Conflictul dintre primarul PNL al Iașiului Mihai Chirica și consilierii USR-PLUS, care au refuzat să voteze proiectul de buget al orașului intră într-o nouă fază: Chirica susține că de luni intră în grevă japoneză și că ar putea declanșa proteste şi sindicatele din instituţiile subordonate primăriei. El a lansat un atac dur la adresa USR-PLUS, susținând că nu au ce căuta la guvernare locală: "Conducătorii USR merită întreg dispreţul acestei națiuni. Pentru mine nu mai există Uniunea Salvați România. Stricați România, sabotați România, sunteți o adunătură de oameni care nu aveți nimic de-a face cu românii". Reacția conducerii USR-PLUS Iași: "A intrat într-o fază de delir care ar necesita urgent un consult de specialitate".

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

Proiectul de buget al municipiului Iaşi a fost respins, joi seară, la capătul unei şedinte tensionate a Consiliului Local, care a durat aproape opt ore. Au votat în favoarea proiectului cei 11 consilieri locali PNL şi doi de la PMP, pentru trecerea bugetului fiind necesare 14 voturi. Reprezentanţii PSD au părăsit sala în momentul votului, în timp ce consilierii USR PLUS s-au abţinut.

Chirica a lansat un atac dur la adresa USR - PLUS, acuzându-i pe consilierii locali că au provocat blocarea bugetului orașului.

  • "Pentru mine, criza de la Iași a devenit o adevărată luptă politică (...) Vorbim despre cinismul și ipocrizia unui partid (USR-PLUS) care a mințit cu nerușinare că vrea binele acestui oraș, a furat peste 24.000 de voturi de la alegătorii Iașiului, mințindu-i, și în cele din urmă i-a trântit de pământ cu un cinism ieșit din comun. Nu voi accepta dialogul cu doamna Cosette Chichirău atâta timp cât sunt primar al municipiului Iași", a susținut Chirica.

El spune că și-a "avertizat" întreaga conducere politică, de la președintele PNL, până la premier și miniștrii cu care "empatizează" că la Iași nu mai este o bătălie, că și este un adevărat război.

  • "Nu mai accept umilința, așa ceva nu se poate (...) Sindicatele din instituţiile subordonate primăriei ne-au contactat. Vor începe să-şi arate dezaprobarea faţă de ceea ce a făcut USR PLUS (...). Conducătorii USR merită întreg dispreţul acestei națiuni.
  • Pentru mine nu mai există Uniunea Salvați România. Stricați România, sabotați România, sunteți o adunătură de oameni care nu aveți nimic de-a face cu românii.
  • Stimabilă doamnă Cosette Chichirău, să vă fie ruşine!", a mai susținut primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

El a spus că de luni, alături de colegii săi, va intra în grevă japoneză.

  • "USR-PLUS nu are ce căuta la guvernare locală (...) Este o mizerie ce au făcut (...) Noaptea ca hoţii? Voi sunteţi noptea ca hoţii. Dragnea a fost minciună pe lângă voi. Sunteți mai răi decât Dragnea. Luptaţi pentru justiţie, dar de fapt furaţi în numele justiţiei. Asta vă doriţi. Şi va ieşi la lumină picătură cu picătură din otrava pentru care aţi sădit-o în sufletul poporului român", a susținut Chirica, pe un ton ridicat.

USR-PLUS Iași: A intrat într-o fază de delir, necesită consult de specialitate

Senatorul USR-PLUS Marius Bodea a reacționat printr-un comunicat de presă în care spune că, pe baza rezultatelor inexistente ale administraţiei sale, Chirica se află în grevă generală, nu japoneză, din prima zi de mandat.

  • "Există înregistrarea vorbelor sale, oricât de halucinante ar părea declaraţiile. Motivul pentru care vrea să abdice din funcţie, în loc să demisioneze: îi lipseşte majoritatea în Consiliul Local. Obişnuit să fie un despot întunecat în anii cât a stăpânit Iaşiul alături de PSD şi de mafia imobiliară, astăzi a intrat într-o fază de delir care ar necesita urgent un consult de specialitate“, afirmă Bodea, citat de News.ro.

El califică drept “un grav derapaj democratic“ ameninţările primarului la adresa consilierilor locali USR-PLUS.

La rândul său, copreşedintele USR-PLUS, deputatul Monica Berescu, a transmis, tot printr-un comunicat de presă, că “este absurd ca primarul să solicite votul pe buget în ultima zi a termenului legal, fără să prezinte execuţia bugetară pe anul anterior“.

  • “Respingerea bugetului în Consiliul Local nu pune în pericol în niciun fel salariile şi celelalte venituri ale angajaţilor primăriilor şi a regiilor din subordine, ci sistează investiţiile până ce bugetul va fi adoptat. În caz contrar, Primăria va funcţiona pe baza bugetului din 2020.
  • Incapacitatea primarului Mihai Chirica de a propune un buget coerent, transparent şi în interesul tuturor ieşenilor reprezentaţi în Consiliul Local este mascată prin declaraţii politice belicoase şi prin inventarea unor tragedii şi drame locale“, a precizat deputatul Monica Berescu.

Totodată, liderul USR PLUS Iaşi afirmă că potrivit legii, bugetul local se poate aproba şi după cele 45 de zile de la aprobarea legii bugetului de stat.

  • “Atacurile personale, denigrarea publică şi ameninţările domnului Mihai Chirica exprimate pe pagina de Facebook personală, a partidului său şi cel mai grav, pe pagina unei instituţii publice nu fac altceva decât să arate ipocrizia, agresivitatea şi mentalitatea feudală a primarului, care se crede stăpânul tuturor.
  • În orice democraţie, aleşii locali au dreptul să aibă o viziune diferită şi trebuie să se asigure că există echilibru şi cumpătare în cheltuirea banilor publici. Primarul cercetat penal şi urmaşul condamnatului Gheorghe Nichita ar trebui să fie ultima persoană din primărie care ţine lecţii de moralitate, responsabilitate şi profesionalism“, adaugă liderul USR-PLUS Iaşi.