Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a anunțat, marţi, că în urma discuțiilor din Coaliție s-a decis crearea unui grup interministerial care va discuta pe tema Legilor Justiţiei, astfel încât să existe susţinere pentru acest proiect. Liberalii și-au exprimat nemulțumirea față de ministrul Justiției Stelian Ion și au criticat faptul că nu au fost consultați înainte ca pachetul de legi să fie pus în dezbatere publică.

Dan Barna, vicepremier USR-PLUSFoto: Guvernul Romaniei

Dan Barna a precizat, la finalul ședinței din Coaliție că ministrul Justiției se va consulta în zilele următoare cu reprezentanţii fiecărui partid din coaliţia guvernamentală pe tema Legilor Justiţiei, astfel încât să existe susţinere pentru acest proiect.

"Legile Justiţiei sunt pe fluxul de a ajunge la formula pe care coaliţia o va prezenta în Parlament. Se va constitui un grup interministerial iar în următoarele zile continuă discuţiile ministrului Justiţiei cu specialiştii din fiecare partid al coaliţiei, procedura de avizare, de asemenea, curge, astfel încât, într-un termen cât mai scurt, într-o săptămână jumătate - două săptămâni, să putem adopta în Guvern aceste legi şi să le aducem în Parlament pentru dezbateri. (...)

Legile Justiţiei sunt în dezbatere publică de şase luni de zile. A fost adoptat acum mai bine de o lună şi jumătate un memorandum în Guvern prin care s-a stabilit foarte clar acest calendar, pe care Stelian Ion îl respectă şi suntem obligaţi să-l respectăm, tocmai de aceea şi discuţia de astăzi. E foarte clar că trebuie să avem un acord al coaliţiei la nivelul Guvernului, tocmai pentru a veni cu o formulă solidă şi consolidată în Parlament. Se va întâmpla lucrul acesta. Exact cum am spus, la Ministerul Justiţiei, în zilele următoare, vor avea loc aceste consultări cu reprezentanţii fiecărui partid din coaliţie, astfel încât formula pe care o avem şi care este în momentul de faţă în dezbatere publică să aibă susţinerea coaliţiei şi să vină din această postură de document de lege adoptat în Guvern", a declarat Barna, după reuniunea coaliţiei guvernamentale.

Liderul USR a precizat că în şedinţă nu s-au discutat chestiunile de fond în cazul Legilor Justiţiei. "Eventualele elemente asupra cărora ar trebui să avem o decizie politică vor veni în următoarele şedinţe ale coaliţiei", a mai spus acesta.