Alese pe sprânceană. 25 de cadre medicale de la Direcția de Asistență Socială (DAS) au rămas detașate la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Consecința: cele 110 cabinete medicale școlare și studențești, și-așa cu un număr redus de personal, sunt și mai insuficient acoperite, scrie ReporterIS.

Medici coronavirusFoto: Salvatore Laporta/IPA/ Profimedia Images

În schimb, medicii și asistentele detașate primesc un spor la salariu de 50%. Pentru asistente înseamnă 1.500-2.000 de lei net în plus, iar pentru medici încă 5.000 de lei. „Pe bază de pile”, a explicat o sursă din DAS cum li s-a prelungit detașarea celor 25.

Chiulul de la cabinetele școlare e o problemă sistemică, mulți medici fie fac rezidențiatul, fie au și cabinete de medicină a familiei, fie o șterg mai devreme pentru a merge în centrele de vaccinare unde câștigă câte 90 de lei în plus pe oră. „Ei figurează în mai multe locuri odată. Așa ceva e imposibil”, a explicat sursa.

Detașările durează încă din 2020

Toamna trecută, în plină pandemie, cât școlile au fost închise, mare parte din personalul sanitar al Direcției de Asistență Socială a Primăriei a fost detașat la DSP. Medicii și asistentele au făcut anchete epidemiologice, recoltări, triaj. În urma detașării, fiecare a primit 50% în plus la salariu. „Aproximativ 80% din cadrele medicale au fost detașate”, a spus Luminița Munteanu, șefa DAS.

Dar din totalul detașărilor, majoritatea asistentelor nu au primit sporuri, fiind redistribuite, pe linie epidemiologică, la unități ale Primăriei: cămine de bătrâni, Starea Civilă, Baia Comunală, Centrul CA Rosetti.

Citește articolul cintegral pe ReporterIS.ro