Deputatul USR-PLUS Cosette Chichirău cere demisia lui Costel Alexe și Mihai Chirica din funcțiile publice și retragerea sprijinului politic din partea PNL: "Am promis cetățenilor <>". La rândul său, deputatul Iulian Bulai, care afirmă că Chichirău este "singurul lider legitim din Iași care trebuie să conducă al doilea cel mai mare oraș din România", cere alegeri locale parțiale la Iași.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, Cosette Chichirău le transmite liberalilor că nu este suficientă autosuspendarea lui Mihai Chirica și Costel Alexe din funcțiile de partid și că este necesară demisia lor din funcțiile de primar și, respectiv, de președinte al Consiliului Județean Iași.

  • "Domnule Orban, dragi colegi liberali, nu este suficientă autosuspendarea domnilor Chirica și Alexe din funcțiile de partid. Este necesară demisia lor din funcțiile publice. Pentru că am promis cetățenilor "fără penali în funcții publice". Pentru că avem datoria să guvernăm municipiul și județul Iași cu oameni onești și competenți, nu să le blocăm cu problemele penale ale unor domni cocoțați în funcții înalte dintr-un calcul politic meschin.
  • Domnule Orban, dragi colegi liberali, nu mai aveți timp de gândit. Au trecut luni de zile de când cei doi sunt inculpați. Scuza subțire a aducerii dlui Chirica în PNL a fost să aveți guvernare locală și centrală de aceeași culoare, ca să meargă proiectele Iașului brici! Vi se pare că merge ceva în Iași? Vi se pare că cei doi inculpați au trimis vreun proiect mare al Iașului către guvern?
  • Ieșenii nu mai au timp de pierdut aștepând după doi inculpați și după un partid care îi protejează. Retrageți sprijinul politic inculpaților și haideți să lăsăm Iașul să respire și să se dezvolte", este mesajul lui Chichirău pentru PNL.

Iulian Bulai: Trebuie organizate rapid alegeri parțiale la Iași

Și deputatul USR-PLUS Iulian Bulai cere demisia lui Mihai Chirica, după ce a fost pus sub inculpare de DIICOT și spune că Cosette Chichirău este "singurul lider legitim din Iași care trebuie să conducă al doilea cel mai mare oraș din România".

  • "Chirica trebuie să facă un pas în spate acum, pentru binele Iașului și al Moldovei. Atunci când folosești mai mult timp în tribunale, sau pe la audieri cu procurorii decât lucrând pentru cetățeni, trebuie să înțelegi că e timpul să pleci. (...)
  • Trebuie organizate rapid alegeri parțiale la Iași. Cosette și echipa USRPLUS vor guverna orașul cu respect pentru cetățeni și față de banul public! Mafia trebuie stârpită!", afirmă Bulai.

Primarul liberal al Iașului, Mihai Chirica, a avut miercuri prima reacție după ce a fost inculpat de DIICOT în dosarul vizând o afacere cu un teren din centrul orașului, el susținând că este nevinovat și are "conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu". El a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și se va "concentra pe activitatea administrativă".

Reamintim că și primarul Iașului, liberalul Mihai Chirica, are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașului. Patru persoane - patronul publicaţiei "Bună Ziua Iaşi", fostul arhitect-șef al Primăriei Iași, un notar și un funcționar public - au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor făcute luni la Primăria Iaşi. Alte șapte persoane, între care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului, sunt cercetate sub control judiciar. În acest dosar a fost audiat și primarul Mihai Chirica.

Tot miercuri, președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe, a anunțat că s-a autosuspendat din funcția de șef al filialei ieșene a PNL, dar nu renunță la mandatul de la șefia CJ, după ce a fost pus sub control judiciar de către DNA. Procurorii îl acuză pe Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași, că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic (Liberty din Galați) 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Ieșirea publică a lui Chirica și Alexe vine la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul celor doi.