Theodor Stolojan: Trebuie să ne gândim serios ce vrem să facem cu sistemul de impozite şi taxe din România, care e total depărtat de ce înseamnă în Uniunea Europeană

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 februarie 2021, 16:52 Actualitate | Politic


Theodor Stolojan
Foto: Hotnews
Liberalul Theodor Stolojan susţine că în România cheltuielile cu salariile din sistemul bugetar şi cu asistenţa socială sunt mari în raport cu veniturile colectate din impozite şi taxe. Potrivit News.ro, el afirmă că guvernanţii „vor trebui să se gândească în viitor” la majorări de taxe şi impozite sau la introducerea unei forme de coplată pentru unele servicii sociale şi culturale.

Stolojan afirmă că România este „caz unic în Europa” în ceea ce priveşte cheltuielile cu salariile şi cu asistenţa socială, raportat la veniturile din impozite şi taxe.

„Aici e o discuţie mare care trebuie făcută. Noi trebuie să înţelegem că acest sistem nu poate funcţiona în continuare în perspectiva unui termen mediu şi lung şi avem, iată, două căi de urmat: pe de o parte trebuie să ne gândim serios ce vrem să facem cu sistemul de impozite şi taxe din România care e total depărtat de ce înseamnă în Uniunea Europeană. Va veni un moment când ne apropiem mai mult de nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeană, acum suntem undeva la 70%, ne vom apropia de 80-90% şi va trebui să ne punem foarte serios întrebarea: vrem într-adevăr 6% la învăţământ din PIB? Vrem 6% la sănătate, vrem 2% la armată? Dacă vrem, atunci trebuie să ne întrebăm de unde scoatem tot acest volum de impozite şi taxe care dă cu mult mai mult decât 31% cât avem noi în prezent cu fonduri europene cu tot”, a declarat Theodor Stolojan, într-o emisiune la Digi 24.

Întrebat dacă ar trebui ca guvernanţii să ia în calcul majorări de impozite şi taxe, a răspuns afirmativ.

„Vor trebui să se gândească în viitor. Altfel, rămânem în aceeaşi situaţie în care avem altă structură de impozite şi taxe decât în Uniunea Europeană şi bineînţeles, alte niveluri, ca să zic aşa, de cheltuieli care trebuie finanţate pentru educaţie, pentru sănătate şi multe altele. Sigur că există şi alternativă: dacă eu vreau să rămân mai departe să plătesc 10% impozit pe venituri, persoană fizică vorbesc, indiferent că am în România deja cam, după unele aprecieri, aproape un milion de oameni care câştigă peste 1000 de euro salariu net, venit net pe lună. Deci dacă eu vreau să rămân cu 10% impozit pe venituri, atunci trebuie să mă gândesc că dincolo, la cheltuieli social-culturale, sănătate, educaţie, trebuie să introduc mai multă coplată. Nu pot să am servicii de calitate în educaţie, în sănătate, rămânând să finanţez cu 3% când media în Uniunea Europeană este undeva de 6-7% pentru domeniile respective. Sigur că şi acolo trebuie făcute reforme”, a adăugat fostul premier.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu asistenţa socială – structurate pe două mari categorii: pensiile şi cu asistenţa socială - fostul premier consideră că acestea ar trebui denumite mai degrabă „cheltuieli cu protecţia socială”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8970 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Nu zice nimic despre lacomia administratiei, (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 20:17)

  emil bobu [utilizator]

  care toaca miliarde din banii luati cu furca de la sectorul privat.

  Nimic despre digitalizare, nimic despre taierea privilegiilor clasei politice/birocratice, ci doar cresteri de taxe, atat vede acest dinozaur.
  • +6 (12 voturi)    
   Pai PNL=PSD=Aceeași Mizerie. (Duminică, 21 februarie 2021, 10:46)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Stolojan - partenerul infractorului Băsescu ce a luptat sa o dea jos pe Laura Codruța Kovesi.
   Ăștia sunt infractori de tip vechi învățați sa fure de la stat si găurile sa le acopere prostii de privați.
   Prin ce este renumit Stolojan? A furat valuta populatiei din bănci. Așa gândesc acești "liberali".
   Si ce nu precizează domnul complice de infractor Stolojan, care a dispărut din politica pentru ca era șantajat, este că privatul persoana fizică NU PLĂTEȘTE 10%.
   Daca o firma are 100 lei profit statul ii ia odata 16%, si acum persoana fizica are 86 lei. Din acești 86% persoana fizica trebuie sa dea 10% si taxe de asigurări sociale si de sanatate inca vreo 5%. Deci in final statul ramane cu o treime din profit. In cazul salariului 50% e al statului si 50% al salariatului.
   Este revoltător ca un "liberal" nu renunță la aparatul bugetar care este cat cel privat, nu renunță la pensii speciale, dar in criza, atunci cand privatul o duce mai greu, drept solutie are sa il incarce si mai tare pe privat.
   .
  • +5 (5 voturi)    
   Whataboutism 100% (Duminică, 21 februarie 2021, 13:50)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Largirea bazei de impozitare este la fel de importanta ca reducerea incompetentei si coruptiei din administratia publica.

   Romania are o rata de colectare extrem de mica. Milioane de adulti, populatie in varsta de munca, nu aduc nici un venit la buget. Ce facem cu ei?
   Cine plateste pentru primarie, scoala, politie, cabinet medical, drumuri etc intr-o comuna in care toti locuitorii practica agricultura de subzistenta sau lucreaza la negru?
   Si viceversa - cui ii pasa in comuna aia de performanta serviciilor oferite de bugetari cand nimeni nu plateste? Daca ar scoate lunar banii din buzunar ca sa plateasca, poate ar fi mai atenti cu cine voteaza cand vin alegerile?...
   • +2 (2 voturi)    
    poate ca un raspuns este (Duminică, 21 februarie 2021, 17:54)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Coruptia.

    stiu un primar de sector in Bucuresti care este dator vandut statutului roman si care inca nu este executat de acesta - de ce??? daca era un fraier de rand de multa vreme ramanea ca neica nimeni in drum...

    Mai stiu pe unul care urma sa fie executat pentru prejudiciul creat - inca este in curs de derulare etapa de avaluare si nu de valorificare deci impricinatul a si iesit in libertate - oare de ce???

    Mai stiu pe una care a fost Premaritza la Capitala ro si prea multe chestii a umblat nu cu pompa ci cu trompa - chiar nimic pana acum???

    Prea multe servicii publice inutile cand AI poate rezolva problemele curente si poate chiar basca si altele mai complexe doar in cel mai nefericit caz sa ai nevoie de un badea gheorghe la premarie care sa scaneze documentele si gata raspunsul - fara comisii, inspectori si altele...

    Ce nevoie sa existe de tot felul de analfabeti pe post de consilieri locali nu mai putin de 7, daca nu gresesc, in fiecare loc uitat poate si de Dzeu???

    de ce sa am nevoie de contabila la premaria mea uitata cand documentele se pot intocmi din afara cu preturi modice - tarif prestare executat de exemplu de o contabila de la Premaria capitalei de judet si gata.

    cate posturi s-ar mai subtia in administratia locala ca sa nu mai vorbim despre alte institutii atasate statului Inspectoratul de invatamant, de sanatate publica, de inspectie sanitar-veterinara, si povestea poate continua.

    dar nu asta salveaza RO ci mediul privat si aici inca nu s-a vazut PM care sa ii arda vrea 2-3 mediului privat de sa creasca in 203 ani cat nu a crescut in 10 ani si aici vad ca nici un economist nu a bagat nici un vreasc pe foc si nici macar un bat prin gard.

    Onor sa ne traiasca
    si pururea sa infloreasca
    ieconomia
    in Romania!!!

    PS
    Nu imi ies versurile decat in stare de nervi
 • +17 (19 voturi)    
  Nostalgie (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 21:29)

  VOX. [utilizator]

  Eram pusti, aveam plete, Solojan era pe moarte, iar Basescu bocea de mama focului. Ce vremuri...
 • +16 (18 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 21:55)

  mihai_mi [utilizator]

  Stolojene, cam brusca schimbarea de la "taiem de la bugetari" la "nu taiem de la clientela politica si ii biciuim la sange pe privati"!
 • +12 (14 voturi)    
  Mai multa grija fata de romani (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 22:00)

  Radu I [utilizator]

  Nu-l deranjeaza ca salariile sunt mult sub statele UE, dar vrea taxe si impozite ca-n UE.Nu-l preocupa faptul ca redeventele pentru materiile prime sunt cele mai mici din UE, ca taxele si impozitele investitorilor straini in
  Romania nu se platesc conform directivelor UE. Ca subventiile pentru agricultura platite de UE sunt de trei ori mai mici decat cele platite statelor dezvoltate.Vrea doar sa puna noi dari .Ca fost mare oficial ma asteptam sa vina cu propuneri in sprijinul romanilor. Nu-l deranjeaza ca asa zisele investitii facute pe timpul crizei nu aduc crestere economica imediata, si sunt o forma de
  indatorare pentru generatii.E usor sa vorbesti cand ai sacii in caruta.
  • +8 (10 voturi)    
   Ce vrei de la Draga Stolo? (Duminică, 21 februarie 2021, 8:56)

   Tambrian [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   Un om ce nu a avut nici o grija, din vremea veche si pana la ultima mare functie de europarlamentar. Sa-i zicem lui draga Stolo, ca e vremea, sa ne lase cu vorbaria.
  • +8 (12 voturi)    
   Numitul Dragă Stolo este milionar în (Duminică, 21 februarie 2021, 9:01)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   euro și dolari,așa că îl doare în bască dacă
   inventează noi taxe și impozite.Poate dacă vrea să
   confiște din nou economiile în valută ale românilor,
   așa cum a mai făcut-o.Este un campion al cinismului și ipocriziei,rolul lui este să-i facă pe săraci și mai săraci.
 • +6 (6 voturi)    
  rock (Duminică, 21 februarie 2021, 0:16)

  TLiviu [utilizator]

  Praduitzil !
 • +8 (8 voturi)    
  Trebuie reformată în primul rând ccr-ul și tagma (Duminică, 21 februarie 2021, 0:47)

  ploiesteanu [utilizator]

  judecătorilor care odată ce au pus mâna pe aceste drepturi își judecă propriile interese. Nu se poate așa ceva. Dictatura ccr și cea judecătorească îngenunche România.
 • -2 (2 voturi)    
  sistemul fiscal din România (Duminică, 21 februarie 2021, 17:09)

  Stolojan [utilizator]

  Multumesc pentru comentariile facute.
  Sunt de acord că primul lucru care trebuie facut este refacerea bazei de impozitare fără nici-un fel de majorări de impozite și taxe, prin eliminarea unor excepții și privilegii, precum si prin reducerea evaziunii fiscale. Al doilea lucru este ceea ce mulți doresc reforma sectorului public finanțat din bugetele publice. Dar, în final, rămâne problema ridicată de mine: sistemul fiscal din România este mult diferit de cel din Europa. De unde si optiunile pe care le avem: aliniere la sistemele fiscale predominante din țările dezvoltate din Uniunea Europeană (ceea ce înseamnă si impozitare progresivă ) ; sau menținerea actualului sistem fiscal din România, cu măsuri de refacere a bazei fiscale și extinderea co-plății pentru unele servicii sociale.
  • +3 (3 voturi)    
   Plătim fratele nostru alb,dar cu ce!? (Duminică, 21 februarie 2021, 17:57)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Stolojan

   Toate prețurile au luat-o razna ,veniturile au scăzut
   sau chiar au dispărut în ceața Pandemiei.
  • +2 (2 voturi)    
   suplimentar intrebari (Duminică, 21 februarie 2021, 18:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Stolojan

   Ce se intampla domnule Stolojan daca in urmatorii 10 ani, de exemplu, se schimba sistemul fiscal in unele tari din UE??? sa nu uitam de rolul tot mai mare pe care il joaca tehnologia in viata cetateanului de rand ca si in cea a statului.- nu mai este un SF.

   Poate ca nu trebuie ca RO sa se alinieze la un sistem fiscal - structura care poate nu este cea mai recomandata/ potrivita,

   Ciudat este ca nu se pomeneste despre invatamantul privat care tot cu tehnologia poate sa nu coste asa de mult si ar putea da rezultate poate chiar mai bune decat cel public.

   Trebuie sau nu trebuie sa fie limitate excesele create in RO indifernt de sistemul fiscal in vigoare? Cum si in ce fel??? S-a ajuns in aceasta situatie si dupa ce orice mod de stopare a dezmatului a fost blocat de ccr - vezi contul care face platile....
  • +3 (3 voturi)    
   Stimabile... (Duminică, 21 februarie 2021, 18:18)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Stolojan

   Am inteles ca e vorba de un principiu.
   Si e ca la Caragiale:
   "Da, când e vorba de prinţipuri, stimabile, da, mă fac, adică nu, nu mă fac, sunt când e vorba de asta, sunt mai catolic decât Papa..."

   Doar ca puneti anapoda "printipiul" alinierii cu Vestul inaintea REALITATII care striga ce este, de fapt, de facut: România are unul dintre cele mai mici grade de colectare a taxelor și impozitelor din UE – 26,7% din PIB în condițiile în care media europeană este de 41% din PIB. Pai vreti sa ajungem macar la media de 41% prin mariri de taxe si impozite sau impozitare progresiva?

   Zau, asta lipseste?
 • +2 (2 voturi)    
  draghe stolo (Duminică, 21 februarie 2021, 21:41)

  costelo999 [utilizator]

  îți scriu cu toate ca trebuia sa stii ca ai lucrat la banca mondiala, creste bre gradul de colectare al taxelor, stopeaza evaziunea, si o sa ai venituri, cea mai slaba tara la colectare din ue, tara evazionistilor, si vorbești de creșterea taxelor, vrei sa nu mai colectezi nici cit ai acum???


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by