Theodor Stolojan: Trebuie să ne gândim serios ce vrem să facem cu sistemul de impozite şi taxe din România, care e total depărtat de ce înseamnă în Uniunea Europeană
Stolojan afirmă că România este „caz unic în Europa” în ceea ce priveşte cheltuielile cu salariile şi cu asistenţa socială, raportat la veniturile din impozite şi taxe.
„Aici e o discuţie mare care trebuie făcută. Noi trebuie să înţelegem că acest sistem nu poate funcţiona în continuare în perspectiva unui termen mediu şi lung şi avem, iată, două căi de urmat: pe de o parte trebuie să ne gândim serios ce vrem să facem cu sistemul de impozite şi taxe din România care e total depărtat de ce înseamnă în Uniunea Europeană. Va veni un moment când ne apropiem mai mult de nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeană, acum suntem undeva la 70%, ne vom apropia de 80-90% şi va trebui să ne punem foarte serios întrebarea: vrem într-adevăr 6% la învăţământ din PIB? Vrem 6% la sănătate, vrem 2% la armată? Dacă vrem, atunci trebuie să ne întrebăm de unde scoatem tot acest volum de impozite şi taxe care dă cu mult mai mult decât 31% cât avem noi în prezent cu fonduri europene cu tot”, a declarat Theodor Stolojan, într-o emisiune la Digi 24.
Întrebat dacă ar trebui ca guvernanţii să ia în calcul majorări de impozite şi taxe, a răspuns afirmativ.
„Vor trebui să se gândească în viitor. Altfel, rămânem în aceeaşi situaţie în care avem altă structură de impozite şi taxe decât în Uniunea Europeană şi bineînţeles, alte niveluri, ca să zic aşa, de cheltuieli care trebuie finanţate pentru educaţie, pentru sănătate şi multe altele. Sigur că există şi alternativă: dacă eu vreau să rămân mai departe să plătesc 10% impozit pe venituri, persoană fizică vorbesc, indiferent că am în România deja cam, după unele aprecieri, aproape un milion de oameni care câştigă peste 1000 de euro salariu net, venit net pe lună. Deci dacă eu vreau să rămân cu 10% impozit pe venituri, atunci trebuie să mă gândesc că dincolo, la cheltuieli social-culturale, sănătate, educaţie, trebuie să introduc mai multă coplată. Nu pot să am servicii de calitate în educaţie, în sănătate, rămânând să finanţez cu 3% când media în Uniunea Europeană este undeva de 6-7% pentru domeniile respective. Sigur că şi acolo trebuie făcute reforme”, a adăugat fostul premier.
În ceea ce priveşte cheltuielile cu asistenţa socială – structurate pe două mari categorii: pensiile şi cu asistenţa socială - fostul premier consideră că acestea ar trebui denumite mai degrabă „cheltuieli cu protecţia socială”.

Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
Nimic despre digitalizare, nimic despre taierea privilegiilor clasei politice/birocratice, ci doar cresteri de taxe, atat vede acest dinozaur.
Ăștia sunt infractori de tip vechi învățați sa fure de la stat si găurile sa le acopere prostii de privați.
Prin ce este renumit Stolojan? A furat valuta populatiei din bănci. Așa gândesc acești "liberali".
Si ce nu precizează domnul complice de infractor Stolojan, care a dispărut din politica pentru ca era șantajat, este că privatul persoana fizică NU PLĂTEȘTE 10%.
Daca o firma are 100 lei profit statul ii ia odata 16%, si acum persoana fizica are 86 lei. Din acești 86% persoana fizica trebuie sa dea 10% si taxe de asigurări sociale si de sanatate inca vreo 5%. Deci in final statul ramane cu o treime din profit. In cazul salariului 50% e al statului si 50% al salariatului.
Este revoltător ca un "liberal" nu renunță la aparatul bugetar care este cat cel privat, nu renunță la pensii speciale, dar in criza, atunci cand privatul o duce mai greu, drept solutie are sa il incarce si mai tare pe privat.
.
Romania are o rata de colectare extrem de mica. Milioane de adulti, populatie in varsta de munca, nu aduc nici un venit la buget. Ce facem cu ei?
Cine plateste pentru primarie, scoala, politie, cabinet medical, drumuri etc intr-o comuna in care toti locuitorii practica agricultura de subzistenta sau lucreaza la negru?
Si viceversa - cui ii pasa in comuna aia de performanta serviciilor oferite de bugetari cand nimeni nu plateste? Daca ar scoate lunar banii din buzunar ca sa plateasca, poate ar fi mai atenti cu cine voteaza cand vin alegerile?...
stiu un primar de sector in Bucuresti care este dator vandut statutului roman si care inca nu este executat de acesta - de ce??? daca era un fraier de rand de multa vreme ramanea ca neica nimeni in drum...
Mai stiu pe unul care urma sa fie executat pentru prejudiciul creat - inca este in curs de derulare etapa de avaluare si nu de valorificare deci impricinatul a si iesit in libertate - oare de ce???
Mai stiu pe una care a fost Premaritza la Capitala ro si prea multe chestii a umblat nu cu pompa ci cu trompa - chiar nimic pana acum???
Prea multe servicii publice inutile cand AI poate rezolva problemele curente si poate chiar basca si altele mai complexe doar in cel mai nefericit caz sa ai nevoie de un badea gheorghe la premarie care sa scaneze documentele si gata raspunsul - fara comisii, inspectori si altele...
Ce nevoie sa existe de tot felul de analfabeti pe post de consilieri locali nu mai putin de 7, daca nu gresesc, in fiecare loc uitat poate si de Dzeu???
de ce sa am nevoie de contabila la premaria mea uitata cand documentele se pot intocmi din afara cu preturi modice - tarif prestare executat de exemplu de o contabila de la Premaria capitalei de judet si gata.
cate posturi s-ar mai subtia in administratia locala ca sa nu mai vorbim despre alte institutii atasate statului Inspectoratul de invatamant, de sanatate publica, de inspectie sanitar-veterinara, si povestea poate continua.
dar nu asta salveaza RO ci mediul privat si aici inca nu s-a vazut PM care sa ii arda vrea 2-3 mediului privat de sa creasca in 203 ani cat nu a crescut in 10 ani si aici vad ca nici un economist nu a bagat nici un vreasc pe foc si nici macar un bat prin gard.
Onor sa ne traiasca
si pururea sa infloreasca
ieconomia
in Romania!!!
PS
Nu imi ies versurile decat in stare de nervi
Romania nu se platesc conform directivelor UE. Ca subventiile pentru agricultura platite de UE sunt de trei ori mai mici decat cele platite statelor dezvoltate.Vrea doar sa puna noi dari .Ca fost mare oficial ma asteptam sa vina cu propuneri in sprijinul romanilor. Nu-l deranjeaza ca asa zisele investitii facute pe timpul crizei nu aduc crestere economica imediata, si sunt o forma de
indatorare pentru generatii.E usor sa vorbesti cand ai sacii in caruta.
inventează noi taxe și impozite.Poate dacă vrea să
confiște din nou economiile în valută ale românilor,
așa cum a mai făcut-o.Este un campion al cinismului și ipocriziei,rolul lui este să-i facă pe săraci și mai săraci.
Sunt de acord că primul lucru care trebuie facut este refacerea bazei de impozitare fără nici-un fel de majorări de impozite și taxe, prin eliminarea unor excepții și privilegii, precum si prin reducerea evaziunii fiscale. Al doilea lucru este ceea ce mulți doresc reforma sectorului public finanțat din bugetele publice. Dar, în final, rămâne problema ridicată de mine: sistemul fiscal din România este mult diferit de cel din Europa. De unde si optiunile pe care le avem: aliniere la sistemele fiscale predominante din țările dezvoltate din Uniunea Europeană (ceea ce înseamnă si impozitare progresivă ) ; sau menținerea actualului sistem fiscal din România, cu măsuri de refacere a bazei fiscale și extinderea co-plății pentru unele servicii sociale.
sau chiar au dispărut în ceața Pandemiei.
Poate ca nu trebuie ca RO sa se alinieze la un sistem fiscal - structura care poate nu este cea mai recomandata/ potrivita,
Ciudat este ca nu se pomeneste despre invatamantul privat care tot cu tehnologia poate sa nu coste asa de mult si ar putea da rezultate poate chiar mai bune decat cel public.
Trebuie sau nu trebuie sa fie limitate excesele create in RO indifernt de sistemul fiscal in vigoare? Cum si in ce fel??? S-a ajuns in aceasta situatie si dupa ce orice mod de stopare a dezmatului a fost blocat de ccr - vezi contul care face platile....
Si e ca la Caragiale:
"Da, când e vorba de prinţipuri, stimabile, da, mă fac, adică nu, nu mă fac, sunt când e vorba de asta, sunt mai catolic decât Papa..."
Doar ca puneti anapoda "printipiul" alinierii cu Vestul inaintea REALITATII care striga ce este, de fapt, de facut: România are unul dintre cele mai mici grade de colectare a taxelor și impozitelor din UE – 26,7% din PIB în condițiile în care media europeană este de 41% din PIB. Pai vreti sa ajungem macar la media de 41% prin mariri de taxe si impozite sau impozitare progresiva?
Zau, asta lipseste?