Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, marţi, prelungirea, până la 31 martie, a termenului de finalizare a rapoartelor în cazul activităţii Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Decizia conducerii Parlamentului apare în contextul în care PNL, USR-PLUS și UDMR nu au ajuns la o înțelegere privind împărțirea celor trei funcții.

Ludovic OrbanFoto: Captura Facebook

De asemenea, s-a mai stabilit prelungirea, tot până la data de 31 martie, a termenului pentru raportul la procedura de revocare a Avocatului Poporului.

"Am stabilit două noi termene, am constatat că rapoartele Televiziunii şi Radioului public nu fuseseră trimise pentru aviz la Comisiile de buget-finanţe, conform procedurii legale. Adică, în vechea legislatură, Birourile permanente reunite, când au primit rapoartele, nu le-au trimis decât spre Comisia de cultură şi nu au sesizat, pentru aviz, Comisiile de buget-finanţe", a susţinut Orban.

El a adăugat că, astfel, a fost îndreptată o eroare, fiind sesizate Comisiile de buget-finanţe pentru aviz, dar şi cele juridice pentru raport la procedura iniţiată de revocare a Avocatului Poporului.

"Practic, noi, astăzi, am îndreptat această eroare, am sesizat şi Comisiile de buget-finanţe pentru aviz, cu termen de 10 zile de emitere a avizului, şi Comisiile de cultură au primit un nou termen de finalizare a raportului, data de 31 martie - TVR şi Radio. De asemenea, s-a prelungit termenul de finalizare a raportului în Comisiile juridice privitor la procedura iniţiată de revocare a Avocatului Poporului - 31 martie", a precizat Orban.

Reamintim că la ședința Coaliției de la începutul săptămânii trebuia discutată situația revocărilor și numirilor noilor șefi ai TVR, SRR, Agerpres și Avocatului Poporului însă subiectul a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Amânarea are legătură cu faptul că prioritară era dezbaterea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dar și cu faptul că cele patru partide nu au reușit să ajungă la un consens privind împărțirea funcțiilor.

Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că PNL dorește să obțină șefia TVR, dar și cea a Avocatului Poporului, USR dorește conducerea Radioului. Liberalii le-ar fi sugerat partenerilor de la UDMR să preia șefia Agerpres, propunere refuzată de aceștia. UDMR își dorește să fie partener cu drepturi depline la masă negocierilor și solicită fie conducerea Avocatului Poporului, fie cea a radioului public.

Ce nume sunt vehiculate pentru șefia celor trei instituții

De altfel, în bucătăria internă a partidelor de Coaliție au fost vehiculate nume care ar putea fi promovate pentru cele patru instituții cheie. La TVR, potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis dorește să o propună pe Mădălina Dobrovolschi. Un alt nume apărut la bursa zvonurilor și care își dorește să fie director general al TVR este cel al Monicăi Ghiurco reprezentantă a salariaților în CA al TVR.

Pentru șefia Societății Radio, Dacian Cioloș intenționează să-l propună în cadrul Coaliției pe Gabriel Basarabescu (angajat al SRR și membru în Consiliul de Administrație din partea angajaților), dar USR nu este dispus să cedeze numirea partenerului de la Plus. USR îl susține pe Liviu Popescu (a lucrat în TVR, Digi24, BBC) pentru fotoliul de la SRR. Șansele sunt în favoarea USR-ului.

UDMR dorește o funcție de conducere relevantă, mai exact șefia Avocatului Poporului (numele lui Eckstein Kovacs a fost vehiculat) sau a Radioului Public.