Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat joi, că PNRR a fost respins și acest fapt este "un dezastru pentru România". Ciolacu susține că ministrul Cristian Ghinea ar fi interzis prin ”secret de serviciu” să se vorbească despre ”acest eșec”. În replică, ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea spune că "este un fake news care circulă și că PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial". Adevărul este undeva la mijloc. Guvernul a trimis de fapt un draft al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) așa cum a declarat și vicepremierul Dan Barna cu o zi în urmă.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Au confundat PNRR cu un fel de plată pe criterii politice. Nu vor reuși în opt zile. Îi vor trimite din nou acasă cu acest Plan Național de Redresare și Reziliență (...) E un dezastru pentru România, pentru că nu primim nici acel avans de 12% din 29.2 miliarde. Vom ajunge în stadiul în care vom face împrumut și nu vom putea să îl folosim, pentru că nu avem aprobat PNRR.(..)Ministrul Ghinea a stat două ore cu oficialii europeni și a interzis în țară că secret de serviciu să se vorbească despre acest eșec", a declarat Marcel Ciolacu, la Giurgiu.

Europarlamentarul Victor Negrescu a scris pe pagina sa de socializare că guvernanții vorbesc de un nou termen, în a doua parte a lunii mai. Negrescu scrie și despre problemele pe care, în opinia sa a făcut ca PNRR să fie respins:

  • proiectele prezentate nu sunt suficient de mature pentru a fi implementate până la finalul lunii august 2026;
  • reformele prevăzute nu au ținte clare sau obiective de parcurs conform cerințelor europene;
  • țintele pe zona de digital și de mediu nu sunt clar definite;
  • o parte din proiecte nu au fost susținute coerent și suficient. De exemplu au picat finanțările pentru irigații;
  • finanțările pentru zona economică lipsesc cu desăvârșire, nu există suficientă transparență privind alocările pentru autoritățile locale și societatea civilă;

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene îi contrazice pe social demcorați și spune că PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial".

"Este un fake news care circulă din păcate, că ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, şi atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereşte, a planului României", a spus Ghinea la Digi 24.

Acesta a precizat că nu există conceptul de deadline pentru trimiterea variantei oficiale, dar este o dată recomandată, respectiv 30 aprilie.

Adevărul este undeva la mijloc. Guvernul a trimis de fapt un draft al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) așa cum a declarat și vicepremierul Dan Barna cu o zi în urmă.

Barna a spus că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin PNRR pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID."Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs", a declarat Barna.