Comisia juridică a Senatului urmează să înceapă, joi, dezbaterile asupra proiectului de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), notează Agerpres. Deputaţii au adoptat, pe 24 martie, în plen, proiectul privind desfiinţarea SIIJ, cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Senatorii PSD s-au opus miercuri, în plen, aprobării procedurii de urgenţă pentru dezbaterea proiectului, solicitând o analiză detaliată a actului normativ după primirea avizului Comisiei de la Veneţia.

Ședință SenatFoto: Hotnews

Senatorii urmează să se pronunţe asupra acestei solicitări în sesiunea de vot final de lunea viitoare.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a susţinut că desfiinţarea SIIJ va fi un argument pentru ridicarea, anul acesta, a MCV pentru România.

"PNL susţine procedura de dezbatere în regim de urgenţă a proiectului de desfiinţare a SIIJ, pentru că, prin opiniile emise în 2018 şi 2019, Comisia de la Veneţia a solicitat expres Legislativului să revină asupra acestei anomalii legislative pe care a creat-o PSD-Dragnea şi, da, Guvernul dă curs tuturor recomandărilor avute în vedere de Comisia de Veneţia în rapoartele MCV. Desfiinţarea secţiei speciale va fi un argument forte pentru România în relaţia cu Comisia Europeană pentru ridicarea MCV anul acesta", a spus Scântei.