Plenul Senatului a încuviințat miercuri cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, actual senator PSD, în condițiile în care solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost respinsă, luni, în comisia juridică.

Florian BodogFoto: Agerpres

UPDATE 11.06 Senatul a dat undă verde pentru începerea urmăririi penale a lui Florin Bodog. Din 123 de senatori prezenti au votat 98 pentru începerea urmăririi penale, 24 contra și o abținere

UPDATE 10.51 Votul s-a încheiat

UPDATE 10.30 A început votul. Senatorii votează secret, cu bile.

UPDATE 10.15 Senatorul PSD Florian Bodog a declarat în plen, că nu cere colegilor parlamentari să voteze împotriva solicitării DNA privind cercetarea sa penală, pentru că nu are nimic de ascuns şi are încredere în Justiţia din România.

"Din start vă spun că nu vă voi cere să votaţi împotriva solicitării de cercetare a mea, că n-am nimic de ascuns, întotdeauna am răspuns invitaţiilor şi nu este prima dată când am fost invitat la DNA sau la Parchet. (...) Nu-mi este frică de Justiţie şi am încredere în Justiţia din România", a afirmat Bodog, în cadrul dezbaterilor privind cererea DNA.

UPDATE ora 9.46 A început dezbaterea solicitării DNA adresată Senatului pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog. Președintele Comisiei Juridice, Iulia Scântei a citit raportul de la tribuna Senatului.

La începutul şedinţei, şi-au anunţat prezenţa 88 de senatori.

Senatorii PNL, USR PLUS şi PSD au anunţat că vor vota în favoarea solicitării DNA.

Președintele Comisiei Juridice, Iulia Scântei a declarat că decizia finală va fi luată de către senatori, în ședința de plen, programată miercuri.

PSD a anunțat că va vota în favoarea începerii urmăririi penale a fostului ministru Florian Bodog. Indiferent de raportul Comisiei juridice privind solicitarea DNA adresată Camerei superioare a Parlamentului pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Sănătăţii, a anunţat, luni, liderul deputaţilor partidului, Alfred Simonis.

Florian Bodog a fost audiat luni în Comisia Juridică a Senatului, care ar fi trebuit să dea un raport pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Sănătății.

Cu 6 voturi pentru, 6 împotrivă și 1 abținere, senatorii juriști au respins cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Bodog.

"Nu s-a întrunit numărul de voturi pentru un raport favorabil sau nefavorabil pentru începerea urmării penale împotriva senatorului Bodog. Solicitarea procurorilor se va rediscuta în plen și aceasta va fi supusă votului senatorilor", a declarat președintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei.

Procurorii DNA au cerut Senatului încuviinţarea urmăririi penale a lui Bodog, pe care îl acuză că atunci când a deţinut poziţia de ministru ar fi acţionat pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.

În 2019, senatorii au respins o solicitare similară cu privire la Florian Bodog, ulterior procurorii obţinând date privind comiterea de către acesta a altor patru infracţiuni: fals în înscrisuri şi abuz în serviciu.