Scandalul publicării datelor despre vaccinare de către Ministerul Sănătății a fost un test politic pentru premierul Florin Cîțu. Pus în fața unui subiect sensibil, transparența, șeful Guvernului a atacat în logica unui conflict politic, pentru ca mai apoi să dea înapoi în fiecare zi astfel încât să nu iasă șifonat la final. Luni, în prima zi a scandalului, a anunțat control la Ministerul Sănătății, marți a vorbit despre faptul că acesta este ipotetic, a arătat cu degetul către cei care au fost deranjați și a spus că susține transparența, pentru ca miercuri mesajul să fie unul tranșant: transparență sută la sută.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai jos cronologia declarațiilor premierului pe subiectul datelor publicate de Ministerul Sănătății:

​Luni, 8 martie

"Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii".

Marți, 9 martie

"Ipoteticul control care s-ar putea face la Ministerul Sănătăţii a suscitat multe discuţii tendenţioase în spaţiul public. Aşa că fac următoarele precizări: susţin transparentizarea informaţiilor de către toate autorităţile statului. Oamenii trebuie să ştie date despre cheltuirea banilor publici, despre pandemie, vaccinare şi despre orice altă informaţie de interes public. Este normal să fac verificări în legătură cu sesizările pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informaţia cum că nu aş fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare judeţe este incorectă. Reiterez: sunt de acord cu transparentizarea informaţiilor de interes public, cu menţiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal şi cu avizele necesare. Datele pentru care am primit sesizări sunt legate de vaccinare (...). Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme. În cazul în care voi hotărî demararea unui control, cum voi avea un răspuns îl voi face public!", a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Miercuri, 10 martie

"Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă (cu publicarea listelor-n.r) Transparență sută la sută. Datele sunt publicate nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este să nu fie interpretat greșit. Am văzut multe interpretări în spațiul public, unele tendențioase și eu cred că cei care le-au publicat au datoria să le explice. Dacă este adevărat ce se aude sau nu. Din punctul meu de vedere, transparență sută la sută".