Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că acuzațiile lansate de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, inclusiv cele legate de subraportarea deceselor COVID-19, îi arată, "o dată în plus", că premierul Florin Cîţu a luat o decizie corectă atunci când a hotărât să îl demită.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orban a spus, într-o conferință de presă la Bistrița, că nu vrea să comenteze declaraţii "făcute la supărare şi care nu au niciun fel de fundament": "Arată o dată în plus că au existat temeiuri foarte serioase pentru premier ca să ia această decizie, de a îmbunătăţi lucrurile în domeniul sănătăţii prin schimbarea ministrului".

Ludovic Orban a susținut că Vlad Voiculescu a fost demis nu pentru că face parte din alt partid politic, ci pentru că a gestionat slab domeniul Sănătăţii, şi a făcut un apel către partenerii de coaliţie să se concentreze pe guvernare.

  • "(...) Decizia este o decizie strict guvernamentală, administrativă, care nu mai are legătură cu contextul politic, cu funcţionarea coaliţiei, şi este o decizie care permite ca la nivel guvernamental să se îmbunătăţească activitatea în domeniul Sănătăţii printr-un nou ministru, care să poată să gestioneze mai bine domeniul respectiv.
  • În rest, sunt speculaţii politice, poveşti. Îi îndemn pe toţi colegii şi partenerii din coaliţie să se concentreze pe ceea ce aşteaptă oamenii de la noi, să guvernăm pentru oameni, să punem în practică programul de guvernare", a spus Orban, citat de Agerpres.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de a fi luată decizia de demitere a lui Vlad Voiculescu, liderul PNL a negat.

Totodată, Ludovic Orban a spus că nu există o motivaţie pentru schimbarea premierului şi că o astfel de decizie poate fi luată doar dacă toată coaliţia este de acord.

  • "Decizia ca premier să fie Florin Cîţu a fost o decizie luată în consens, după negocieri, în momentul constituirii Guvernului. Pentru a putea schimba premierul, este nevoie ca întreaga coaliţie să solicite acest lucru. PNL îl sprijină pe Florin Cîţu.
  • (...) În momentul în care am luat decizia să îl sprijinim pe Florin Cîţu, nu ne schimbăm peste noapte că ne cere cineva. De altfel, nici nu putem accepta un astfel de mecanism, pentru că e anormal şi nefiresc. Păi aşa, dacă fiecare partener din coaliţie poate să determine schimbarea premierului atunci când e nemulţumit politic înseamnă că am schimba premierul din lună în lună. Nu există, nu e o procedură, mai ales că nu există o motivaţie pentru schimbarea premierului. Premierul a luat o decizie corectă, o decizie care are susţinere publică şi o decizie care era evidentă pentru cea mai mare parte a populaţiei", a mai susținut liderul PNL.

Vlad Voiculescu a acuzat vineri că "există indicii" că decesele COVID-19 nu sunt raportate corect și că numărul ar fi mai mare decât în realitate și i-a dat temă lui Florin Cîțu să revadă metodologia de raportare făcută în guvernarea PNL.

Vlad Voiculescu a avut vineri prima sa ieșire publică, la două zile de la demiterea sa de către Florin Cîțu, în care a lansat un atac dur la adresa premierului, despre care a spus că s-a transformat în primul epidemiolog al țării, care și-a bătut joc de munca unei echipe. "Am crezut că premierul nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin de cariera sa politică. (...) Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe, care și-a permis să o <>, exact ca Tudorel Toader", a acuzat Voiculescu. El a vorbit despre un șir de ciocniri de mentalități în cele 113 zile de mandat și despre profunda politizare a întregului sistem, care reacționează atunci când îl deranjezi.

Voiculescu a acuzat că Florin Cîțu nu a avut "nici măcar o discuție" cu el despre lucrurile pe care pare că i le-a reproșat după ce l-a demis și că "ceea ce a făcut premierul cu echipa din Ministerul Sănătății este o mizerie": "Nu numai inoportun, neetic și politic mizerabil".

Vlad Voiculescu a mai susținut că Florin Cîţu "nu este premierul de care România are nevoie în acest moment" și i-a trasat două teme: să revizuiască metodologia de raportare a deceselor COVID-19, pentru că în realitate numărul morților ar fi mai mare, și să facă o analiză privind situaţia Unifarm, "unde s-a comis cel mai mare jaf al pandemiei".