Deputații au adoptat miercuri o declarație împotriva antisemitismului, după amenințările cu moartea la adresa Maiei Morgenstern și a actorilor Teatrului Evreiesc, iar în acest context liderul USR-PLUS Dan Barna li s-a adresat parlamentarilor AUR, de la tribuna Camerei Deputaților: "Vă întreb cumva uman: când v-ați pierdut și sufletul? Ce demon va stăpânește dacă ați ajuns să credeți și să vedeți asasini în salvatori, dictatură în mască și conspirație în vaccin?".

HotNews.roFoto: Hotnews

La dezbaterile pe tema acestei declarații, Dan Barna s-a întrebat de ce după o istorie atât de plină de tragedii este nevoie ca în Parlamentul României să fie reafirmate lucruri care ar trebui să fie de domeniul evidenței: "Mă întrebam, și nu sunt singurul, de ce e nevoie să spunem iar că antisemitismul n-are ce căuta în această țară? De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranța continuă să fie temă de discuție? Oare n-am învățat nimic din trecutul nostru? N-am învățat că disprețul naște dispreț și ura naște ură?".

El a spus că am ajuns aici pentru că am considerat și considerăm în continuare că antisemitismul și rasismul, în general, sunt "chestiuni secundare, marginale", care nu ne privesc pe noi și ridicăm din umeri:" Să vă mai amintesc că Raed Arafat este amenințat cu moartea în fiecare zi?".

(De la minutul 6)

În acest context, Barna li s-a adresat parlamentarilor AUR:

  • "Vreau să vă întreb, domnilor colegi de la AUR, dormiți bine noaptea după ce le-ați zis medicilor că sunt asasini? Sunteți mulțumiți că oamenii care vă salvează prietenii și rudele și copiii trebuie să facă față și potopului de injurii și blesteme pe care l-ați încurajat și lansat împotriva lor? Vă simțiți împliniți?
  • Aveți sentimentul că după 4 luni de mandat ați făcut ceva care contează în acestă țară? Asta vreți să faceți și în următorii 4 ani, liste cu dușmani imaginari?
  • Ce ținte mai aveți, vom avea liste negre, ca în anii '40?? Dacă asta vreți să faceți, poate a venit vremea să vă spunem că, deși ați fost aleși democratic, nu ați înțeles nimic din democrație, nimic din libertate și nimic din privilegiul de a reprezenta cetățenii României în Parlament.
  • Poate a venit vremea să vă spună cineva că extremismul nu va fi tolerat.
  • (...) Pot accepta că sunt oameni care își pierd cumpătul într-un context și în acest moment sunt oameni care suferă și sunt în situații dificile.
  • Dar, domnilor și doamnelor colegi de la AUR, vă întreb cumva uman: când v-ați pierdut și sufletul? Ce demon vă stăpânește dacă ați ajuns să vedeți criminali în salvatori, dictatură în mască și conspirație în vaccin? Cum ați ajuns aici și cum vă putem salva?".