Deciziile primarului Iașului, Mihai Chirica, și șefului Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, de a se suspenda din PNL, fiind urmăriți penal, sunt "corecte, dar ușor tardive", spune premierul Florin Cîțu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Răspunzând unei întrebări, Cîțu a spus că nu a discutat nici cu Costel Alexe și nici cu Mihai Chirica.

"Încă nu am avut discuţii. Sunt decizii corecte pe care le-au luat, deşi uşor tardive”, a spus Cîțu, fără a face alte comentarii.

În statutul PNL nu există nicio prevedere legată de autosuspendarea dintr-o funcţie de conducere în partid, în cazul în care este începută urmărirea penală.

Primarul liberal al Iașului, Mihai Chirica, a avut miercuri prima reacție după ce a fost inculpat de DIICOT în dosarul vizând o afacere cu un teren din centrul orașului, el susținând că este nevinovat și are "conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu". El a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și se va "concentra pe activitatea administrativă".

Reamintim că primarul Iașului, liberalul Mihai Chirica, are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașului. Patru persoane - patronul publicaţiei "Bună Ziua Iaşi", fostul arhitect-șef al Primăriei Iași, un notar și un funcționar public - au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor făcute luni la Primăria Iaşi. Alte șapte persoane, între care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului, sunt cercetate sub control judiciar. În acest dosar a fost audiat și primarul Mihai Chirica.

Tot miercuri, președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe, a anunțat că s-a autosuspendat din funcția de șef al filialei ieșene a PNL, dar nu renunță la mandatul de la șefia CJ, după ce a fost pus sub control judiciar de către DNA. Procurorii îl acuză pe Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași, că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic (Liberty din Galați) 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Ieșirea publică a lui Chirica și Alexe vine la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că "ar fi cazul” ca PNL să "reacţioneze politic" în privința celor doi: "Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă".