Comisia juridică a Senatului a constatat "abateri de la deontologia parlamentară" în cazul senatoarei Diana Şoşoacă, aşa cum sunt reclamate în sesizarea grupului PNL, a afirmat, luni, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei. Biroul Permanent va decide ce sancțiune va primi senatoarea exclusă din AUR.

Diana SosoacaFoto: Agerpres
  • "Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor.
  • Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză", a afirmat Iulia Scântei, conform Agerpres.

Ea a adăugat că dacă lucrurile "vor escalada" şi vor fi noi derapaje, va fi luată o decizie de către reprezentanţii Coaliţiei şi de către Comisia pentru regulament.

  • "Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: <>. Sper să aibă un efect.
  • E dorinţa noastră să ne continuăm activitatea pe următorii 4 ani, până la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul într-un mod injurios. Nu pentru asta am fost aleşi", a mai afirmat Scântei.

Senatorul Daniel Fenechiu a menţionat că sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate parlamentarilor, în prezent, "sunt mai mult simbolice", cea mai gravă pe care o poate aplica Biroul permanent fiind aceea că "trei luni nu poţi reprezenta Senatul".

  • "În contextul în care nu există o sancţiune pecuniară, sancţiunea nu îţi afectează activitatea parlamentară, poţi lua cuvântul, poţi să faci de toate, sancţiunile sunt simbolice (...). Eu, personal, mă simt deranjat de un asemenea comportament.
  • Am asistat săptămâna trecută - povestea cu uşa din Comisia juridică. Nu cred că politica în România şi activitatea parlamentară trebuie să ajungă să aibă asemenea episoade (...). Anumite fapte care pun Parlamentul într-o lumină extrem de proastă nu aduc onoare Parlamentului şi nu îmbunătăţesc cu nimic viaţa românilor", a spus Fenechiu.

În 13 aprilie, Comisia juridică a Senatului a fost pusă în imposibilitatea de a ţine şedinţa în care să analizeze comportamentul Dianei Şoşoacă, potrivit solicitării Biroului permanent, care a dat curs unei cereri a grupului parlamentar PNL.

Diana Şoşoacă s-a prezentat la şedinţa comisiei din 13 aprilie. La intrare, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a încercat să o oprească, pentru că purta o mască neconformă. Şoşoacă a intrat în sală de două ori, în pofida acestui avertisment. Ea şi-a manifestat îndelung nemulţumirea atât în comisie, cât şi la uşa sălii de şedinţă, susținând că masca "nu o apără de virus".

Ulterior ea a sunat la 112, reclamând că a fost bruscată. De asemenea, Șoșoacă a susținut că este ilegal împiedicată să intre la lucrările comisiei. "Cum e posibil să dați ordin să fiu bătută. Mi-au invinețit piciorul. Am chemat 112. (...) Voi schimbați Constituția și legea 96?”, a spus ea. În final, Diana Șoșoacă a reușit să intre în sală, însă senatorii prezenți au ieșit.