Parlamentarii USR-PLUS au depus proiecte de modificare a Regulamentelor celor două Camere, respectiv a Statutului deputaților și senatorilor, astfel încât furtul la vot să fie sancționat, inițiativa venind după ce în timpul dezbaterilor pe tema bugetului de stat pe 2021 au fost cazuri de parlamentari care au votat și cu cartelele unor colegi, informează un comunicat de presă al Alianței USR-PLUS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât ‘avertisment scris’, așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor. Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, declară deputata USR PLUS Oana Țoiu.

Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară. Adică, vor pierde peste 80% din indemnizație! De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula, potrivit comunicatului citat.

Totodată, proiectele de modificare a Regulamentelor Camerelor prevăd explicit, pe lângă sancțiunea cu reducerea indemnizației, că este interzisă utilizarea cardului de vot de către o altă persoană.