extrem de precar, adaptat probabil coeficienților de inteligență ai cursanților.
  • +6 (6 voturi)    
   tabula rasa (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:03)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   În halul în care a lucrat, corupt la vârf, doar din ziare s-a aflat că rectorul însuși a gestionat plagiatele, întreaga "academie" trebuie desființată, căutați și admonestați și cei din ministere care au acreditat și susținut gogorița, restituirea prin justiție a câștigurilor din venituri ilicite de pe urma diplomelor false, sa dispară și amintirea de "Academie" care poate fi doar a plagiatelor, repartizați "academicienii cursanți" pe la alte universități numai după ce dau examenele echivalente acolo.
   • +1 (1 vot)    
    tabula rasa (Sâmbătă, 1 mai 2021, 17:20)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui clencix

    ..."academicieni cursanti" fara "academicieni doctori", nu se exista !!!
  • +2 (4 voturi)    
   Ca o adăugire la ce ai spus. (Sâmbătă, 1 mai 2021, 7:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   Este o Scoală de ofițeri de poliție și atât trebuie să redevină. Celelalte forme de învățământ sunt șmecherii pentru a se umfla în pene și a păgubi statul de bani, prin titluri academice inutile muncii de polițist.
   • 0 (0 voturi)    
    Ca o adaugire... (Sâmbătă, 1 mai 2021, 17:27)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Vor apare meserii noi cum ar fi cea de profiler, mentalist, etc.
 • +7 (11 voturi)    
  nu e mare paguba (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:03)

  John_Re [utilizator]

  .. specialii isi pot face doctoratul la academia SRI.
  .. acolo secretul copiatului se pastreaza mai bine.

  :)))
 • +12 (14 voturi)    
  Actuala organizare si sistem de promovare (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:07)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Al angajatilor din ministerul de interne e tot cel de inspiratie sovietica.
  Sistemul trebuie schimbat din temelii.
  • 0 (10 voturi)    
   Adică (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:32)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Adică desființat și construit altul.
   Asta se aplică și organismului numit Statut Rromânn fost comunist, actual mafiot.
   Un stat eșuat.... o națiune așijderea
 • +12 (14 voturi)    
  schimbati numele (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:39)

  Coco Whistle [utilizator]

  academia de hoti.
 • +10 (12 voturi)    
  studiil doctorale... (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:39)

  Mihail. [utilizator]

  Daca ar stii sa scrie si sa citeasca, ar fi arhisuficient.
 • +6 (14 voturi)    
  Lipsa de viziune (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:58)

  Casargoz [utilizator]

  O lipsa de viziune și din Parlamentul României.
  O lege a arhivarii electronice și niște arhive naționale moderne ar fi utila. Arhivele naționale franceze digitizate asigura cetățeanului accesul la acte de sute ani. Un popor fără arhive e unul fără istorie .
  Ar trebui scoase și arhivele naționale atunci de la MAI.
  • 0 (8 voturi)    
   -+- (Vineri, 30 aprilie 2021, 22:58)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Pai da dați cu minus :)
   Nu ma interesează ca arhivele naționale sunt ținute de MAI , STS, Vatican sau imperiul Aztec.
   As fi considerat normal sa știu cum și unde a miting un străbunic la Mărășești ( listele publicate de MAPN pe open data nu sunt suficiente )
   As fi fost și mai curios dr acte de naștere legate de familia mea înainte de 1900. Da sunt un țăran sigur nu aș fi găsit nimic.
 • +12 (14 voturi)    
  Lichidati (Vineri, 30 aprilie 2021, 22:37)

  TheFreeOne [utilizator]

  acest cuib de serpi !!!
 • +10 (10 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 1 mai 2021, 0:15)

  Adr1@n [utilizator]

  prea putin si mult, mult prea tarziu. credibilitatea institutiei... nu are cum sa fie refacuta cata vreme exista cetateni care tin minte ce rusine nationala s-a intamplat acolo...

  cateva observatii, nu exista un plan coerent pentru eventuala tranzitie si nu acopera digitalizarea necesara atat intr-o astfel de institutie cat si in activitatea viitorilor profesionisti. faptul ca nu exista consecinte pentru ce s-a intamplat pana acum este o problema fix din perspectiva reformarii institutiei. in alta ordine de idei, este bine ca se ia in considerare dezvoltarea continua - doar ca trebuie sa existe un plan pentru politistii care au "absolvit" ""academia"" lu' peste prajit, pentru ca au fost pregatiti de o institutie care a sistematizat furtul si coruptia.

  cea mai elementara masura ar fi ca ar trebui sa fie schimbarea numelui institutiei, Al. I. Cuza a fost un om cinstit, onorabil, nu merita sa aiba numele asociat cu jegul si impostura care a avut loc acolo.
 • +8 (8 voturi)    
  Uraaa (Sâmbătă, 1 mai 2021, 0:39)

  JohnnyBGoode [utilizator]

  S-au prins că milițienii pot să bată și să omoare populația și fără doctorat.
 • +6 (6 voturi)    
  saloane de pensat sprancene ? (Sâmbătă, 1 mai 2021, 8:05)

  Coresponedntu [utilizator]

  sau de epilare inghinală și de pensare a gleznelor nu ar fi mai utile în locul studiilor doctorale la Academia de Poliție și în sistemul de românesc de forță, la serviciile secrete samd ????
  Să nu înceapă un război câ aștia sunt toti pensionați la 40 de ani. Își încasează soldele speciale și se ascund sub cazanul de fasole cu costiță afunată de la popotă ...
  La fel ca in trecut, apărarea țării va cădea tot pe umerii civililor și a țăranilor români.
 • +1 (3 voturi)    
  da, (Sâmbătă, 1 mai 2021, 11:23)

  mongolul [utilizator]

  politistii, miltarii, judecatorii, procurorii, agentii secreti nu trebuie sa fie lasati sa dea doctorat; doctoratu este doar pentru universitari si cei din cercetare.
  Facultate de arhivistica? Este suficienta istoria sau dreptul, cu un curs de specializare post-universitar. 1-2 ani.
 • +3 (5 voturi)    
  doctoratul (Sâmbătă, 1 mai 2021, 12:44)

  John_Re [utilizator]

  in Ro este pentru salarii si pensii speciale mai mari.
  daca lucrezi la stat. evident.

  la stat salariul se da dupa diploma nu dupa performanta cum ar fi normal. de asta se falsifica la greu diplomele si doctoratele in Ro. e mai rau ca in India.
 • 0 (0 voturi)    
  in mod normal, (Luni, 3 mai 2021, 7:31)

  mongolul [utilizator]

  Arhivele si Directia patrimoniu trebuie sa fie subordonate unei instutii centrale, direct. Parlament, Guvern sau Presedintie. Fara sa fie subordonate MAI... Preferabil Guvern sau Presedintie. Parlamentul nu este executiv.
  Dar ce e normal in Romanik?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by