VIDEO Parlamentul a adoptat eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor / Pensiile aflate în plată se suspendă

de L.P.     HotNews.ro
Miercuri, 17 februarie 2021, 14:01 Actualitate | Politic


Parlament
Foto: Facebook
Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată. Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Reamintim că Parlamentul a adoptat anul trecut alte două proiecte de lege în acest sens primul elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale iar al doilea proiect le impozita). Ambele proiecte de lege au fost respinse de Curtea Constituțională.UPDATE 16.54 Proiectul PSD a fost adoptat cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. UDMR s-a abținut de la vot. Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Proiectul poate fi contestat la Curtea Constituțională în termen de cinci zile din momentul adoptării de către Parlament.

Impactul bugetar al plății pensiilor speciale este mic în comparație cu sumele alocate pentru toate pensiile speciale. Mia exact, statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari. Amendamentul USR-PLUS care prevede tăierea pensiilor speciale aflate în plată poate fi contestat la CCR pentru că legea fundamentală, Constituția prevede că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

În schimb Coaliția se bazează pe o decizie nr. 458 din 2 decembrie 2003, dată de Curtea Constituțională și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 13 ianuarie 2004, care a statuat că "o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior şi nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supravieţuirea legii vechi şi să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare".

Reamintim că tema eliminării pensiilor speciale este una care a fost speculată în 2020, an electoral de toate formațiunile politice. În Parlament însă PSD, PNL, USR, UDMR și PMP au adoptat anul trecut două proiecte de lege (primul elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale iar al doilea proiect le impozita). Ambele proiecte de lege au fost respinse de Curtea Constituțională.
 • Amendamentele astea care ar putea fi neconstituționale au fost depuse de USR PLUS. Mă bucur să anunț că inițiativa PSD este cea care va fi supusă pentru aprobare. E un moment important pentru România, pentru această generație.
UPDATE 16.41 Diana Șoșoacă:
 • Nu mi-am imaginat că există cineva care să țipe mai mult decât mine dar se pare că domnul Orban, poate
 • Constat că nu știți Constituția pentru că dacă ați cunoaște-o ați știi că o lege nu se poate aplica retroactiv așa cum se propune astăzi
 • Câtă demagogie ieftină. De ce mințiți poporul român? Legea dispune doar pentru viitor. Ceea ce votați acum se va aplica la următoarea legislatură. Restul pensiilor rămân valabile
UPDATE 16.36 Marcel Ciolacu, PSD:
 • Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale atâta timp cât filosofia acestei coaliții este de recesiune
 • Nu am înțeles de ce nu ați făcut asta dvs anul trecut, erați premier, aveați o majoritate
 • N-am înțeles, dle Barna, de ce până acum cu dl premier Cîțu nu ați dat o ordonanță de urgență să faceți dreptatea până la capăt
 • Am ajuns în această situație pentru că voi ați înghețat pensiile
 • Singurele indemnizaţii speciale pe care nu puteţi să le schimbaţi erau cele ale parlamentarilor. Cine l-a ţinut un an de zile pe domnul Orban să daţi această OUG, să faceţi dreptatea până la capăt? Vă rugăm frumos, astăzi cred că toţi parlamentarii vom vota să renunţăm la aceste pensii speciale şi vă invită pe voi din coaliţia pierzătorilor să mergeţi până la capăt şi să daţi o ordonanţă de urgenţă”.
UPDATE 16.29 Ludovic Orban, PNL:
 • Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie
 • După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric
 • Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari a fost PNL
UPDATE 16.26 Dan Barna, USR:
 • Acum 150, Petriceicu Hasdeu a spus ”răzbunarea cea mai dulce e atunci când dușmanul tău recunoaște că tu ești bun și el e rău. Și azi, Marcel Ciolacu a recunoscut.
 • În campanie cea mai frecventă întrebare era de ce parlamentarii primesc pensii speciale? ce puteam să le spunem oamenilor?
 • Azi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă în domeniul pensiilor în România. Piramida demografică se va răsturna în România, nu vor mai fi bani pentru pensiile speciale
 • Ați înțeles că pensiile speciale trebuie eliminate. Ne mai spălăm un pic obrazul față de această țară
UPDATE 16.25 George Simion, AUR:
 • Noi am făcut promisiunea în campania electorală că vom susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari prin urmare suntem consecvenți.
UPDATE 16. 20 Lorand Turos, UDMR:
 • Demagogia şi populismul au atins cote maxime. Eliminarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor nu este altceva decât praf în ochi pentru electorat. UDMR susţine în continuare că este nevoie de eliminarea tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile UDMR solicită abrogarea tuturor pensiilor speciale. Nu putem sprijini decât un sistem de pensii pe bază de contribuţie, dar acest lucru trebuie să fie valabil în mod egal pentru toţi. Pensia specială a membrilor parlamentului este de 1,38% din totalul pensiilor speciale şi 74,09% din aceasta este pensia specială a judecătorilor şi procurorilor. Astfel se ajunge la pensia lunară de 70 de mii de lei. În multe dintre aceste cazuri pensiile speciale se pot cumula cu salariul, uneori primit chiar de la stat. UDMR nu poate sprijini acest sistem nedrept. În mod consecvent, la fel ca în mandatul trecut, solicităm eliminarea tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile, nu doar 1,38 la sută din totalul pensiilor speciale
UPDATE 16.04 Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului s-a reluat. Începe dezbaterea proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Deputatul PSD, Nicușor Halici citește raportul comisei de specialitate.

UPDATE 15.33 Comisia de statut a respins proiectele de lege inițiate de PNL și USR privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor si a dat raport favorabil proiectului PSD. Astfel în plen, intră la dezbatere proiectul depus de PSD în urmă cu două săptămâni.

Prevederi din celelalte inițiative de eliminare a pensiilor parlamentarilor, depuse de USR PLUS și PNL, au fost preluate ca amendamente la proiectul PSD. Unul dintre amendamentele preluate de la USR prevede că se elimină și pensiile speciale ale parlamentarilor aflate în vigoare.

Dacă proiectul de lege se votează în plen cu amendamentul care prevede tăierea pensiilor speciale în vigoare, legea are mari șanse să fie declarată neconstituțională de către judecătorii CCR.

Astfel, demersul eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor riscă să fie blocat la Curtea Constituțională așa cum s-a întâmplat în 2020 când toate partidele parlamentare au votat în consens un proiect de lege care elimina toate pensiile speciale și care a fost respins de CCR.

UPDATE 14.32 Deputații și senatorii au validat miercuri, în ședința de plen reunit, componența mai multor comisii de specialitate, printre acestea numărându-se și comisia de statut care va discuta, în paralel cu plenul, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a propus suplimentare a ordinii de zi de miercuri astfel încât să se voteze proiectele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Decizia a fost luată cu 367 de voturi pentru şi 30 de abţineri.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, în urmă cu o zi să introducă pe ordinea de zi a ședinței comune a Parlamentului dezbaterea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În prezent există trei proiecte de lege care propun tăierea pensiilor speciale pentru senatori și deputați.

Deputații și senatorii s-au reunit în ședință de plen comun pentru validarea unor comisii de specialitate. Comisia de statut este una dintre comisiile care trebuie înființată miercuri. Tot comisia de statut este cea care trebuie să dea un raport la proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

În Parlament sunt trei proiecte de lege care elimină pensiile speciale și care se află în diverse stadii de procedură având ca inițiatori parlamentari de la PNL, USR-PLUS și PSD.

La nivelul Coaliției s-a decis să se dezbată proiectul depus de USR-PLUS iar după ce comisia de statut este înființată, să înceapă lucrările și să dea un raport. La nivelul conducerii Parlamentului s-a decis ca lucrările comisei de statut să se desfășoare cu plenul comun astfel încât, eliminarea pensiilor speciale să intre în ședința de plen de miercuri.

Există însă șanse ca adoptarea unui raport în acest sens să se amâne pe săptămâna viitoare din cauza procedurilor legislative.

În prezent bugetul alocat de către Senat pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari este de 18,2 milioane de lei în 2021 iar la Camera Deputaților efortul anual este de aproximativ 37 milioane de lei. Totodată, aproximativ 825 de foști parlamentari primesc pensie specială.

De precizat este că dacă Parlamentul elimină pensiile speciale pentru senatori și deputați legea se va aplica pe viitor.

Liderul USR Dan Barna a anunțat în urmă cu o zi că s-a decis în Coaliție ca la prima ședință de plen reunit, programată miercuri, să fie inclusă pe ordinea de zi inițiativa de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire”, a declarat liderul USR PLUS.

Tema eliminării pensiilor speciale este una care a fost speculată în 2020, an electoral de toate formațiunile politice. În Parlament însă PSD, PNL, UDMR și PMP au adoptat anul trecut două proiecte de lege ( primul elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale iar al doilea proiect le impozita). Ambele proiecte de lege au fost respinse de Curtea Constituțională.

În luna mai 2020, liberalii au revenit cu un nou proiect de lege, de această dată propuneau eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.

USR și PSD au depus la rîndul lor alte două proiecte legislative cu același scop.

Aglomerație mare de proiecte de lege depuse în Parlament pe tema pensiilor speciale. Liberalii propun eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26157 vizualizari

 • -6 (34 voturi)    
  Care Parlament? (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:20)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Cel de 300 de parlamentari?
  Sau cel plin de papagali?
  • +19 (33 voturi)    
   Pensiile SPECIALILOR ma intereseaza (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:47)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   pe mine ma intereseaza cand se taie pensiile EENTIALILOR, asta cu parlamentarii e o vrajeala electorala.

   sa trecem la alea ale specialilor ca acolo sunt banii cei mai multi. 90% din bani merg acolo
   • +5 (15 voturi)    
    Pensiile nesimțite ale esențialilor vor rămâne (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:11)

    elder [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    pe baza trocului - noi vă dăm făr număr și voi ne lăsați să furăm tot fără număr (dar la alt ordin de mărime).
    Și pentru cei prea plini de ei încât rațiunea nu mai are loc. Este neconstituțional doar să reduci pensiile aflate în plată. Nimeni n-a atacat noua lege a pensiilor pentru că produce efecte în viitor asupra pensiilor aflate deja în plată.
    • +2 (4 voturi)    
     nu e retroactiv (Joi, 18 februarie 2021, 10:25)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui elder

     Daca parlamentul a dat o pomana, ca asa se cheama orice ban de la buget, ce nu e dat pe baza de contributie echitabila la un fond de pensii, tot parlamentul poate sa anuleze. Si n-au de ce sa se teama de CC, pentru ca nu e retroactiv, nu cer inapoi pomenile date pana acum, ci le anuleaza pe cele ce ar trebui date de acum incolo.
   • +11 (23 voturi)    
    UPDATE: Pensiile parlamentarilor reprezintă 1,38% (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:17)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    UDMR a facut acest calcul si rezulta ca pnesiile Parlamentarilor reprezinta doar 1,38% din totalul pensiilor speciale.

    deci 99% din pensiile SPECIALE NU au fost eliminate

    atat circ pt 1% din pensii
    • +11 (13 voturi)    
     Pe principiul capra vecinului. (Miercuri, 17 februarie 2021, 19:16)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

     Votul pentru anularea celorlalte pensii speciale va fi mai lejer. În această privință strategia a fost bună.
   • +14 (20 voturi)    
    Rabdare, au spus ca le ia pe rand! (Miercuri, 17 februarie 2021, 18:14)

    AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Coalitia a explicat clar ca le vor taia pe rand pentru a nu da posibilitatea de a fi contestate toate la un loc la CCR, care e un fel de CC al penalilor.
   • +6 (8 voturi)    
    Foarte bine! Pensiile magistratilor NEXT! (Miercuri, 17 februarie 2021, 20:01)

    cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    82,37 de milioane de lei pe lună platim pentu pensiile speciale ale magistratilor fata de 3,9 milioane de lei pe lună ale parlamentarilor!
    • +3 (3 voturi)    
     Aia o sa fie greu (Miercuri, 17 februarie 2021, 23:50)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

     In mod specific, pensiile speciale ale magistratilor a constatat CCR la un moment dat ca e neconstitutional sa le tai. Nu-mi mai aduc aminte detalii. La alea foarte posibil nu se va ajunge la taiere completa ci doar la reducerea nivelului pana la nivel de frectie.
   • -5 (5 voturi)    
    Unanimitate in ipocrizie spre prostie. (Joi, 18 februarie 2021, 0:19)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Unanimitate in ipocrizie spre prostie.

    Asta-i vot de genul: "curcanii au votat sa fie Craciun de 5 ori pe an" (ghici ce se intampla cu curcanii de Craciun!).

    Dar nu, oricare ar fi culoarea politica, parlamentarii NU sunt in dezacord cu propriul lor interes. Nici pe departe.
    Daca era unul, macar unul, de samanta, care sa fie interesat de binele natiei s-ar fi opus unei astfel de tampenii; ar fi luptat pentru pensia speciala: "vreau sa fac legi pentru oameni, nu pentru aia care ma platesc (separat) sa le fac legi favorabile." Dar ipocrizia a invins peste tot.
    NU va fi spaga directa, dar 80-90% din parlamentarii de acum isi vor plati in avans, in timpul mandatului, locul caldut pe care unii l-il vor oferi la pensie. Din bani publici, bineinteles, si mult mai mult decat o biata pensie transparenta.
    Asta-i partea de ipocrizie.

    Partea de prostie (de prosteala a alegatorilor) vine cand te uiti la cuantumul pensiilor speciale ale parlamentarilor in ansamblul pensiilor speciale: SUB 1%. Deci NIMIC. Romanii au obtinut NIMIC deschizand usa hotiei si impingand alesii lor spre ea. Bravo!

    Asadar, bucurati-va, proletari #rezistenti la gandire: tocmai ati adus inca niste ani de coruptie la nivel inalt in Romanika! Sa nu uitati sa va mirati apoi cat de saraci sunteti si sa va plangeti ca de la Decebal incoace toti va fura!
 • -11 (35 voturi)    
  pensie (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:35)

  gpavel [utilizator]

  pensiile parlamentarilor reprezinta cateva procente din pensiile fara contributivitate(cca 4%),daca se elimina,cei care au pensii in plata raman cu ele!(legea stabileste pentru viitor),e masura caraghioasa...,corect ar fi doar impozitarea pensiilor( si salariilor?)de peste o anumita valoare cu un procent mare!!!
  • +21 (23 voturi)    
   Aceasta justificare a profitorilor o tot aud de (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:07)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   la fiecare. Este o prostie. Principiul contributivitatii pentru pensii este cel corect. Pensii speciale doar pentru cei cu activitatii speciale. Exemplu militarii romani care lupta in teatrele de operatiuni.
   Parlamentarii pentru ce merite deosebite sa capete pensie speciale? Pentru legislatia vraiste din toate domeniile?
   Judecatorii pentru ce? Pentru ca din 2007 de la aderarea la UE sunt tot cu MCV-ul dupa ei?
   Poate or fi primarii mai cu mot?
   • +9 (9 voturi)    
    . (Miercuri, 17 februarie 2021, 18:17)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui ty

    n-ar trebui sa fie exceptii de la ideea de contributivitate. statul diferit, nu special, ar trebui sa-l aiba conditiile de pensionare, nu veniturile, pentru situatiile obiective care impun diferentiere (nu poti fizic ca soldat sau pompier sa-ti desfasori activitatea dupa varsta de 45 de ani).

    deci nu pensia este speciala, ramane tot in functie de contributii, ce este diferit este faptul ca se raporteaza la o perioada de contributii diferita. si nu ar trebui nici ca idee sa se considere un statut special, nu-i face nimeni un privilegiu nimanui, i se da ce i se cuvine si unuia si altuia in functie de cat au contribuit fiecare.

    si aici va fi lupta interesanta pentru ca va trebui marit punctul de pensie, recalculate pensiile sa fie conforme, in functie de contributii, si ar trebui pusa o limita maxima de 6 ori peste nivelul pensiei minime cu un stagiu complet de contributie. ca sa nu mai apara abuzuri pe viitor.
    • +5 (13 voturi)    
     aberatie (Miercuri, 17 februarie 2021, 18:56)

     corbul109 [utilizator] i-a raspuns lui g01an

     Ok, Cei mai multi militari nu pot activa dupa 45 de ani, raman doar cei mai buni care inainteaza in grad. Ceilalti ar trebui sa isi schimba domeniul de activitate si sa muncesca pana la 65 de ani!!!
     Nu spune nimeni ca daca ai inceput ca militar sau pompier sau politist trebuie sa incetezi munca cand nu mai faci fata fizic.
     Si eu lucrez in informatica, si trebuie sa ma adaptez in continuu. Invat alte limbaje de programare, devin arhitect, PM etc. Nu inseama ca daca am inceput cu dezvoltare in Delphi sau RPG pot iesi la pensie daca aceste limbaje nu se mai cautare
     • -2 (2 voturi)    
      . (Joi, 18 februarie 2021, 10:21)

      g01an [utilizator] i-a raspuns lui corbul109

      armata nu l-a pregatit sa fie competitiv pe piata fortei de munca si la 45 de ani foarte putini mai pot invata o meserie noua.

      ce spui tu ar insemna sa descurajam orice persoana minim capabila sa aleaga o astfel de meserie pentru ca stiu ca-si nenorocesc prospectele de la batranete.

      multi dintre ei vor mai munci pentru ca veniturile pentru soldatii de rand sunt mici. dar vor munci cu carca cata vreme vor mai putea duce si daca nu mai pot sau nu mai vor ar trebui sa aiba o pensie din care sa poata supravietui fara griji.
  • +11 (19 voturi)    
   CCR=cancer (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:28)

   gj [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Trebuie facut ceva pentru viitor dar trebuie gasita metoda de a le rade si pe cele aflate in plata. Sa nu se uite ca ponderea cea mai mare o au pensiile NONCONTRIBUTIVE din justitie, armata, politie si apoi celelalte categorii. La astea trebuie gasita solutia de eliminare ,respectiv diminuare , pentru ca, cei care tin cu dintii de acest furt pe fata ,sunt cei de la CCR care, orice lege s-ar da in acest sens , o vor declara neconstitutionala , deci nula.
   • -9 (15 voturi)    
    aranda@romulus.ro (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:38)

    Offence [utilizator] i-a raspuns lui gj

    Bai usierule iara te bagi unde nu iti fierbe oala ? Fugi inapoi la privat si roade osul angajatorului nu mai vorbi de LEGI si Constitutie prin care au dobandit acesti oameni pensiile speciale ca habar nu ai pe ce lume traiesti.

    Jenibil
 • 0 (12 voturi)    
  acum se poate si merita incercat (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:23)

  Anonim007 [utilizator]

  Aceste beneficii pe care le vor anula au devenit prea mici in raport cu posibilitatea de a fura pana la 100,000 Euro si a nu pati nimic. CCR le-a dat girul contra pensiilor lor speciale de care nu se vor atinge. Sper sa se inteteasca bataia pe functii eligibile la aceste fapte. Macar sa avem subiecte de comentat sau de licitat. Va dau un exemplu ipotetic dintr-o fila nescrisa de coruptie din Romanica: un primar elibereaza o autorizatie de construire pentru care taxa de autorizare este de 99000 Euro, uita sa lase banii la caserie dupa ce ii primeste de la investitor in plic. Actul administrativ, autorizatia de construire nu este atacata, ramanand valabila fapta primarului nu exista etc.Nimeni nu verifica sau verifica cine trebuie!
  • 0 (6 voturi)    
   nu sunt expert (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:29)

   vladm9 [utilizator] i-a raspuns lui Anonim007

   dar la primarul elibereaza chitante si lucreaza si la caserie?
  • +1 (7 voturi)    
   ce n-ai inteles tu ... (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:31)

   terkos [utilizator] i-a raspuns lui Anonim007

   ... este ca e vorba de evaziune pana la 100.000, nu de fapte de coruptie, furt calificat sau delapidare.

   Si ca sa scapi de inchisoare pentru evaziunea de 100.000, trebuie sa dai inapoi 120.000. Adica te costa din buzunarul propriu 20.000 ca sa nu faci inchisoare.
 • -14 (26 voturi)    
  Tot comunistii de la PSD, aia care cica au (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:41)

  xrogo [utilizator]

  matrasit justitia, fac legi mai coerente!
  • +13 (19 voturi)    
   pentru (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:33)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   tine și alții asemenea, loviți de soartă în creieri și zdruncimnați de-un singur croșeu, PSd-ul tău drag este inițiatorul pensiilor speciale, așa că ciocul mic. Ce, v-au murit lăudătorii?
  • +7 (9 voturi)    
   interesant este altceva: (Miercuri, 17 februarie 2021, 20:22)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Faptul ca realizeaza justetea acestei corectii abia dupa ce nu mai sunt la putere. Foarte bine, se pricep la legi, fac legi bune cand nu sunt la putere, concluzia: sa ramana in opozitie permanent. In felul asta ii forteaza si pe ceilalti sa nu o ia razna.
   • 0 (2 voturi)    
    pesedacii, (Joi, 18 februarie 2021, 13:28)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

    dar si penalistii, ca doar au ridicat si ei amandoua mainile impreuna cu pesedacii atunci cand si-au votat pensiile speciale, merg si ei cu valul in directia acestuia. Daca aveau creier sa vada injustetea pensiilor speciale nu initiau si aprobau o asemenea bataie de joc la adresa electoratului.
 • -10 (20 voturi)    
  lipseste cineva de pe Forum (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:45)

  un domn [utilizator]

  @Mazeta, pe unde te ai ascuns ? la etaj ? langa Ciolosh stai ?
 • -15 (19 voturi)    
  asta-i tare (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:47)

  Mazeta [utilizator]

  PSD respinge proiectul PNL și USR. PNL respinge proiectul USR și PSD. USR respinge proiectul PSD și PNL.
 • +12 (18 voturi)    
  Si cu astia ce faceti? (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:52)

  AndreiSo [utilizator]

  ...judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
 • -2 (6 voturi)    
  Pat... (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:17)

  demaGOGU [utilizator]

  ..cele trei forte si-au neutralizat succesiv proiectele ( de eliminarea pensiilor speciale)

  in teoria votului majoritar, acum mai bine de 300 de ani!, marquis-ul de Condorcet a explicat acest blocaj reciproc perfect rational, prin paradoxul care ii poarta numele.
  • -1 (5 voturi)    
   Istoria se repeta (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:29)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Sper sa nu avem și ceausesti prin preajma
 • -9 (15 voturi)    
  Au promis si au incercat (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:19)

  VOX. [utilizator]

  Oamenii au facut tot ce-au putut. Daca nu se poate, asta este. Bine ca au taiat tichetele de vacanta la amarati.
  • -10 (12 voturi)    
   aranda@romulus.ro (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:40)

   Offence [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Auzi la el , ce specimen trist trebuie sa fii sa te bucuri pentru ca se taie vouchere-le de vacanta ale bugetarilor dobandite prin munca. Va meritati soarta de saraci infometati ce sunteti , la parizer cu tine !
   • -1 (1 vot)    
    Tocmai (Joi, 18 februarie 2021, 0:01)

    VOX. [utilizator] i-a raspuns lui Offence

    "Bine" era intre ghilimele...
  • +5 (13 voturi)    
   Bugetarii... (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:43)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Bugetarii au tichete de vacanta, si dupa cum stie toata lumea nu-s amarati deloc,au cele mai nesimtite salarii!Am lucrat 37 de ani si n-am primit niciodata vreun tichet de vacanta, era o problema sa mi se acorde vacanta,trebuia indeplinit si depasit planul!
   • -4 (6 voturi)    
    Propaganda (Miercuri, 17 februarie 2021, 22:10)

    hateR Rational [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    Depinde ce ai lucrat. In ultimul an se doreste scindarea scindarea societatii in 2: bugetarii cei rai si privatii cei buni. Si se generalizeaza fara pic de ratiune si se hiperbolizeaza toate prostiile umane. Ce inseamna "bugetarii? Intrebati toti comentatorii plini de ura si veti descoperi ca habar nu au. Nu realizeaza ca bugetarii sunt si medicii, profesorii, politistii etc. Nu realizeaza ca atunci cand injura bugetarii nu includ ASF, BNR, ANCOM, ANRE, Consiliul Concurentei, companiile de stat, SRI, STS, SIE. Toate platite din fonduri publice ca doar nu sunt private si castiga profit din vanzarea de patrunjel. Tot banii lor sunt si in veniturile lor doar ca sunt in mii de euro nu in mii de lei. SI apoi ce este "privatul"? Se arunca asa aberatia in aer ca privatul este o sfera elitista plina de antreprenori de succes care produc efectiv ceva util societatii si platesc impozite corect si cinstit. Nu nu. Mare parte din "privat" sunt vanzatorii cu 10 clase, persoanele necalificate, patronasii de carton care fac evaziune din greu. Se compara un privat cu 10 clase cu un bugetar cu ani de studii superioare? Trebuie sa aiba acelasi venit? Dupa logica voastra da. Se compara un privat care aduce 2 carcase de telefon de pe AliExpres sau din Turcia de unde la ia cu 10 bani si le vinde cu 50 de lei cu un bugetar? Un bisnitar din acesta tine el economia in spate? Bugetarii si majoritatea privatiilor din Romania sunt sustinuti real de marii antreprenori romani care produc bunuri si servicii in Romania pentru export si pentru piata interna si care platesc impozite corect la bugetul de stat. Ei tine intreaga economie. Bisnitaru' din piata care vine chinezarii si nu plateste impozite corect nu contribuie cu nimic. Asa ca numai un om nebun poate pune in balanta simplist si general "bugetarii" vs "privatii". Generalizarea este o nebunie...
    • +6 (10 voturi)    
     a cui propaganda? (Joi, 18 februarie 2021, 0:20)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hateR Rational

     Nu cumva tu generalizezi la fel, ca sa nu zic ca si in pofida evidentelor?

     Ce categorie de bugetari dintre alea date de tine la exemple "pozitive" vrei s-o discutam punctual?

     Medicii si asistentele care castiga de 2-3-4 ori mai mult fata de ACEEASI pozitie din sistemul privat si, chiar si in conditiile astea, isi practica meseria fara pic de raspundere si bun simt? O nosocomiala mica neraportata, o operatie pe shpaga, o injectie la fel etc

     Profesorii si invatatorii care, la fel, castiga mult peste cei din domeniul privat, ca sa nu mai vorbim de vacantele platite in care cica ei se "pregatesc" asiduu? Adica aia la care parintii trebuie sa mai cotizeze si la meditatii tot la ei, ceea ce nu se intampla la privat?

     Secretara din institutia X (poti pune spital sau scoala, ca sa fie in ton cu cele de mai sus), care castiga de 3 ori mai mult pe 5 ori mai putina munca?

     Ce e mah ala SPOR DE CALCULATOR?!? Bugetarashule de aur...

     PS: in categoriile de mai sus exista si oameni care macar lucreaza cu responsabilitate. Din pacate, foarte putini si doar ca exceptii care confirma regula.
 • -1 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:29)

  [anonim]

 • +4 (12 voturi)    
  La parlamentari e indemnizatie (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:36)

  jorj_bv [utilizator]

  nu e pensie speciala sau de serviciu.
  Nu inteleg de ce nu se poate taia.
 • -5 (5 voturi)    
  se pot (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:01)

  cmariusalin [utilizator]

  se va incerca, dar e greu dom'le...
 • -6 (8 voturi)    
  Uraa (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:07)

  PetricaGhezea [utilizator]

  O sa avem acum bani de pensii,salarii si alocatii
  • +2 (6 voturi)    
   Pomana nu-i obligatorie. (Miercuri, 17 februarie 2021, 19:19)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   Ce spui tu, înseamnă pomană și pomană dai dor dacă vrei. Pomana nu-i un drept câștigat.
 • +6 (14 voturi)    
  Sosoaca este varza ! (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:10)

  Susufler0 [utilizator]

  Vrea sa-i dea lectii de drept lui Orban si nu sesizeaza care este esnta legii ! Pt acest motiv face o referire aiurea vis a vis de neretroactivitatea legii !

  PS. Sa ii mai explice o data careva de ce a fost preluat amendamentul USR care prevede incetarea platii pensiilor din momentul intrarii in vigoare a legii ! :))
  • +3 (5 voturi)    
   Varza cu Ciolacuu (Miercuri, 17 februarie 2021, 22:14)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Asta urmeaza
  • -1 (3 voturi)    
   Retroactivitatea (Joi, 18 februarie 2021, 2:23)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   E când oprești niște "drepturi" aberante?
   Sau când ceri banii nemeritat înapoi?
   • +2 (2 voturi)    
    Cum spuneam Sosoloanca este varza in ceea (Joi, 18 februarie 2021, 14:21)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    priveste cunostintele Dreptul ! (Precis a terminat particulara de la Iasi !)

    Nu poate intelege ca pt parlamentarii care au apucat sa iasa la "pensie" din demnitatea de parlamentar si sa incaseze "pensie speciala" aceasta se sisteaza incepand cu data intrarii in vigoare a legii, motiv pt care tot balmajeste aiurea despre neretroactivitatea legii fara sa realizeze ca nimeni nu are pretentia ca legea sa retroactiveze !

    Au apucat smecherii sa incaseze astfel de "drepturi aberante" cum bine le spui tu, asta e !

    PS. S-a facut de ras cand s-a apucat sa-i dea lectii lui Ludovic, fara sa stie insa cu ce se mananca notiunile de indemnizatie si cea de pensie in chestiunea parlamentarilor !

    PPS. Gura mare, cunostinte aproximative, chiar sumare in civil, superficialitate... Elegant spus asta e madam Sosoaca !
 • +1 (5 voturi)    
  Ma bucur (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:36)

  Fanel01 [utilizator]

  In sfarsit o veste buna pentru cetateanul de rand , tara asta se va ridica din cenusa !
 • +12 (16 voturi)    
  dar stai (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:54)

  transpenibilus [utilizator]

  Pesedistii astia #penali ne cred imbecili pe toti?
  Bre Simonis, Alfy sau cum ti-o zicand ciolacul, VOI ATI INTRODUS PENSIILE SPECIALE! Degeaba va prezentati ca cei mai mari luptatori impotriva pensiilor speciale, PSD LE-A INYRODUS, imbecilule penal.

  E ca si cum ne-ati dat cu toporul in cap si acuma urlati ca sunteti salvatorii nostri pentru ca ati format 112.

  VOI, PSD #penalilor, ATI INTRODUS PENSIILE SPECIALE!!
 • -4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:59)

  [anonim]

  • +6 (12 voturi)    
   hehe (Miercuri, 17 februarie 2021, 18:50)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui

   Psd e nereformabil si Romania nu e PSD. Degeaba va amagiti #ciumatuleinred ca romanii sunt pesedisti.
   Da, CCR = PSD de aici si siguranta ta de #penal, dar Romania nu e si nu va fi pesedista.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu e suficient! (Miercuri, 17 februarie 2021, 19:29)

  floriniulian [utilizator]

  asteptam desfiintarea pensiilor de serviciu care reprezinta 90% din totalul pensiilor aberante, imorale,indecente si nesimtite.

  orice alte diversiuni pentru amanarea desfiintarii pensiilor de serviciu halucinante si nemeritate date unor institutii care au patronat toate hotiile din aceasta tara reprezinta un afront la adresa cetatenilor cinstiti care le platesc si se va solda cu disparitia celor din politica a celor care se opun si sustin statul mafiot..

  toate pensiile trebuie sa fie numai pe baza de contributivitate

  alta varianta nu exista

  inclusiv asa zisele pensii speciale/serviciu ale mapn.sunt niste aberatii.

  romania nu a avut nici un razboi,nu este nici un motiv sa existe.
 • +5 (7 voturi)    
  ! (Miercuri, 17 februarie 2021, 20:01)

  tudorr [utilizator]

  Bun, acu sa elimine si pensiile speciale ale fostilor primari si alti "demnitari" speciali! Apoi urmeaza cei din justitie care desi au salarii IMENSE deci si cotizatii mari=pensii mari, au si soooo pensiile speciale, asta dupa ce elibereaza tot felul de pedofili, traficanti de copii, violatori, etc!
 • -1 (11 voturi)    
  O pacaleala pentru analfabetii functionali (Miercuri, 17 februarie 2021, 23:00)

  <> [utilizator]

  Legea nu va trece de CCR deoarece PNL si USR au introdus voit doua prevederi neconstitutionale, una dintre ele fiind aplicare ei retroactiva si la fostii parlamentari care primesc ,,pensia speciala".
  • +4 (6 voturi)    
   @Iobagel, fara suparare dar pacaliciul esti tu ! (Joi, 18 februarie 2021, 2:55)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui <>

   Si iti argumentez de ce : Pensiile parlamentarilor nu au la baza principiul contributivitatii, de altfel de aceea li se spune ca sunt pensii "speciale". In realitate ele au denumirea de indemnizatii !

   Nefiind formate pe principiul contributivitatii, nu pot fi numite "drepturi castigate" de catre cei care le primesc. Prin urmare pot fi desfintate in temeiul unei legi, tot astfel cum au si fost create !

   PS. Ce consideri tu a fi fost niste "soparle" introduse de PNL si USR sunt de fapt niste prevederi legale care intaresc fundamentul, principiul de baza al legii adoptate ieri !

   PPS. Permite-mi o gluma : In materie de drept esti nu "iobagel" ci chiar "iobag" ! :))

   PPPS. In rest, toate cele bune !
   • -3 (3 voturi)    
    Legea nu va trece de CCR (Joi, 18 februarie 2021, 11:15)

    WMW [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Indiferent ca se vorbeste de ,,pensii speciale" sau indemnizatii ale parlamentarilor deoarece incalca articolul 15 aliniatul 2 din constitutie. Pentru habarnisti sau analfabeti functionali reamintesc orice lege din Romania dispune numai pentru viitor cu exceptia legilor penale. Ori in cazul de fata se stipuleaza aplicarea sa retroactiva, la fostii parlamentari si la cei actuali.
    Parerea mea este ca USR plus si PNL au introdus voit in legea adoptata aplicarea ei retroactiva pentru a fi declarata nrconstitutionala de CCR.
    • 0 (2 voturi)    
     esti caraghios (Joi, 18 februarie 2021, 13:36)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui WMW

     sau analfabet functional.
     Explica cum incalca prevederea aliniatului 2 din art. 15 afirmatia : de azi inainte nu se mai plateste indemnizatia "pensie speciala" niciunui parlamentar, fost sau actual.
    • +1 (1 vot)    
     Nu te poti incadra in categoria "habarnistilor" (Joi, 18 februarie 2021, 14:51)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui WMW

     pt ca ai indicat un text de lege corect dpdv al legii la care ai facut referire (Constitutie) dar sigur esti incadrabil in a doua categorie, pe care chiar tu ai mentionat-o, pt ca nu reusesti sa intelegi un lucru relativ simplu : Nimeni nu o sa le ceara banii inapoi fostilor parlamentari care au apucat sa incaseze aceasta pensie, dar din momentul in care legea va intra in vigoare potrit art 78 din Constitutie - si am in vedere ipoteza prima, respectiv la 3 zile de la data publicarii in M.Of., pt ca este exclusa ca initiatorii sa indice in lege o data ulterioara celei aratate expres in text (ipoteza doi din textul legal), va intra in vigoare si dispozitia prin care se dispune sistarea platii indemnizatiilor pt viitor, adica din momentul in care nu va mai exista baza legala pt plata lor !

     PS. Legea se bazeaza (si) pe Decizia CCR nr 458/2 dec. 2003, public. in M.Of. Partea I nr 24 din 13 ian. 2004 dar si pe rationamentul pe care CCR deja l-a folosit privitor la faptul ca singurele pensii de serviciu sunt cele ale militarilor si magistratilor.
  • +3 (3 voturi)    
   Ești supărat pe tine? (Joi, 18 februarie 2021, 8:39)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui <>

   De ce îți spui analfabet funcțional? Legea nu va ajunge la CCR, pentru-că nu o va contesta nimeni.
   • -2 (2 voturi)    
    Gresesti (Joi, 18 februarie 2021, 11:19)

    WMW [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Legea poate fi contestata, de exemplu, in cadrul unui proces civil, prin sesizarea de catre parti, a CCR. Acest lucru s-a mai intamplat deja cazul altor legi. Cap ai minte ce-ti mai trebuie?
   • +1 (1 vot)    
    Legea va fi contestata : sigur de UDMR, (Joi, 18 februarie 2021, 14:56)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    probabil si de catre PSD, AUR si in mod "independent" de parlamentari PNL si ai minoritatilor, altele decat cea maghiara dar (cu majoritate) CCR va statua ca legea este constitutionala !
  • +1 (1 vot)    
   nu e aplicare retroactiva (Joi, 18 februarie 2021, 13:32)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui <>

   ci sistarea platii pentru cei care beneficiaza de aceasta indemnizatie numita incorect pensie speciala.
   Banii din urma nu-i mai ia nimeni.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu trece de CCR pt că: (Joi, 18 februarie 2021, 6:48)

  nick24 [utilizator]

  Legiuitorul se bucură de o marjă de apreciere semnificativă

  impunerea de reguli noi cu privire la fiscalizarea veniturilor din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, respectiv reglementarea unei „taxe” ale cărei natură și regim juridic sunt incerte, pun destinatarii normelor în imposibilitatea de a răspunde noilor cerințe legislative. Lipsa de previzibilitate și de coerență legislativă este contrară principiului securității raporturilor juridice civile care constituie o dimensiune fundamentală a statului de drept. Omisiunea de a reglementa norme clare și previzibile, menite să asigure coerența cadrului normativ aplicabil în domeniu, reprezintă, astfel, o încălcare a exigențelor constituționale care consacră principiul securității juridice și a principiului încrederii legitime, principii care impun legiuitorului limite în activitatea de modificare a normelor juridice, limite care să asigure stabilitatea regulilor instituite
  Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, apel care se va depune sub sancţiunea nulităţii la tribunal.”
  • 0 (0 voturi)    
   Citatul e dintr-o hotarare judecatoreasca (Joi, 18 februarie 2021, 15:30)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   in care reclamantul, pe baza considerentelor unei Decizii a CCR
   si-a pastrat intacte pana la urma niste drepturi banesti, invocand in acest sens necesitatea existentei unor "limite in activitatea de modificare a normelor juridice" ?

   PS. Ce s-a intamplat la Tribunal in apel ?

   PPS. Dar la Curtea de Apel in recurs ? S-a ajuns acolo ?
 • +4 (4 voturi)    
  Felicitari! (Joi, 18 februarie 2021, 6:52)

  mongolul [utilizator]

  Un pas important, facut de coalitie.
  Continuati!
 • +3 (3 voturi)    
  Calcul pensii speciale (Joi, 18 februarie 2021, 8:50)

  mihai53 [utilizator]

  Cine sunt cei pe cale să-și piardă privilegiile?

  Mai multe categorii profesionale civile, fiecare dintre ele beneficiind de câte o lege specială.

  Diplomații au obținut legea de la Guvernul Ponta, în 2015. Este suficient să fi lucrat 15 ani în diplomație și beneficiază de 80% din ultimele salarii. Nu au fost uitați nici angajații Departamentului de Comerț Exterior, de pe vremea comuniștilor, unde se învârteau banii Securității. Anii aceia sunt considerați stagiu diplomatic, așa cum și studiile postuniversitare de relații internaționale de la Facultatea de Științe Juridice a epocii comuniste, o școală de cadre a PCR, le oferă pensie specială în zilele noastre.

  Magistrații au primit de la Guvernul Năstase, în 2004, pensia calculată la 80% din ultimul salariu, cu tot cu sporuri. Parlamentul, în 2017, prin modificarea Legilor Justiției, le-a mai acordat o facilitate - pot ieși la pensie la 45 de ani, după 20 de ani de magistratură, o prevedere pe care au amânat-o până acum toate guvernele care s-au succedat, inclusiv cele ale PSD, de teama de a nu fi golite instanțele și parchetele de judecătorii și procurorii ajunși la maturitate profesională.

  Grefierii și criminaliștii - din anul 2015 au pensii speciale, 80% din media venitului brut încasat cu un an înainte de pensie, cu o vechime de 25 de ani în domeniu.

  Parlamentarii și funcționarii de la Parlament - 80% din media veniturilor brute din anul de dinaintea pensionării. Este o lege adoptată tot în anul 2015, tot de guvernul Ponta, care a stabilit că, pentru un funcționar de la Parlament era suficient să fi lucrat 4 și 14 ani pentru a primi această pensie specială, iar în cazul celor care au lucrat la comisiile juridice, pensiile lor sunt asimilate celor ale magistraților.

  Curtea de Conturi - experții auditori, au 80% din ultimul salariu, incluzând sporurile, cu o vechime necesară de doar 14 ani. Pe ei i-au inclus în categoria privilegiaților parlamentul în anul electoral 2016.

  Aviatorii civili și toți angajații di
  • +5 (5 voturi)    
   Mai sunt multe alte categorii de pensii speciale (Joi, 18 februarie 2021, 9:17)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

   de serviciu și de beneficii în plus la pensie.
   Aceste pensii care nu sunt în categoria celor normale, sunt poate 1 000 000 ( un milion) Fondul lor total de pensii va depăși în 2-3 ani fondul total de pensii normale.
   Ce categorii mai intră aici:
   foștii MAN și MAI de pe vremea lui Ceașcă ( sunt f mulți)
   Armata și toate serviciile de informații ( numărul lor e confidențial)
   Angajați la metrou, academicieni, jurnaliști, sportivi, actori, etc, etc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by