Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că în mai puţin de două luni va face publică o „analiză juridică” a planurilor urbanistice zonale (PUZ) ale fiecăruia dintre sectoarele municipiului Bucureşti, documente a căror aplicare a fost suspendată temporar de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, scrie News.ro. „În ele este apogeul golăniei care a dominat urbanismul din Bucureşti. (...) Există funcţionari care au colaborat cu această reţea de influenţă (în domeniul proiectelor imobiliare – n.r.) dintotdeauna şi pe care nu trebuie foarte mult ca să-i dai afară, trebuie doar să vezi că au emis nişte autorizaţii ilegale în mod sistematic”, declară Nicuşor Dan.

Nicușor DanFoto: PMB

„Undeva peste o lună şi jumătate-două o să vedeţi, o să ies în faţa dumneavoastră şi, bineînţeles, a Consiliului General, care a suspendat aceste PUZ-uri, şi o să fac o analiză juridică a fiecăruia dintre PUZ-urile de sector. În ele este apogeul golăniei care a dominat urbanismul din Bucureşti, sunt sute de hectare, în condiţiile în care noi avem probleme uriaşe, severe cu aerul din Bucureşti, cu poluarea, sute de hectare din spaţii verzi deveneau construibile, se construiau blocuri între blocuri, blocuri între case dar, mai mult de atât, se anulau şanse de dezvoltare, pentru că Bucureştiul are câteva şanse de dezvoltare, şansă de dezvoltare este metroul de suprafaţă sau trenul de suprafaţă pe infrastructura CFR, aşa cum vedem peste tot în lume”, a declarat Nicuşor Dan duminică, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima Tv. El a explicat că, potrivit PUZ-ului, pe linia de cale ferată ar apărea alte blocuri care anulează posibilitatea de dezvoltare a metroului de suprafaţă.

Conform lui Nicuşor Dan, în Direcţia de Urbanism din Primăria Generală există angajaţi care au eliberat ilegal documente în baza cărora se poate construi.

„Sunt mulţi oameni acolo care au dat de-a lungul timpului autorizaţii şi PUZ-uri ilegale şi care o să părăsească instituţia. (...) Există funcţionari care au colaborat cu această reţea de influenţă (în domeniul proiectelor imobiliare – n.r.) dintotdeauna şi pe care nu trebuie foarte mult ca să-i dai afară, trebuie doar să vezi că au emis nişte autorizaţii ilegale în mod sistematic. Evident, primarul şi arhitectul şef care au condus această structură au fost complici şi cu ei, şi cu cei care au venit la ei”, a afirmat Nicuşor Dan.

Întrebat cine face parte din aşa numita „mafie imobiliară”, Nicuşor Dan a explicat că, prin eliberarea de autorizaţii de construire unor proprietari pentru suprafeţe mai mari decât prevede legea, sunt investitori care au câştigat sute de mii şi chiar milioane de euro. „Sunt convins că există foarte mulţi oameni care, prin aceste PUZ-uri de sector, au obţinut un folos necuvenit” a adăugat edilul.

Primarul general promite o analiză pe care o va realiza o structură din această Direcţie de urbanism, respectiv Serviciul de proiecte urbane, care au fost „mai puţin implicaţi” în eliberarea acestor autorizaţii, primarul invitând societatea civilă „să contribuie” la analiza PUZ-urilor.

Edilul a arătat că există în jur de 30-40 de litigii pe care vecinii unor construcţii ilegale le-au deschis în instanţă.

Primarul în funcţie a răspuns şi acuzaţiilor predecesorului său, Gabriela Firea, care susţine că astfel se blochează dezvoltarea Capitalei, Nicuşor Dan susţinând că Gabrielei Firea „ar trebui să-i fie ruşine pentru ce a făcut cu oraşul ăsta”.

Întrebat dacă suspectează că unii consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti au interese în domeniul imobiliarelor edilul a răspuns: „Nu ştiu, pot să vă spun că în majoritatea USR-PLUS/PNL, 29 din 29 au votat pentru suspendarea PUZ-ului, pentru chestiunea asta am fost extrem de fericit”.

De asemenea, întrebat ce se întâmplă cu oamenii care au dat avansuri pentru a cumpăra locuinţe a căror construire a fost suspendată odată cu planurile urbanistice zonale de sector, edilul a răspuns că îi sfătuieşte pe cetăţeni „să nu dea avans pentru imobile care nu au o autorizaţie de construire”.

El a explicat totodată că pentru dezvoltatorii imobiliari care au obţinut certificatul de urbanism, construcţia va continua în baza PUZ-urilor, iar unde există suspiciuni de ilegalitate în privinţa eliberării certificatelor de urbanism, prefectul va trebui să se pronunţe dacă atacă sau nu în instanţă eliberarea respectivelor documente.