​​Președintele Klaus Iohannis susține că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi lucrat până va fi suficient de bun pentru a fi acceptat de Comisia Europeană și implementat de România. El a precizat că o primă formă a planului a fost discutată la Bruxelles unde s-au făcut observații, urmând a se opera corecturi la București.

Intalnire PNRR la CotroceniFoto: Presidency.ro

„Termenul stabilit e orientativ, nu e ultimativ. Comisia începe să recomande țărilor să lucreze la planuri mai bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi. Noi vom lucra pe PNRR până va fi suficient de bun pentru a fi aprobat de Comisie și implementat de România. Am auzit la tv tot felul de politicieni care anunță catastrofa, nu-i nicio catastrofă. Prima formă a fost discutată cu Comisia, fiecare și-a făcut observațiile. Ministrul de resort s-a întors în țară cu observațiile, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuții la Bruxelles, vom face ultimele corecturi și planul va merge înainte. Va fi lucrat până e foarte bun și va fi implementat”, a declarat vineri Iohannis.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat joi, că PNRR a fost respins și acest fapt este "un dezastru pentru România".

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene îi contrazice pe social-demcorați și spune că PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. "Este un fake news care circulă din păcate, că ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, şi atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereşte, a planului României", a spus Ghinea. Acesta a precizat că nu există conceptul de deadline pentru trimiterea variantei oficiale, dar este o dată recomandată, respectiv 30 aprilie.

Adevărul este undeva la mijloc. Guvernul a trimis de fapt un draft al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) așa cum a declarat și vicepremierul Dan Barna cu o zi în urmă.