Conducerea Senatului a decis, marţi, să trimită solicitarea senatorilor PNL Comisiei juridice spre analiză. Biroul Permanent al Senatului a discutat o sesizare a parlamentariilor PNL care au cerut sancționarea "derapajelor" de comportament ale senatoarei Diana Şoşoacă în Parlament.

Diana SosoacaFoto: Agerpres

"Grupul parlamentar din Senat al Partidului Naţional Liberal vă propune eliminarea unei probleme care se perpetuează de la începutul legislaturii în Parlamentul României: comportamentul necorespunzător, nociv şi neregulamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă. (...) Este inadmisibil să mai tolerăm ca parlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă să sfideze orice normă legală şi orice regulă a bunului-simţ în cea mai prestigioasă instituţie a ţării, în care fiecare dintre noi, la fel ca şi domnia sa, este legitimat prin votul electoratului. O asemenea atitudine reprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât şi românilor", se arată în sesizarea senatorilor PNL, adresată grupurilor parlamentare ale USR-PLUS, UDMR, PSD şi AUR.

În sesizare se mai arată că Şoşoacă "încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecţie în sala de plen a Senatului, dând în permanenţă dovadă de iresponsabilitate".

"Instigă la ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist. În loc să îşi respecte statutul de parlamentar şi să facă legi în interesul românilor şi pentru electoratul care a trimis-o în Parlament. Sunt prea multe derapaje care pun în pericol buna funcţionare a Legislativului, dar şi aplicarea şi respectarea măsurilor de protecţie. Este grav să tolerăm asemenea conduită, mai ales că există sancţiuni disciplinare, statuate clar în cuprinsul art. 207 din Regulamentul Senatului", se menţionează în documentul PNL.

Art. 207 din Regulamentul Senatului prevede pentru abateri de la deontologia parlamentară sancţiunile: atenţionare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei şi avertisment public-scris".

Inițiatoarea demersului , senatorul PNL, Alina Gorghiu a explicat că îşi doreşte ca Diana Şoşoacă "să facă tot ce îşi doreşte", dar în plenul Senatului să revină la "decenţă şi la intervenţii conform normelor".

"De înjurat, dacă doriţi, ne înjurăm acasă, ţipăm în pungă, facem tot ce dorim în mediul privat, în spaţiul intim. În spaţiul public avem obligaţia să respectăm nişte norme astfel încât să nu-i lezăm pe ceilalţi", a afirmat Gorghiu, marţi, după şedinţa Biroului permanent, citată de agenția Agerpres.