Deputatul USR-PLUS Claudiu Năsui, care a depus un proiect de lege privind crearea registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia, a publicat miercuri pe Facebook sentinţele de condamnare la închisoare a tătălui și a bunicii sale, în replică la acuzaţiile PSD privind legăturile cu Securitatea ale familiei sale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Claudiu Năsui afirmă că "una dintre cele mai mari ticăloșii" spuse la adresa USR-PLUS și a sa, de când a intrat în politică, este faptul că ar avea vreo legătură cu securitatea. "A fost propagată în forță și sponsorizată cu bani mulți, iar asta fix în campanie. PSD a decis să scrie această minciună chiar și în moțiunea parlamentară contra mea", spune Năsui.

El se apără publicând sentinţele de condamnare la închisoare a tătălui și a bunicii sale.

"Tatăl meu nu doar că nu a fost securist, dar a fost condamnat la închisoare de către securitate. Iar bunica mea a făcut închisoare la Sighet pentru că a ajutat partizanii anti-comuniști care făceau rezistență tocmai contra securității", afirmă ministrul Economiei.

Primul document publicat este sentința de condamnare la 7 ani de închisoare a tatălui său, în 1987, pentru infracțiunea de „refuz de înapoiere în țară”. Decizia a fost pronunțată de căpitanul de securitate Doru Viorel Ursu, devenit, după revoluție, ministru de interne în guvernul Ion Iliescu – Petre Roman.

Al doilea document este sentința de condamnare la 5 ani de închisoare a bunicii sale, în 1949, pentru „uneltirea contra ordinii sociale”. Adică pentru că a ajutat rezistența anti-comunistă din nordul țării, afirmă Năsui.

El mai spune că minciunile la adresa familiei mele au ajuns prea departe, iar acesta este motivul pentru care a depus la Senat proiectul de lege privind crearea registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia.

"Hai să vedem toți securiștii. Absolut toți care, apropo, primesc și pensie specială acum pentru marile servicii aduse statului. Și nu doar atât. Hai să vedem toate rudele de până la gradul 3 ale securiștilor care sunt acum în politică (parlamentari, primari, funcții alese, etc.). Măcar la 31 de ani de la revoluție, să aflăm și noi cine au fost securiștii și cine le sunt rudele care au dominat politica timp de atâția ani", adaugă Năsui.

Ce prevede proiectul de lege privind crearea registrului lucrătorilor Securitătii și legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnități sau funcții publice cu aceștia prin completarea Ordonanței de urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității:

  • "Articol unic. - Ordonanta de urgenta nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securitatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 182 din 10 martie 2008, cu modificarile și completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
  • La articolul 3, dupa alineatui (1), se introduc trei noi alineate, alin. (2)-(4), cu urmatorul cuprins:
  • „(2) Pentru a asigura dreptul de acces la informatii de interes public, orice cetatean roman, precum si presa scrisa și audiovizuala, partidele politico, organizatiile neguvemamentale legal constituite, autoritatile și institutiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, in legatura cu existenta sau inexistenia calitatii de lucrator al Securitatii, in sensul prezentei ordonante de urgenta, a rudelor de pana la gradul al Ill-lea ale persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii:
  • a) Președintele Romaniei;
  • b) deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European;
  • c) membru al Guvemului;
  • d) Avocatul Poporului;
  • e) primar.
  • (3) Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucratorilor Securitatii.
  • (4) Registrul public permite interogarea dupa nume, si, daca este cazul, dupa urmatoarele criterii:
  • a) functia sau demnitatea pe care o ocupa sau au ocupat-o, in cazul demnitatilor si functiilor prevazute la alin. (1);
  • b) legatura de rudenie de pana la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupa sau au ocupat demnitatile sau functiile prevazute la alin. (2).”
  • Aceasta lege a fost adoptata de parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. 1 din Constitutia Romaniei, republicata".