Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, marți, să introducă pe ordinea de zi a ședinței comune a Parlamentului dezbaterea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În prezent există trei proiecte de lege care propun tăierea pensiilor speciale pentru senatori și deputați. Adoptarea unui proiect în acest sens s-ar putea amâna pe săptămâna viitoare din cauza procedurilor legislative. La nivel public PNL, USR-PLUS și PSD susțin eliminarea acestora.

plen Camera DeputațilorFoto: AGERPRES

Președintele Camerei Deputaților a anunțat că Birourile Permanente Reunite au decis să trimită către Comisia de Statut - comisie care urmează să se constituie la primul punct al ordinii de zi a plenului de miercuri - trei proiecte de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari, inițiate de PNL, USR-PLUS și PSD.

"Este vorba de un proiect de lege iniţiat de PNL, un proiect iniţiat de USR-PLUS şi un proiect iniţiat de PSD. Am trimis comisiei, pentru întocmirea raportului, în măsura în care va fi posibil, deoarece am cerut ca în cadrul plenului constituirea comisiei de stat să fie la primul punct. După constituire, comisia poate să dea raportul cu privire la cele trei proiecte de lege. Noi susţinem introducerea pe ordinea de zi a plenului de miercuri pentru votul final proiectul de amendare a Statului deputaţilor şi senatorilor, prin care se desfiinţează pensiile speciale ale parlamentarilor", a anunţat Orban.

În prezent bugetul alocat de către Senat pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari este de 18,2 milioane de lei în 2021 iar la Camera Deputaților efortul anual este de aproximativ 36 milioane de lei. Totodată, 870 de foști parlamentari primesc pensie specială.

De precizat este că dacă Parlamentul elimină pensiile speciale pentru senatori și deputați legea se va aplica pe viitor.

Liderul USR Dan Barna a anunțat în urmă cu o zi că s-a decis în Coaliție ca la prima ședință de plen reunit, programată miercuri, să fie inclusă pe ordinea de zi inițiativa de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire”, a declarat liderul USR PLUS.

Tema eliminării pensiilor speciale este una care a fost speculată în 2020, an electoral de toate formațiunile politice. În Parlament însă PSD, PNL, UDMR și PMP au adoptat anul trecut un proiect de lege controversat care elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale. Proiectul a fost respins de Curtea Constituțională.

În luna mai 2020, liberalii au revenit cu un nou proiect de lege, de această dată propuneau eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.

USR și PSD au depus la rîndul lor alte două proiecte legislative cu același scop.