Cinci parlamentari PNL şi unul de la USR PLUS au iniţiat un nou proiect legislativ pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, după ce CCR a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă care viza desfiinţarea institutului, transmite News.ro.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Deputatul liberal Alexandru Muraru anunţă, joi, într-un comunicat de presă, că împreună cu aleşii PNL Iulia Scântei, Alina Gorghiu, Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa, dar şi cu senatorul USR-PLUS Cristinel Gabriel Berea, a depus o nouă iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989, condus "în mod ruşinos" de Ion Iliescu.

"Continuăm demersurile pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989. Mişcarea revoluţionară nu poate fi studiată şi interpretată de către cei care au confiscat idealurile revoluţiei. Ion Iliescu, preşedintele de onoare al Institutului, este judecat pentru crime împotriva umanităţii. Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989, o sinecură care, prin acţiunile sale, insultă memoria celor care au fost victimele evenimentelor sângeroase din urmă cu 32 de ani, rămâne una din coordonatele Partidului Naţional Liberal. Din nefericire, CCR a a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă a guvernului Orban pentru desfiinţarea institutului cât şi legea de aprobare a OUG adoptată de actuala coaliţie", se arată în comunicatul deputatului liberal, Alexandru Muraru.

El susţine că românii au nevoie de aflarea adevărului şi nu de finanţarea de la bugetul de stat a unui institut de propagandă şi de distorsionare a evenimentelor din Decembrie 1989.

"Împăcarea cu istoria nu se face cu salarii alocate din bugetul public, cu funcţii de secretari de stat şi cu finanţare anuală de milioane de lei pentru un institut al sinecurilor acordate clienţilor politici numiţi în funcţii pe viaţă. În susţinerea acestei iniţiative, argumentăm că institutul nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii pentru care a fost înfiinţat şi finanţat din fonduri publice, nu şi-a demonstrat utilitatea şi a generat, prin activitatea sa, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public, transformându-se într-o platformă politică pentru satisfacerea intereselor personale", precizează liberalul Alexandru Muraru, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit actului normativ, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

În acest moment, Institutul este condus de Ion Iliescu, ca președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emilian Cutean, secretar general.