Conducerea Parlamentului se reunește marți după-amiază în ședință, iar deputatul PSD Alexandru Rafila cere să fie aprobată înfiinţarea unei comisii de anchetă privind gestionarea pandemiei, care să verifice situația semnalată de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor COVID-19.

Alexandru RafilaFoto: Facebook

UPDATE Birourile Permanente reunite au decis să pună pe ordinea de zi a plenului comun înființarea comisiei de anchetă. Astfel, senatorii și deputații vor decide prin vot, săptămâna viitoare, dacă se va ancheta la nivel parlamentar modul cum au gestionat autoritățiile, criza sanitară.

Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului s-au reunit în ședință de la ora 14.00, iar pe ordinea de zi se afla și scrisoarea grupurilor parlamentare PSD privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind "identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS”.

  • "În şedinţa de astăzi a Birourilor permanente reunite sperăm să putem trece propunerea PSD de constituire a unei comisii care să investigheze modul în care a existat managementul pandemiei în toată această perioadă, plecând de la toate datele – număr de cazuri, testare, vaccinare şi bineînţeles lucru; care a fost adus în discuţie şi de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu referitor la numărul de decese.
  • Noi considerăm că o astfel de comisie este foarte utilă şi sperăm că cei de la USR-PLUS să sprijine această iniţiativă, în sprijinul transparenţei pe care o clamează.
  • (...) Fac apel la colegii din Birourile permanente, indiferent de orientarea politică să sprijine acest demers al PSD care este făcut exact în interesul cetăţenilor şi pentru controlul pandemiei”, a declarat marți Alexandru Rafila.

Întrebat dacă Vlad Voiculescu ar putea fi chemat la audierea în această comisie de anchetă, Rafila a răspuns că fostul ministru al Sănătății poate să fie invitat.

"Sigur că dacă o astfel de comisie se va înfiinţa, şi domnul Vlad Voiculescu va fi invitat să clarifice anumite lucruri care trebuie clarificate, dar întâi trebuie să fie aprobată comisia, constituită şi ulterior să stabilim o ordine de zi şi procedurile prin care diversele părţi vor fi invitate la audieri", a mai spus Rafila.