Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că se caută soluții pentru modificarea legislaţiei cu privire la funcţionarea televiziunii şi radioului public. Orban a precizat că una dintre propuneri este ca funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie să fie separate. Suplimentarea funcțiilor de conducere în TVR și SRR a fost soluția identificată de liderii Coaliției pentru că nu s-au înțeles cum să-și împartă conducerea celor două instituții

Negocieri PNL, USR-PLUS, UDMRFoto: Captura Digi 24

"Este un grup de lucru care a fost constituit, care lucrează şi care are termen până luni să formuleze propuneri privitoare la legislaţia în domeniul funcţionării televiziunii şi radioului. Este posibil separarea celor două funcţii. (...)Problema este care este distribuţia de competenţe între preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general, care este procedura de desemnare a preşedintelui Consiliului de Administraţie şi a directorului general", a afirmat Orban.

Totodată, liderul PNL a mai spus că s-a decis în coaliţia de guvernare ca propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului să fie o persoană neînregimentată politic.

"A fost o discuţie la nivelul coaliţiei. (...) Ideea e să susţinem un candidat la funcţia de Avocat al Poporului care să nu fie partizan politic, care să aibă o carieră în domeniul respectării drepturilor omului, evident, să aibă studii juridice solide. O să discutăm mai multe propuneri, că e normal. Când vom avea o soluţie, o vom decide şi o vom anunţa public. Vrem să fie o persoană care să nu aibă o ştampilă de partid", a mai spus Orban.

Întrebat ce i se reproşează actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, pe care coaliţia vrea să o revoce din funcţie, Orban a spus că aceasta a încălcat foarte multe articole din Constituţie.

"De exemplu, a pus în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, că a considerat spitalele şi cadrele medicale centre de detenţie. Vreţi să vă mai spun de mulţimea de acţiuni, după părerea mea, care au ieşit din cadrul constituţional şi legal? De altfel, solicitarea se va discuta în cadrul Comisiilor juridice reunite şi acolo (...) o să existe o argumentaţie suplimentară faţă de argumentaţia conţinută în solicitarea de revocare", a explicat liderul PNL.

HotNews.ro a relatat în urmă cu o zi că liderii Coaliției nu s-au înteles la negocieri pentru împărțirea șefiei TVR și a Radioului public și au decis să modifice legea și să înființeze alte două funcții de conducere. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că, la ședința Coaliției, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au căzut de acord să spargă funcția de președinte director general în două, astfel TVR va avea două funcții de conducere iar Radioul Public alte două. Pentru Avocatul Poporului liderii Coaliției au decis să facă o nominalizare comună.