Președintele PSD, Marcel Ciolacu îi acuză pe parlamentarii PNL și USR că au inițiat un proiect de lege care va permite străinilor să cumpere terenuri în România. Liderul PSD susține că inițiativa legislativă elimină interdicțiile de înstrăinare ale terenurilor agricole.

Ciolacu, plen Camera Deputaților Foto: PSD

Președintele PSD face referire la o inițiativă legislativă depusă la Senat de către 61 de deputați și senatori ai coaliției de guvernare care elimină o serie de criterii pentru achiziționarea terenurilor agricole.

„Un nou jaf național al coaliției de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc! 100 de miliarde de euro – atât este valoarea terenului agricol al României. Prin legislația adoptată anul trecut, în acord cu legislația europeană, i-am împiedicat să mai vândă aceste terenuri străinilor. Pentru a proteja atât fermierii, cât și statul român în condițiile în care deja 4 milioane de hectare de pământ nu mai sunt ale românilor! Ce fac ei acum ?! 61 de deputați și senatori ai Puterii, în frunte cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au depus la Senat un proiect de lege prin care să se dea din nou drumul vânzării pământului românesc”, transmite Marcel Ciolacu.

El precizează că dispar condițiile privind domiciliul și rezidența, dar - mai ales - dispar și interdicțiile de înstrăinare care erau de minim 8 ani de la data cumpărării terenurilor.

„Asta e reforma lor! În loc să sprijine fermierii români, ei dau liber samsarilor de terenuri. Cum își va putea asigura România consumul intern dacă pământul nu îi mai aparține ?! Cum vom putea spera să nu mai fim o mare piață de desfacere pentru toate porcăriile pline de pesticide venite din afară ?! Nicicum! Dacă ei distrug acum tot! PS : Prin comparație, cele 10 miliarde de euro pe care vor să-i obțină din vânzarea companiilor românești vor părea un mizilic”, conchide social-democratul.

Un grup de parlamentari PNL, USR şi UDMR au depus la Senat o propunere legislativă pentru completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole şi a Legii 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă.

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul depus iniţiatorii vizează "realizarea scopului fundamental al Legii 17/2014 acela al comasării terenurilor agricole (...), clarificarea termenilor neclari sau contradictorii din legislaţia în vigoare, eliminarea barierelor birocratice ridicate de modificările din 2020 prin simplificarea procedurilor, clarificarea claselor de preemptori, diminuarea amenzilor prevăzute pentru sancţionarea contravenţiilor astfel încât acestea să poată fi dispuse de către instituţiile cu competenţe în acest domeniu".