Cum se apără Năsui în fața acuzațiilor PSD privind legăturile familiei sale cu Securitatea: Publică pe Facebook sentințele de condamnare la închisoare a tatălui și bunicii sale

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 17 martie 2021, 11:44 Actualitate | Politic


Claudiu Nasui
Foto: Facebook
Deputatul USR-PLUS Claudiu Năsui, care a depus un proiect de lege privind crearea registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia, a publicat miercuri pe Facebook sentinţele de condamnare la închisoare a tătălui și a bunicii sale, în replică la acuzaţiile PSD privind legăturile cu Securitatea ale familiei sale.

Claudiu Năsui afirmă că "una dintre cele mai mari ticăloșii" spuse la adresa USR-PLUS și a sa, de când a intrat în politică, este faptul că ar avea vreo legătură cu securitatea. "A fost propagată în forță și sponsorizată cu bani mulți, iar asta fix în campanie. PSD a decis să scrie această minciună chiar și în moțiunea parlamentară contra mea", spune Năsui.

El se apără publicând sentinţele de condamnare la închisoare a tătălui și a bunicii sale.

"Tatăl meu nu doar că nu a fost securist, dar a fost condamnat la închisoare de către securitate. Iar bunica mea a făcut închisoare la Sighet pentru că a ajutat partizanii anti-comuniști care făceau rezistență tocmai contra securității", afirmă ministrul Economiei.

Primul document publicat este sentința de condamnare la 7 ani de închisoare a tatălui său, în 1987, pentru infracțiunea de „refuz de înapoiere în țară”. Decizia a fost pronunțată de căpitanul de securitate Doru Viorel Ursu, devenit, după revoluție, ministru de interne în guvernul Ion Iliescu – Petre Roman.
Al doilea document este sentința de condamnare la 5 ani de închisoare a bunicii sale, în 1949, pentru „uneltirea contra ordinii sociale”. Adică pentru că a ajutat rezistența anti-comunistă din nordul țării, afirmă Năsui.

El mai spune că minciunile la adresa familiei mele au ajuns prea departe, iar acesta este motivul pentru care a depus la Senat proiectul de lege privind crearea registrului lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia.

"Hai să vedem toți securiștii. Absolut toți care, apropo, primesc și pensie specială acum pentru marile servicii aduse statului. Și nu doar atât. Hai să vedem toate rudele de până la gradul 3 ale securiștilor care sunt acum în politică (parlamentari, primari, funcții alese, etc.). Măcar la 31 de ani de la revoluție, să aflăm și noi cine au fost securiștii și cine le sunt rudele care au dominat politica timp de atâția ani", adaugă Năsui.

Ce prevede proiectul de lege privind crearea registrului lucrătorilor Securitătii și legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnități sau funcții publice cu aceștia prin completarea Ordonanței de urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității:
 • "Articol unic. - Ordonanta de urgenta nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securitatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 182 din 10 martie 2008, cu modificarile și completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
 • La articolul 3, dupa alineatui (1), se introduc trei noi alineate, alin. (2)-(4), cu urmatorul cuprins:
 • „(2) Pentru a asigura dreptul de acces la informatii de interes public, orice cetatean roman, precum si presa scrisa și audiovizuala, partidele politico, organizatiile neguvemamentale legal constituite, autoritatile și institutiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, in legatura cu existenta sau inexistenia calitatii de lucrator al Securitatii, in sensul prezentei ordonante de urgenta, a rudelor de pana la gradul al Ill-lea ale persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii:
 • a) Președintele Romaniei;
 • b) deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European;
 • c) membru al Guvemului;
 • d) Avocatul Poporului;
 • e) primar.
 • (3) Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucratorilor Securitatii.
 • (4) Registrul public permite interogarea dupa nume, si, daca este cazul, dupa urmatoarele criterii:
 • a) functia sau demnitatea pe care o ocupa sau au ocupat-o, in cazul demnitatilor si functiilor prevazute la alin. (1);
 • b) legatura de rudenie de pana la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupa sau au ocupat demnitatile sau functiile prevazute la alin. (2).”
 • Aceasta lege a fost adoptata de parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. 1 din Constitutia Romaniei, republicata".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10620 vizualizari

 • -27 (57 voturi)    
  dar desigur, cum sa fie implicati? (Miercuri, 17 martie 2021, 11:50)

  tahomir [utilizator]

  Si afacerea Motorola?
  Dupa cum se stie orice doreste sa faca afaceri cu armata romana o poate face fara nici o legatura cu serviciile.
  Pai ia incercati sa fiti intermediari sa vindeti niste statii de comunicare, niste rachete, niste camioane, nu e absolut nici o problema.
  Familia lui Nasui asa a facut, deci se poate sa deveniti si voi multimilionari fara sa fi avut absolut nici o legatura cu serviciile.
  • +7 (7 voturi)    
   Să-l întrebi pe Bogdan Chireac. (Miercuri, 17 martie 2021, 16:56)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Ăla de-i de permanență pe la România TV și Antena 3. Bogdan Chireac sigur a vândut stații de comunicații Motorola Ministerului de Interne și Ministerului Apărării. Conform teoremei spuse de d-ta, Bogdan Chireac este securist?
   • +1 (1 vot)    
    Normal ca este (Miercuri, 17 martie 2021, 19:26)

    CristianG [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Ce intrebare..
 • -22 (52 voturi)    
  Cine se scuză se acuză (Miercuri, 17 martie 2021, 11:53)

  Mazeta [utilizator]

  Omul vrea să se scuze, dar mai mult rău își face. Cine a trăit înainte de 1989 știe că nu puteai pleca în Statele Unite fără o misiune și un dosar beton.
 • -11 (39 voturi)    
  Hai sa spunem cinstit (Miercuri, 17 martie 2021, 11:53)

  idealogul [utilizator]

  Nasui e fraier si nu e pas cu vremurile.
  Cui ii pasa ca bunica-sa a fost martirizata de securitate.
  Nasui trebuie sa iasa in fata si sa recunoasca sa este gay, negru, queer, fost sclav pe plantatie si sa faca operatie de schimbare de sex.
  Ar fi bifat toate "casutele" woke si dupa asta nimeni nu s-ar mai fi atins de el.
  Altfel blm si antifa ar fi incendiat Bucurestiul.
  Pana una alta Nasui e barbat, e alb si hetero deci este 10000% vinovat.
  Nu mai avem ce discuta.
  • +2 (14 voturi)    
   Din pacate (Miercuri, 17 martie 2021, 13:28)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   multi nu sesizeaza ironia din postarea ta
 • +32 (54 voturi)    
  Mda (Miercuri, 17 martie 2021, 11:53)

  TheFaime [utilizator]

  Intrebare catre pizidei, cati dintre voi colaboreaza cu mama rusie??? Si cati dintre voi au colaborat cu securitatea? Cred ca fac infarct daca aflu raspunsul la aceste intrebari.. Asa ca: Hai, mucles! Stiu ca nu va place in opozitie si ca latrati aiurea, insa era cazul dupa atatia ani de hotie, de numiri incompetente in functii cheie ale statului, dupa COLECTIV, 10 AUGUST, dupa manipulari, dupa indatorirea inclusv a stra-nepotilor nostri, dupa ce ne-ati vandut tara bucata cu bucata, etc. Ne-ati mancat viitorul, e gata de voi! Si ciuma are un leac, nu-i asa!? :) Il felicit pe Ministru pentru gest si transparenta, v-a arat ca nu stiti sa cititi nici macar niste hartii juridice simple. Dar ce pretentii sa ai de la voi: alta intrebare!! Urla invidia in voi ciumelor..si a mai urla mult si bine. La muna cu voi, nu la intins mana, la manipulat, la invrajbit populatia.
  • 0 (18 voturi)    
   boss raspunde simplu (Miercuri, 17 martie 2021, 12:45)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   cine incheie contracte de zeci de milioane de euro pe telecomunicatii speciale ? este sau nu este legat de securisti sau servicii?
  • -6 (8 voturi)    
   sa mi fie cu iertare (Miercuri, 17 martie 2021, 14:10)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   poate stii tu sa citesti niste hartii juridice simple, dar nu prea stii sa scrii

   va arat nu v-a arat, elementar , mucles
  • -1 (7 voturi)    
   Macar daca asta ar fi solutia (Miercuri, 17 martie 2021, 15:44)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Sunt total de acord ca cine a colaborat cu Securitatea sa nu aiba ce cauta in vreo functie publica si ar trebui sa piarda din pensie.

   Ar fi drept si ar fi un respect pentru cei care au avut de suferit in timpul comunismului.

   Dar nu e totusi aberant sa te legi de copiii pana la rudele de gradul 3?

   Imaginati-va oricare din voi ca sunteti din nefericire in acea lista a rusii care ar fi publica, doar pentru ca sunteti ruda cu vreun nenorocit si criminal? Ar fi drept?

   Eu nu inteleg de ce e nevoie sa ne legam de rudele oamenilor respectivi?
 • +32 (44 voturi)    
  compromitere (Miercuri, 17 martie 2021, 11:57)

  drago [utilizator]

  Asta este Romania de astazi! Cind cineva calca in picioare interesele oamenilor din servicii , politica , justitie , devine securist , hot , corupt , isi bate nevasta , si-a alungat copii , etc! Exista un mecanism infernal de compromitere!
  Din aceasta cauza oamenii de valoare se tin deoparte!
 • -3 (15 voturi)    
  Doar cei care au lucrat direct cu Secu ar fi norma (Miercuri, 17 martie 2021, 12:26)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  E aberant sa te iei de copiii sau versiroii unui nenoricit care batea si omora oameni in inchisori comuniste precum Aiud de exemplu

  Ce vina au copiii aia? Si-au ales el tatal?

  E o prostie. Daca legea ar fi fost doar pentru cei care in mod direct au lucrat cu Securitatea, atunci era OK.

  Dar asa, ma intreb daca nu cumva Nasui e chiar troll, in sensul ca propune ceva care oricum nu va fi constitutional.
 • -5 (13 voturi)    
  Atenti la postacii de serviciu (Miercuri, 17 martie 2021, 12:30)

  Zummm [utilizator]

  De pe vremea raposatului Base Cum aparau ei statul de drept si pe tanti Udrea. acum sunt in solda PNL-usr-ista.
 • 0 (12 voturi)    
  Intrebare: (Miercuri, 17 martie 2021, 12:36)

  spirache [utilizator]

  Confuzia este intenționată? ,,Decizia a fost pronunțată de căpitanul de securitate Doru Viorel Ursu...." . Eu vad ca acel căpitan era de justiție, nu de securitate, era un magistrat militar, așa cum astăzi există magistrați militari, care nu sunt SRI-isti. Așadar capitan de securitate=capitan de justiție? Nu știu dacă CSM ar fi de acord.
 • -1 (15 voturi)    
  IEMI (Miercuri, 17 martie 2021, 12:44)

  ausfahrt [utilizator]

  Cineva ar trebui sa-i spuna lui Nasui ca IEMI era o unitate a securitatii. Daca taticu' era inginer-sef ,asta inseamna ofiter superior..Naspa...
  Pareau mai isteti astia de la USR..
  • +3 (9 voturi)    
   dar (Miercuri, 17 martie 2021, 15:17)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui ausfahrt

   Se stie ca, dupa '89, tatal lui Nasui a fost unul dintre cei mai importanti sponsori ai PNTCD; asta se pare ca multi nu i-o iarta ! Chiar nu stiu cum a facut banii, cu Motorola sau altceva, stiu doar ca i-a folosit in sprijinul celui mai anticomunist ,partid politic ! O "vina" capitala care se resfrange asupra fiului ...
 • -7 (13 voturi)    
  Nasui din BNR cui raporta ierahic? o mica omisiune (Miercuri, 17 martie 2021, 12:45)

  hopsinoi [utilizator]

  a facut dl ministru, ca e educat de cine trebuie.

  Raporta in tara, in afara, sau si in afara si in tara?
  Ne poate lamuri dl ministru Nasui?
 • -5 (17 voturi)    
  ce mai scuze (Miercuri, 17 martie 2021, 12:54)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  ca bunica a tras de pe urma comunistilor. ok, de admirat. cinste ei.
  Ca tatal o fugit in US. Si pt asta a primit (in lipsa!!!!) condamnare la inchisoare (pe care evident ca nu a executat-o niciodata).
  Ma scuzatz, si Pacepa, era seful Securitatii si o fugit in USA. Era mai putin securist sau i s-a sters cumva asta pt ca fost condamnat nu la inchisoare, ci la moarte (evident, tot in lipsa) de regimul comunist?

  apoi revine in tara dupa Revolutie (tatal) si nu se stie cum, pune de afacerea Motorola, in care statul roman (adica noi, toti care am facut foamea, unii la propriu, prin anii 90) a fost pagubit de cateva milioane de dolari. Vreo 7 , cica.

  Desigur, in anii 90 , ca si acum, este la indemana oricui sa faca afaceri cu Armata si serviciile.

  Vedeti, nu stiati, de maine va faceti SRL si va duceti sa propuneti SRI/STS/SIE/MApN/MAI, oricui, sa le vindeti ceva armament, electronice, chestii....sa va luati comision cateva milioane de euro. Fara sa aveti aaabsolut nicio legaturica cu niciun serviciu de securitate din lumea asta, desiguuuur...

  E ataata de usor, ca nu inteleg de ce toti comentati pe aici , in loc sa va apucati de astfel de "afaceri"!!!
 • -3 (11 voturi)    
  Daca tacea, filosof ramanea (Miercuri, 17 martie 2021, 15:15)

  DanCris [utilizator]

  Cine putea sa plece din tara in anii 80 ?
  De ce a fost judecat de un tribunal militar ? De ce cazul a fost intocmit de un procuror militar ?!
  Pentru ca era ofiter conspirat oare ?
  Mai grav , a si dezertat.
  • +3 (9 voturi)    
   Deschide ochii (Miercuri, 17 martie 2021, 15:44)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui DanCris

   Daca te uiti in dosarul bunicii o sa bagi de seama ca si ea a fost judecata de un tribunal militar, ca mai toate infractiunile impotriva regimului comunist! Te pomenesti ca bunicuta era ofiter acoperit la Secu!?!
   • -3 (5 voturi)    
    E plina arhiva CNSAS (Miercuri, 17 martie 2021, 17:42)

    DanCris [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    De urmasi a celor care au suferit si care au devenit turnatori si colaboratori. Ca sa nu mai zic de cazurile celebre de fosti detinuti care apoi au devenit colaboratori (sa zicem ca au circumstante atenunate).
    Dar de si mai celebri vechi membrii PNL care au fost turnatori , ai auzit ?
  • +1 (5 voturi)    
   Coarda sensibila.. (Miercuri, 17 martie 2021, 19:14)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui DanCris

   Ai atins coardă sensibilă. :)) Dar sa stii că argumentele nu funcționează, atât timp cât Omul Nou le consideră atac la persoană. In rest, e la mintea cocoșului că Tribunalul Militar l-a judecat pt ca era... militar. Ar putea fi întrebată Monica Macovei, Augustin Lazar ori Victor Ciorbea ca sa ne spună care erau competențele instanțelor in acea perioadă. ,, Căpitanul de securitate" care era de fapt Căpitan de Securitate.Radio Erevan #Motorola


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by