Consilierii locali PNL o acuză luni, pe Clotilde Armand că, în loc să rezolve blocajul administrativ de la primăria sectorului 1, forţează adoptarea bugetului local pe repede înainte printr-o nouă „şedinţă de îndată”, încălcând legea. Liberalii susţin că au identificat soluțiile pentru deblocarea primăriei.

Clotilde ArmandFoto: Agerpres

Liberalii susțin că blocajul din Primăria Sectorului 1 a rezultat în urma deciziei executorii a Tribunalului Bucureşti din 30 martie 2021, prin care se suspendă HCL nr. 291/2020, care vizează reorganizarea unor structuri din subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, conform propunerii primarului Clotilde Armand.

„Nimeni nu este mai presus de lege. Este un principiu sacru într-un stat de drept, de la care nu există excepții, indiferent cine este făptuitorul. Pentru asta au ieșit milioane de români în stradă, nu ne putem bate joc de speranțele și așteptările lor. Am analizat, împreună cu specialiști în finanțe locale și colegii consilieri locali, bugetul propus pentru Sectorul 1 și am constatat aceste încălcări flagrante ale legii și ale deciziei instanței. Dacă le-am ignora, am deveni complicii unui blocaj general pe termen lung al administrației locale, fiind în imposibilitatea de a răspunde nevoilor cetățenilor", susține Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.

Este vorba, între altele, despre desființarea Administrației Piețelor, Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice şi Centrului Cultural. Prin decizia instanței, se revine, în fapt, la starea anterioară reorganizării, conform art. 14 alin. (7) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care prevede faptul că: „Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.”

Liberalii susțin că propunerea de buget pusă în dezbatere publică de primarul Armand ignoră decizia instanței, iar dezbaterea și votarea lui în această formă ar expune administrația locală a sectorului riscului unui blocaj generalizat.

PNL propune primarului câteva soluții imediate pentru deblocarea situației din primăria sectorului 1:

  • convocarea unei ședințe de îndată pentru adoptarea unei organigrame conforme cu decizia instanței și cu legile în vigoare, altfel existând riscul ca toate actele emise de primărie după 30.03.2021 să fie contestate în justiție, ceea ce ar genera noi costuri prin litigiile pierdute de administrație;
  • sesizarea Prefectului, respectiv a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru puncte de vedere legate de situația legală a reorganizării, în urma deciziei instanței de suspendare;
  • rescrierea integrală a proiectului de buget local prin reflectarea situației anterioare HCL suspendate de instanță;
  • dezbaterea publică a proiectului de buget;
  • adoptarea până pe 22 aprilie, conform legii, a bugetului sectorului 1 pentru anul 2021.

"Pentru binele locuitorilor sectorului 1 și pentru a ne asigura că banii cetățenilor sunt cheltuiți în mod legal, o asigurăm pe Clotilde Armand de tot sprijinul echipei noastre pentru a aproba bugetul în cel mai scurt timp și în condiții de legalitate. Consilierii PNL vor merge astăzi la o discuție programată la ora 15, pe tema bugetului, și vor expune toate aceste probleme și soluții, în speranța că măcar acum, în ultimul ceas, vor fi înțelese bunele noastre intenții, iar soluțiile noastre vor fi puse în aplicare de urgență”, susține Sebastian Burduja.

Săptămâna trecută, preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a somat-o pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, să înceteze cu jignirile la adresa PNL. Acesta acuza că de foarte multe ori consilierii locali PNL sunt puşi în faţa unei ordini de zi nediscutate.