Ajuns la 73 de ani, după o carieră politică foarte intensă în aparatul de propagandă al regimului comunist, iar din 1990 alături de Ion Iliescu în PSD și menținut în mod suspect în guvernul PNL-USR-PLUS, Victor Opaschi a reușit să-l lase în off-side pe ministrul Sănătății și să umilească sute de mii de români spunându-le în prezentarea noului ordin al ministrului Vlad Voiculescu, că de acum „familia (celui decedat de Covid) are posibilitatea să fotografieze persoana decedată”. Acest lucru vine la o zi după ce tot acesta a fugit de presă atunci când a fost întrebat de ce nu a făcut nimic pentru a pune în acord libertatea religioasă cu modalitatea în care sunt înhumate persoanele de Covid și după ce Patriarhia Română a publicat corespondența Patriarhului Daniel cu secretarul de stat pentru culte.

Victor OpaschiFoto: Agerpres

Victor Opaschi a fost intens criticat în timpul pandemiei pentru modalitatea în care guvernul a comunicat măsurile restrictive în domeniul cultelor, pentru faptul că nu s-a implicat în menținerea unui echilibru între măsurile sanitare și autonomia cultelor religioase și mai ales pentru modalitatea discreționară în care a cheltuit bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte în ultimii 8 ani de când se află la conducerea instituției. Investigația Hotnews a arătat încă din ianuarie 2021 faptul că Secretariatul de Stat pentru Culte este o „gaură neagră” și că bugetul este cheltuit discreționar, fără proceduri transparente.

Surse din guvern sugerează că Victor Opaschi a rămas încă secretar de stat în ciuda trecutului său PSD-ist datorită susținerii fostului premier Ludovic Orban pe care l-ar fi sprijinit cu alocări bugetare discreționare către colegiile electorale în care PNL se afla în scădere în ceea ce privește intenția de vot.

Reamintim faptul că publicația noastră a fost prima care a sesizat în noiembrie 2019, faptul că Victor Opaschi a asistat fără să schițeze vreun gest de revoltă (sau să își ceară scuze ulterior) la umilirea diplomaților americani la Constanța cu ocazia unui eveniment organizat de Cultul Musulman din România. Acest incident este consemnat în cadrul Raportului pe Libertate Religioasă în România pe anul 2019 și publicat de Departamentul de Stat al SUA în iunie 2020 și aduce prejudicii parteneriatului strategic al țării noastre cu SUA.

Este absolut inexplicabilă menținerea într-un guvern de dreapta a unui asemenea personaj cu un lung trecut comunist și pesedist, mai ales că liderii actualei coaliții au predicat în mod constant „epurarea Ciumei Roșii”.